Resultats Assemblees
24a Assemblea general de la Xarxa
El 7 de març de 2024 s'ha celebrat la 24a Assemblea General de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, a Vilanova i la Geltrú.
“Accelerar la implementació de les polítiques locals, amb centralitat i transversalitat i amb el protagonisme de la ciutadania davant la realitat de la crisi climàtica”. Aquest és el compromís que es desprèn de la ‘Declaració de Vilanova i la Geltrú per l’ambició climàtica’, que s’ha fet pública durant la celebració de la 24a Assemblea General de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.
Els membres de la Xarxa hem constatat la realitat de la crisi climàtica contrastada per episodis cada cop més habituals de sequeres, onades de calor, malalties exòtiques o escassetat de recursos. Amb aquesta declaració volem deixar pales els “riscos greus del retardisme climàtic” i la conveniència d’actuar amb “ambició climàtica” i “accelerar la implementació de polítiques locals” en aquest àmbit.
Es tracta de l’assemblea que inicia el mandat i que ha servit per presentar el nou Pla estratègic 2024-2027, on es marquen els objectius i els compromisos que ja s’exposen a la declaració aprovada avui.
En relació amb aquests objectius estratègics, s’ha aprovat la creació de grups i espais de treball centrats en els àmbits de la transició energètica; l’adaptació i la naturalització; la mobilitat, la qualitat acústica i de l’aire; l’educació ecosocial i l’economia circular i residus.
A l’assemblea també s’ha aprovat el nomenament del diputat d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona, Marc Serra, com a nou president de la Xarxa, en substitució de Xesco Gomar.
A continuació compartim la documentació un cop ja aprovada.
DOCUMENTACIÓ APROVADA
1. Acta de l’assemblea anterior (Mataró, 1 de març del 2023), aprovada per unanimitat.
2. Acord de nomenament de la presidència de la Xarxa, aprovat per unanimitat.
3. Acord de nomenament de càrrecs estatutaris: vicepresidències, aprovat per majoria amb una abstenció.
4. Acord de nomenament de càrrecs estatutaris: vocals de la Comissió de seguiment, aprovat per unanimitat.
5. Acord d'incorporació de nou membres, aprovat per unanimitat.
6. Pla Estratègic de la Xarxa 2024-27. Ambició climàtica de les polítiques locals, aprovat per unanimitat.
7. Declaració de Vilanova i la Geltrú per l'ambició climàtica, aprovat per unanimitat.
8. Presentació de la 24a Assemblea General de la Xarxa
Enregistrament de la 24a assemblea
Plenari
23a Assemblea general de la Xarxa
Les ciutats i pobles sostenibles com a resposta a les crisis globals
El dimecres 1 de març del 2023 s'ha celebrat la 23a Assemblea General de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, en el marc del V Fòrum sobre medi ambient i món local al Centre de congressos i convencions del Tecnocampus de Mataró.
S'ha aprovat la integració dels ajuntaments de Cabrera de Mar i de Santa Maria de Besora, així com de l’entitat Pla estratègic metropolità de Barcelona. Amb aquestes incorporacions, la Xarxa està formada per 320 ens locals, incloent-hi 276 municipis de la província de Barcelona i de la resta de Catalunya, 18 entitats supramunicipals —les quatre diputacions, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i diversos consells comarcals—, i un seguit d’observadors, entre els quals es troben la Generalitat de Catalunya, mancomunitats, consorcis, instituts i associacions de municipis, a més d’alguns ens dels territoris espanyol i andorrà.
La Xarxa en acció
En segon lloc, s'ha presentat la Memòria de balanç del mandat 20192-2023 que podeu consultar a l'enllaç. La memòria dona resposta als objectius i reptes aprovats en el Pla Estratègic de la Xarxa 2020-2023. Noves mirades, nous compromisos.
