II Espai Confluències. Habitar el museu en digital: la construcció d’un nou paradigma

Comparteix
26/04/2021 934 022 566 o.patrimonic@diba.cat

Seminari en línia

Presentació

El procés de digitalització s’ha accelerat de manera imprevisible en el darrer any i s’ha estès a moltes esferes de manera precipitada, sense una reflexió prèvia. Els sectors basats en la presencialitat s’han hagut de reinventar incorporant amb urgència el paradigma digital. En els museus ja sabíem que la visita no ho era tot i que la mera exposició dels objectes no en justifica la seva existència. Pensar en aquestes transformacions i quines en són les implicacions en tots els àmbits esdevé, doncs, una necessitat. Com es posicionen els museus, en tant que espais de coneixement, en la societat del coneixement actual? Quin paper hi juguen els continguts digitals si volem reivindicar, alhora, el seu valor com a espais de socialització, de lloc de trobada i vivència, de generació de sentit de comunitat i de pertinença? Com conjugar aquesta doble necessitat de presencialitat i d’esdevenir entorns digitals significatius?

Per reflexionar entorn a aquestes qüestions, l’Espai Confluències comptarà amb Liliana Arroyo, doctora en Sociologia, especialista en innovació social digital, i amb Carles Sora, director del Centre de la Imatge i la Tecnologia multimèdia de l’UPC. Eduard Bech, museòleg al capdavant del Museu de l’Empordà, conduirà el diàleg entre els dos convidats.
 

Programa

Dilluns 26 d'abril de 2021, en format webinar

11.45 h   Accés a la connexió
12.00 h   Benvinguda i presentació de la  sessió.
12.15 h   Diàleg-debat amb Carles Sora i Liliana Arroyo i conducció d’Eduard Bech
13.15 h   Intervencions i preguntes dels assistents
13.45 h   Finalització i comiat 


Participants

Liliana Arroyo Moliner. Doctora en Sociologia, és experta en transformació digital i impacte social. Ha participat com a membre de l’equip investigador en diversos projectes de diferents àrees de la sociologia, amb l’objectiu comú de comprendre fenòmens socials i canvis importants en l’esfera col·lectiva. Actualment investiga quin impacte social tenen les eines digitals en la manera de fer, de sentir i de relacionar-nos. Ha publicat un assaig sobre l'experiència digital dels joves, Tu no ets la teva selfie (Pagès Editors). Participa regularment en espais no acadèmics per a la transferència del coneixement. escriu als diaris Ara i El Periódico, entre d’altres, i ha col·laborat en programes de RAC1 i TV3. 

 

 

Carles Sora Domenjó. Doctor en Comunicació Interactiva, és professor i investigador de mitjans digitals i treballa en la intersecció entre la tecnologia, les arts i la cultura. És director del Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la Universitat Politècnica de Catalunya. Ha presentat el seu treball en diversos fòrums internacionals i ha treballat en més de 25 projectes professionals d'arts visuals, teatre i difusió científica. La seva activitat acadèmica l’ha dut a fer més de 40 conferències en diverses universitats, congressos i centres culturals, destacant Emerson College (Boston), MIT (Boston) i UPV (València) i ha participat en diversos projectes competitius de recerca nacionals i europeus.

 

 

Eduard Bech i Vila. Llicenciat en Història de l’Art i Màster en Gestió del Patrimoni Cultural, és el director del Museu de l’Empordà (Figueres) des del 2017 i docent al Màster en Gestió Cultural de la UB en la producció d’exposicions des del 2012. Amb  una àmplia formació en educació i en estratègies comunicatives i de continguts en l’àmbit del patrimoni cultural, ha  coordinat els programes públics i les exposicions temporals del Museu Agbar de les Aigües i ha estat durant set anys el responsable de la programació i la gestió del Museu dels Sants així com de la comunicació dels Museus d’Olot, on hi ha liderat projectes relacionats amb l’àmbit digital.

 

 

Informació pràctica

Inscripcions fins al dimecres 21 d’abril
A través de Gestforma (aplicatiu per al personal públic dels ens locals de la província de Barcelona). Interessats sense accés a Gestforma, a través del següent enllaç.

Connexió    
El dijous 22 d’abril s’enviarà l’enllaç per l’assistència en línia. 

#confluenciesXML21

Twitter: @patcdiba @CulturaDIBA
Facebook: @XarxaMuseusLocals @culturaDIBA

 

🔗 Enllaç als continguts de Confluències 2020