Memòria 2007 – 2011 de la Xarxa

En l'11a Assemblea general de la Xarxa s'ha presentant i lliurat als assistents la Memòria 2007 -2011. 

La podeu llegir en format girafulls al següent enllaç.

La Memòria conclou que la Xarxa de Ciutats i pobles cap a la Sostenibilitat s'ha fet gran – ja té més de deu anys – i ara és quan és més necessària que mai: treballar en xarxa i amb la Xarxa ens ajudarà per fer front als nous reptes i a superar la crisi – econòmica, ambiental i social

Dels 118 municipis de la província constituents de la Xarxa, s'ha augmentant el nombre de socis fins arribar als 253 socis actuals. La major part dels socis són municipis de les comarques barcelonines, 204, que representen el 92% de la població, però també hi ha municipis associats d'altres demarcacions; a part, la Xarxa compta amb 22 socis observadors.

En aquest mandat s'han consolidat clarament el paper i els objectius de la Xarxa, primer amb la millora de tots els àmbits de treball que s'havien desenvolupat i amb la innovació continua amb nous formats de treball i intercanvi més participatiu, més dinamisme en el nombre d'activitats organitzades, més innovació amb la incorporació de noves eines informàtiques i en xarxa... Aquest procés de millora contínua, aprenentatge conjunt i treball en xarxa explica els resultats de la feina d'aquests darrers quatre anys.

A la Vuitena Assemblea de Manresa, la Xarxa es va dotar d'un Pla de mandat que, assemblea darrera assemblea, ha anat desenvolupant amb Plans de treball anuals i Plans dels Grups de treball. El grau d'acompliment del Pla de mandat ha estat molt alt, tot i que sempre hi ha matèries on s'hagués pogut aprofundir més – com és el cas del punt del Pla de mandat referit a l'urbanisme.

És el mandat de la Xarxa en el qual s'han organitzat més activitats (118), s'han organitzat més jornades (31), i més assistència a activitats de la Xarxa s'ha produït – més de 3.100 persones.

La valoració mitjana de totes les jornades avaluades és de 4,11 sobre 5, és a dir, un notable alt fregant l'excel·lent.

S'han publicat 36 productes o materials diferents entre l'Agenda escolar, models d'ordenances, guies, informes...

En aquest mandat la Xarxa ha creat cinc grups de treball: Energia i Canvi Climàtic, Reflexió i Avaluació de les Agendes 21 Locals, Gestió dels Recursos Hídrics, Contaminació Atmosfèrica i Consum responsable i economia sostenible. Tots els Grups de treball també han assolit un alt grau d'acompliment dels respectius Plans de treball – especialment en matèries que han estat prioritàries per a tota les administracions i la ciutadania en aquest mandat com la gestió de l'aigua i la problemàtica del canvi climàtic -.

Però no només els Grups de treball han generat activitats. La Xarxa disposa d'altres eines i instruments que s'han millorat clarament en aquest mandat. L'Agenda Escolar del medi ambient i el desenvolupament arriba ja a més de 100.000 escolars d'arreu i ja té un germà petit: el calendari escolar.

Les noves tecnologies també han arribat a la Xarxa. La renovació del portal Sostenible.cat i la web de la Xarxa, la creació de la comunitat virtual Xarxaenxarxa o la creació de nous suports virtuals per l'Agenda Escolar en són clars exemples.

La Xarxa està més viva que mai. Cap a on anirà ?