En un mandat marcat per diverses crisis, especialment afectats per la pandèmia sanitària i el confinament, la Xarxa s’ha hagut de reinventar, però tot i el canvi de perspectiva ha sabut mantenir la visió i els objectiu establerts en el Pla Estratègic. S'han organitzat 168 accions en conjunt - similar a l'anterior mandat -, però han assistit 14.709 persones a les activitats organitzades directament o en col·laboració - un 55% més que en l'anterior mandat -. Els nous formats virtuals han permès a la Xarxa acostar-se als municipis més petits i allunyats de Barcelona. La transició energètica, la millora de la qualitat de l'aire i l'impuls a la recollida selectiva individualitzada han estat les prioritats d'aquests darrers anys, però s'han tractat molts altres temàtiques.
Les ciutats i pobles actuem
En el segon bloc de l'Assemblea es van fer diverses intervencions de membres de la Xarxa per compartir projectes i identificar reptes pendents.
Van intervenir:
- Núria Marco, regidora de Polítiques Ambientals de l’Ajuntament d’Amposta, que va explicar el projecte Amposta ciutat sostenible 2023.
- Jordi Carbonell, regidor Medi Ambient de l’Ajuntament de Pallejà i Conseller de l’Àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal del Baix Llobregat, que va fer balanç dels resultats del projecte Muntanyes del Baix.
- Montserrat Garrido, Consellera delegada de Medi Ambient i Canvi Climàtic del Consell Comarcal del Maresme, que va explicar els treballs de l'Estratègia de transició energètica i acció climàtica del Maresme.
- César Thovar , regidor Medi Ambient, Sostenibilitat i Salut de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat que va presentar el Catàleg de recursos d'educació per la sostenibilitat.
- I Albert Camps, tinent d'Alcaldia, regidor de Medi Ambient i Espais Verds i d'Obres i Projectes de l’Ajuntament de Granollers, que va fer repàs a diversos projectes d'impuls a la transició energètica al municipi.
Fotos a càrrec de Sergio Ramos
Les ciutats i pobles sostenibles com a resposta a les crisis globals
Finalment, l'Assemblea va aprovar la Declaració de Mataró: Ciutats i pobles sostenibles com a resposta a les crisis globals
La Declaració posa de manifest que l’emergència climàtica, la sequera, la pèrdua de biodiversitat, la pandèmia, els conflictes bèl·lics, la crisi de recursos, l’augment de preus dels subministraments i de l’energia: més que mai, la situació del planeta afecta el dia a dia de les ciutats i els pobles i de la gent que hi viu. En tant les problemàtiques planetàries afecten directament el món local, aleshores, en justa reciprocitat, la resposta a la crisi global ha de comptar també amb el concurs de les ciutats i dels pobles.
Tal i com s'ha posat de manifest amb la memòria de la Xarxa, l'impuls a l’acció és el llegat que deixem en cloure aquest mandat. Però no és suficient. Per això la Declaració insta els successors representants a la Xarxa que, durant el proper mandat, prenguin en consideració l’herència que es deixa deixem i aprofundeixin en reptes com la transició energètica, la sequera, la naturalització de les ciutats, entre d'altres.
DOCUMENTACIÓ PRESENTADA I ACORDS ADOPTATS
1. Aprovada per unanimitat l’acta de l’assemblea anterior (Montcada i Reixac, 15 de juny del 2022)
2. Aprovada per unanimitat la incorporació de nou membres
3. Presentació de la Memòria de la Xarxa 2019-2023. La Xarxa en acció.
4. Les ciutats i pobles actuem. Presentacions
- Amposta ciutat sostenible 2023. Ajuntament d'Amposta
- Muntanyes del Baix. Consell Comarcal del Baix Llobregat.
- Estratègia de transició energètica i acció climàtica del Maresme. Consell Comarcal del Maresme.
- Catàleg d'activitats d'educació per la sostenibilitat. Ajuntament de Sant Boi de Llobregat
- Projectes de transició energètica a Granollers. Ajuntament de Granollers
4. Aprovada per unanimitat la Declaració de Mataró: Ciutats i pobles sostenibles com a resposta a les crisis globals
22a Assemblea general de la Xarxa
La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat aprova la Declaració de Montcada i Reixac (Notícia)
ACORDS APROVATS
1. Acta de l’Assemblea anterior (9 de novembre del 2021)
2. Incorporació de nous membres
3. Pla de treball anual pel curs 2022-2023
3b. Informe de gestió 2021-2022 i Pla de treball 2022-2023
4. Adhesió a la Declaració del II Congrés d’Educació Ambiental
5. DECLARACIÓ DE MONTCADA I REIXAC per uns espais naturals propers als entorns urbans, sostenibles, saludables i resilients
Si voleu accedir als continguts de les jornades i materials i eines exposats a l'Informe de gestió ho podeu fer a la web de la Xarxa: per cerca temàtica i per ordre cronològic; i materials i eines.
Vídeos i entrevistes a la 22a Assemblea de la Xarxa
Espai d'intercanvi sobre transició energètica realitzat a la segona part de l'Assemblea. Ponències presentades:
Què s'ha fet fins ara a la Xarxa ? Ecoserveis
Punt d'informació energètica a la ciutadania. Just Fosalva. Ajuntament de Sant Just Desvern
Autoconsum solar i la bonificació de l'IBI al sector domèstic a Sant Cugat del Vallès. Alba Gordó, Ajuntament de Sant Cugat del Vallès
NEO Nova energia Osona. Osona en transició energètica. Margarida Feliu, Consell Comarcal d'Osona
Programa per la Transició Energètica a Terrassa. Carles Caballero, Ajuntament de Terrassa
La CEL de Caldes. Jordi Marin, Ajuntament de Caldes de Montbui.
L’assemblea de la Xarxa és l’òrgan de decisió de l’associació, però també és l’espai natural de trobada per als representants electes membres de la Xarxa. Aquesta edició de l’assemblea serà la del retrobament amb la presencialitat i per tant destinarem bona part de la jornada als espais de trobada i intercanvi.
21a ASSEMBLEA GENERAL (virtual). 9 de novembre del 2021
La 21a Assemblea general de la Xarxa s'ha celebrat de nou en format virtual el dimarts 9 de novembre.
Els acords aprovats i documents presentats han estat (a les icones podeu accedir als punts de l'ordre del dia en l'enregistrament en vídeo i el document en format PDF).
Es va aprovar l’Acta de l’Assemblea anterior (15 de setembre del 2020)
Es va aprovar la incorporació de nous membres
Es va presentar l'Informe de gestió i Pla de treball pel curs 2021-22 i es va aprovar el Pla de treball anual pel curs 2021-2022.
Es va aprovar l'adhesió de la Xarxa en conjunt a la Declaració de Sabadell per un acord polític i social per a la millora de la qualitat de l’aire.
Si voleu accedir als continguts de les jornades i materials i eines exposats a l'Informe de gestió ho podeu fer a la web de la Xarxa:
Jornades: per cerca temàtica i per ordre cronològic; i materials i eines.
Notícia completa: La Xarxa s'adhereix a la Declaració de Sabadell per la millora de la qualitat de l'aire
Enregistrament complet de la 21a Assemblea de la Xarxa
20a ASSEMBLEA GENERAL (virtual). 15 de setembre del 2020
La 20a Assemblea General es va celebrar el 15 de setembre del 2020 en format telemàtic.
Podeu llegir la notícia completa a l'enllaç.
Foto: Moment del relleu en la presidència de la Xarxa. Valentí Junyent (esq.), president sortint, i Xesco Gomar (dreta), nou president.
Enregistrament
Una Assemblea singular en imatges
A l'enllaç podeu veure algunes imatges des de dins del plató d'emissió de la 20a Assemblea que van poder seguir els membres de la Xarxa connectats telemàticament.
Acords adoptats
A la 20a Assemblea general de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat es van adoptar els següents acords
- Es va aprovar l'Acta de la 19a Assemblea general celebrada el 20 de febrer del 2019 a Sant Fruitós de Bages
- Es va aprovar el nomenament de la Presidència de la Xarxa
- Es va aprovar el nomenament de càrrecs estatutaris: vice-presidències
- Es va aprovar el nomenament de càrrecs estatutaris: vocals de la Comissió de Seguiment
- Es va aprovar la incorporació de nous membres de la Xarxa. Podeu llegir el detall a l'enllaç.
- Es va aprovar el Pla Estratègic de la Xarxa 2020-2023
- Es van aprovar els Compromisos de la Xarxa pel 2020
- Es va aprovar amb una esmena la Declaració institucional de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat per una recuperació verda i socialment justa . Podeu llegir la notícia en detall a l'enllaç.
-
ORDRE DEL DIA : Al següent enllaç podeu consultar l'ordre del dia.
-
Moments a Twitter
XIX ASSEMBLEA GENERAL, Món Sant Benet, Sant Fruitós de Bages, 20 de febrer del 2019
La 19a Assemblea general va tenir lloc el 20 de febrer del 2019 a Món Sant Benet, Sant Fruitós de Bages, dins els actes del IV Fòrum sobre Medi Ambient i Món Local.
.
Enguany es va dedicar la trobada a fer balanç de la feina feta en el marc de l’Agenda 2030 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Els acords de l'Assemblea de Sant Fruitós de Bages es van aprovar tots per unanimitat i van ser.
- Es va aprovar l'Acta de l’Assemblea anterior (Castellar del Vallès, 1 de març del 2018).
- Es va aprovar la incorporació de nous membres de la Xarxa : Ajuntament d'Amposta i Consorci de gestió de residus del Maresme
- Es va ratificar l’acord d’adhesió de la Xarxa a l’Observatori Catalunya Circular .
- Es va aprovar l'adhesió de la Xarxa al Pacte per a l’Adaptació al Canvi Climàtic en el marc del projecte LIFE Clinomics.
- Es va aprovar la Declaració de Sant Fruitós de Bages, les ciutats i pobles davant el repte de l’Agenda 2030
Documentació complementària de l'Assemblea de Castellar del Vallès:
- Memòria de la Xarxa 2015-2019
- La Xarxa i l'Agenda 2030
- Presentació del balanç de la Xarxa 2015-2019 a càrrec d'Inma Pruna, cap de la Secretaria tècnica de la Xarxa
- Dossier de documentació de la 19a Assemblea
- Convocatòria i ordre del dia de l'Assemblea.
- Vídeos
- Fotos
L’Agenda 2030 al món local.
Diàleg sobre L’Agenda 2030 al món local
Les ciutats i pobles de la Xarxa localitzem els Objectius de Desenvolupament de l’Agenda 2030
Temas
"Presento projectes com Cornellà Natura i els treball que fem amb la Xarxa d'Escoles per la Sostenibilitat."
"Hem impulsat Manresa en simbiosi. L'Oficina de Simbiosi Industrial Bufalvent ajuda a les empreses identificar aquestes sinergies entre empreses i facilitarà el desenvolupament tècnic de les mateixes creant noves oportunitats de negoci al voltant de l’economia circular."
"El municipi de Navarcles, amb la implantació de la recollida porta a porta el passat mes de juny, ha aconseguit triplicar l’índex de reciclatge del municipi fins gairebé el 85%."
"Hem impulsat moltes accions per promoure l'energia sostenible: millores en eficiència energètica als equipaments, a l'enllumenat públic..."
"Treballem per prevenir el malbaratament alimentari a les escoles i hem creat un circuit d'aprofitament per a col·lectius vulnerables."
"A la nostra ciutat hem analitzat la qualitat de l'aire i el soroll amb mecanismes low cost per millorar la qualitat de vida del nostres ciutadans."
"Els micropobles som claus per reequilibrar el territori i volem reduir les desigualtats entre ciutats i pobles amb el nou Estatut del Micropoble."
"La transparència i la implicació i participació dels nostres veïns i veïnes han de ser la base de l'Agenda 2030."
"Les aliances son la base de l'esperit i el funcionament de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat."
XVIII ASSEMBLEA GENERAL, Castellar del Vallès, 1 de març del 2018
L’aprofitament alimentari centra la 18ena Assemblea de la Xarxa
Castellar del Vallès ha acollit aquest 1 de març la 18 ena Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. Representants i tècnics municipals s’han reunit en aquesta cita anual per valorar la feina feta i abordar junts els reptes del 2018. En aquesta Assemblea s’ha aprovat també la “Declaració de Castellar del Vallès per un cicle sostenible dels aliments. Del Malbaratament a l’Aprofitament”.
Els acords de l'Assemblea de Castelar del Vallès es van aprovar tots per unanimitat i van ser.
- Es va aprovar l'Acta de l’Assemblea anterior (Tarragona, 8 de març del 2017)
- Es va aprovar la incorporació de nous membres de la Xarxa: Ajuntament de Viladrau i Jorba, Associació de Micropobles de Catalunya, Consorci per a la gestió dels residus del Vallès Oriental i Consorci Besòs Tordera.
- Es va aprovar el Pla anual d’activitats 2018 de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
- Es va aprovar l'adhesió a diverses Declaracions sobre sostenibilitat i món local + ANNEX.
- Es va aprovar l'acord de suport a la Llei catalana de canvi climàtic + ANNEX.
- Es va aprovar la Declaració de Castellar del Vallès per un cicle sostenible dels aliments. Del Malbaratament a l'Aprofitament.
Documentació complementària de l'Assemblea de Castellar del Vallès:
- Ordre del dia
- Informe de gestió 2017
- Presentació de l'Informe de gestió 2017 i Pla 2018 (I.Pruna, Xarxa)
- Dossier de documentació de l'Assemblea
- Informe de resultats de l'espai d'intercanvi i reflexió entre els membres de la Xarxa
- Recooperem, accions contra el malbaratament alimentari. Taula rodona de presentació del projecte Recooperem del Vallès Occidental.
- Consell Comarcal del Vallès Occidental (J.Fresno)
- Ajuntament de Castellar del Vallès (C.Luna)
- Vídeo
- VÍDEOS DE L'ASSEMBLEA (12 VÍDEOS)
- Custòdia del territori i del patrimoni de la pedra seca. Grup de recerca de la Pedra Seca del Centre Excursionista de Castellar del Vallès.
- Pedra i Aigua (200 Mb, pdf)
- VÍDEO: Els Cavallers de la Pedra Rodona (68 Mb, mp4)
- VÍDEO: Patrimoni Inm, UNESCO (133 Mb, mp4)
XVII ASSEMBLEA GENERAL, Tarragona, 8 de març del 2017
La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat celebra 20 anys en defensa dels valors ambientals dels municipis
La 17a Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, celebrada a l’Auditori de la Diputació de Tarragona, va commemorar els 20 anys de la seva constitució com a plataforma local que permet sumar recursos als municipis per aconseguir objectius comuns de sostenibilitat. En el balanç d’aquest any, el president de la Xarxa i diputat d‘Espais Naturals i Medi Ambient, Valentí Junyent, va reiterar la voluntat dels municipis d'apostar per nous models de gestió sostenible, amb accions de futur en benefici del medi ambient i de les persones.
Els acords de l'Assemblea de Tarragona es van aprovar tots per unanimitat i van ser.
- Es va aprovar l'Acta de l’Assemblea anterior (Sant Sadurní d’Anoia, 4 de febrer del 2016)
- Es va aprovar la incorporació de nous membres de la Xarxa: Ajuntament de Fonollosa, Sant Climent de Llobregat, Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Mancomunitat Penedès-Garraf.
- Es va aprovar el Compromís de Xarxa per a la promoció del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia de la Comissió Europea
- Es va donar compte de la Declaració SPP regions aprovada per la Comissió de seguiment de la Xarxa
- Es va aprovar l’adhesió de la Xarxa en ple i suport a la Declaració basca
- Es va aprovar el Pla anual d’activitats 2017 de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i la creació de la comissió d'ambients aquàtics continentals.
- Es va aprovar la Declaració de Tarragona per un turisme sostenible i compartit
Documentació complementària de l'Assemblea de Tarragona:
- Ordre del dia
- Informe de gestió
- Presentació de l'Informe de gestió 2016 i Pla 2017 (I.Pruna, Xarxa)
- Dossier de documentació de l'Assemblea
- Preguntes del joc Què en sabem dels ODS ?
- Manresa en Simbiosi (J,Serracanta, Ajuntament de Manresa)
- Horts socials a Manlleu (M.Bassas, Ajuntament de Manlleu)
- Navàs SA (Josep Casafont, Ajuntament de Navàs)
- Reconversió ecològica al Monestir de Poblet (J.M.Mallerach, Poblet)
- VÍDEOS DE L'ASSEMBLEA
XV ASSEMBLEA GENERAL, Barcelona, 11 de març del 2015
La Xarxa celebra 18 anys de camí i vol un futur de ciutats i pobles habitables, fèrtils i resilients
La Xarxa de ciutats i pobles cap a la sostenibilitat ha celebrat els seus 18 anys d'història i encara el futur amb nous acords de col·laboració i l'aprovació de la 'Declaració de Barcelona per les ciutats i pobles habitables, fèrtils i resilients'. Així ha quedat de manifest en l'Assemblea General celebrada en el marc del III Fòrum Medi Ambient i Món Local, que ha tingut lloc el 10 i 11 de març del 2015 al recinte modernista de Sant Pau.
Els acords de l'Assemblea de Barcelona van ser:
- La incorporació com a nous membres de ple dret de la Xarxa a: els ajuntaments de Cubelles, Premià de Mar i la Mancomunitat intermunicipal del Cardener - per unanimitat -.
- L'aprovació del Conveni de col·laboració amb l'Institut Català de l'Energia (ICAEN). - per unanimitat -.
- L'aprovació de l'Acord de participació a la Xarxa d'Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya (XESC). - per unanimitat -.
- L'aprovació de l'Acord de col•laboració amb la xarxa NetwercH2O. - per unanimitat -.
- L'aprovació del suport al Compromís ciutadà per a la Sostenibilitat de Barcelona 2012-2022 - per unanimitat -.
- La presentació de la Memòria 2011-2015 i l'Informe de Gestió 2014 i l'aprovació del Pla Anual d'Activitats 2015 - per unanimitat -. (Presentació)
- La creació del Grup de treball de Promoció de la Bicicleta - per unanimitat -.
- L'aprovació de l'Acord de la Xarxa de "Suport al Comunicat de Lima per un acord global post-2015 sobre clima, inclusiu i ambiciós" - per unanimitat -.
- L'aprovació de la "Declaració de Barcelona per les ciutats i pobles habitables, fèrtils i resilients" - per unanimitat amb la incorporació d'una esmena -.
A part es va celebrar un Diàleg: El paper de les ciutats i pobles en els acords internacionals de canvi climàtic, amb la participació de Thomas Brose, Secretariat Europeu de l'Aliança pel Clima, i Jessica Tantalean, Equip de la Cimera Mundial de Canvi Climàtic (COP20 Lima), amb la moderació de Mercè Rius, Vice-presidenta 1a de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat (Youtube).
Documentació de l'Assemblea de Barcelona:
- Ordre del dia
- La Xarxa celebra 18 anys de camí i vol un futur de ciutats i pobles habitables, fèrtils i resilients
- Dossier dels acords assolits (PDF / Youtube).
- Memòria de gestió 2011-2015 (PDF / Girafulls / Presentació / Yotube)
- Informe de gestió 2014 (PDF / Presentació / Youtube)
- Pla Anual d'Activitats 2015 (PDF / Presentació / Youtube )
- L'Acord de la Xarxa de "Suport al Comunicat de Lima per un acord global post-2015 sobre clima, inclusiu i ambiciós" (PDF / Document original en anglès / Youtube)
- La "Declaració de Barcelona per les ciutats i pobles habitables, fèrtils i resilients" (PDF / Glossari de termes / Informe UN sobre Objectius de Desenvolupament Sostenible post-2015 / Youtube)
- Tots els vídeos de l'Assemblea de Barcelona
- Acta APROVADA de la 15a Assemblea general celebrada l'11 de març del 2015 a Barcelona
XVI ASSEMBLEA GENERAL, Sant Sadurní d'Anoia, 4 de febrer del 2016
La 16a Assemblea de la Xarxa escull Valentí Junyent com a president i defineix la seva estratègia
La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat ha celebrat el 4 de febrer del 2016, a Sant Sadurní d'Anoia la seva trobada anual: l'Assemblea General. La característica principal de l'edició d'enguany ha estat la preparació de l'organització per als reptes més importants del futur immediat. Aquest futur s'afronta marcant les línies del nou mandat 2016-2020; adquirint nous compromisos en sintonia amb l'àmbit internacional; i impulsant canvis estructurals i organitzatius per fer més operativa i eficaç la tasca dels membres de la Xarxa.
Els acords de l'Assemblea de Sant Sadurní es van aprovar tots per unanimitat i van ser:
- Nomenament del Sr. Valentí Junyent i Torras, President de la Xarxa de ciutats i pobles cap a la Sostenibilitat.
- Nomenament de càrrecs estatutaris: vice-presidències i vocals de la Comissió de Seguiment.
- Aprovació de l'Acta de l'Assemblea anterior (Barcelona, 10 març 2015)
- Nomenament com a nous membres de la Xarxa als ajuntaments de Muntanyola i Sant Quintí de Mediona.
- Aprovació del Pla estratègic de la Xarxa 2020 i l'estructura de Grups de treball del nou mandat.
- Aprovació de la Declaració de Sant Sadurní d'Anoia: Renovem el compromís local pel Desenvolupament Sostenible i la lluita contra el Canvi climàtic cap el 2030.
A part es va celebrar un Diàleg: El canvi climàtic i els nostres vins. Més informació i exclusiva pels membres de la Xarxa
- Ordre del dia
- DOCUMENTS COMPLEMENTARIS
- DOSSIER COMPLET
- Acord de París (COP21)
- Declaració de París, una contribució decisiva de les ciutats i les regions a la COP21
- El Nou Pacte d'Alcaldes pel Clima i l'Energia i Preguntes i respostes
- Els Objectius de Desenvoluament Sostenible
- Catàleg de productes
- Representants dels ens locals membres de la Xarxa (a febrer 2016)
- PRESENTACIONS
-
INFORME DE RESULTATS: Espai d'intercanvi i reflexió entre els membres de la Xarxa i Decàleg: Com podem ser millors representants
-
ACTA de la 16a Assemblea general de la Xarxa (pendent d'aprovar a l'Assemblea a celebrar l'any 2017)
XIV ASSEMBLEA GENERAL, Vilanova i la Geltrú, 18 de març del 2014
La 14a Assemblea general es va celebrar el 18 de març del 2014 a Vilanova i la Geltrú, a l'Auditori Eduard Toldrà.
L'Assemblea General és l'espai de trobada i intercanvi anual dels membres de la Xarxa i en aquesta ocasió volem dedicar-la especialment al Pacte d'Alcaldes per una Energia Sostenible Local, un moviment compartit àmpliament per tot el món local, i del qual enguany celebrem els 5 anys des de l'aprovació delsprimers Plans d'Acció per l'Energia Sostenible.
Els acords de l'Assemblea de Vilanova i la Geltrú van ser:
- La incorporació com a nous membres de ple dret de la Xarxa a: els ajuntaments de El Vendrell, La Llagosta i Carme, l'EMD de Bellaterra, el Consell Comarcal del Maresme, la Diputació de Girona i la Diputació de Lleida i l'Àrea Metropolitana de Barcelona. I en qualitat de membres observador, al Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i la Mancomunitat Internacional de la Conca d'Òdena - per unanimitat -.
- El nomenament com a nous membres de la Comissió de seguiment de la Xarxa de les diputacions de Lleida, Tarragona i Girona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona - per unanimitat -.
- La presentació de l'Informe de Gestió 2013 i l'aprovació del Pla Anual d'Activitats 2014 - per unanimitat amb la incorporació d'una esmena de la Presidència -. (Presentació)
- La presentació de l'Estat del Pacte d'Alcaldes a Catalunya i el Club del Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses a Catalunya.
- El posicionament del Grup de treball de prevenció de la contaminació acústica i del Grup de treball de gestió local del cicle de l'aigua.
- L'aprovació de l'Acord de la Xarxa per un salt endavant del Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses i per una Energia Sostenible Local - per unanimitat amb la incorporació d'una esmena -.
- L'aprovació de la Declaració de Vilanova i la Geltrú per l'adaptació als efectes del canvi climàtic en el territori i el litoral - per unanimitat amb la incorporació de dues esmenes -.
Documentació de l'Assemblea de Vilanova i la Geltrú:
- Ordre del dia
- La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat aprova la implicació dels governs locals en la lluita contra el canvi climàtic
- Informe de gestió 2013 (PDF / Presentació / Youtube)
- Pla Anual d'Activitats 2014 (PDF / Presentació / Youtube )
- Presentació sobre l'Estat del Pacte d'Alcaldes (PDF / Youtube)
- L'Acord de la Xarxa per un salt endavant del Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses i per una Energia Sostenible Local (PDF / Youtube)
- La Declaració de Vilanova i la Geltrú per l'adaptació als efectes del canvi climàtic en el territori i el litoral (PDF / Youtube)
- Tots els vídeos de l'Assemblea de Vilanova i la Geltrú a Youtube
- Acta APROVADA de la 14a Assemblea general celebrada el 18 de març del 2014 a Vilanova i la Geltrú
XIII ASSEMBLEA GENERAL, Lleida, 7 de març del 2013
La Tretzena Assemblea General es va celebrar al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida
A la 13a Assemblea general de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat hi varen assistir més de 120 persones representants d'ens locals, les quatre diputacions catalanes, la Generalitat de Catalunya i el Govern d'Andorra (veure foto), fet que ha suposat un pas endavant en el treball en xarxa per un desenvolupament sostenible i una millor gestió ambiental local.
Els acords principals de l'Assemblea de Lleida van ser:
-
La incorporació de nous membres, en especial l'adhesió o manifestació de voluntat d'adhesió de les diputacions de Lleida, Tarragona i Girona, com a membres de ple dret, i la Generalitat de Catalunya i el Govern d'Andorra com a membres observadors. Més informació
- La ratificació de l'Acord entre la Xarxa i la Comissió Europea per a la promoció del Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses per una Energia Sostenible Local.
- La ratificació de l'Adhesió de la Xarxa a la Red de Ciudades que Caminan.
- L'aprovació del Conveni entre la Xarxa i el CILMA.
- La presentació de l'Informe de Gestió 2012 i el balanç de quatre Grups de treball per part dels seus representants.
- L'aprovació de l'Acord de la Xarxa per un Aire més Net.
- L'aprovació del Pla anual d'activitats 2013.
- El debat sobre la gestió dels espais periurbans i la promoció dels horts municipals, amb l'aprovació de la creació de la Comissió d'Horts.
- L'aprovació de la Declaració de Lleida per a l'Educació per la Sostenibilitat.
Documentació de l'Assemblea de Lleida:
- Ordre del dia
- El municipis potencien els horts urbans
- Entrevista a Domènec Cucurull a Sostenible.cat
- Informe de gestió 2012 (PDF / Presentació / Girafulls / Youtube)
- Pla Anual d'Activitats 2013 (PDF / Presentació / Youtube )
- Acord amb la Red de Ciudades que Caminan (PDF)
- Acord de la Xarxa per un Aire més Net (PDF / Youtube)
- Declaració de Lleida per l'Educació Ambiental (PDF / Youtube )
- Tots els vídeos de l'Assemblea de Lleida a Youtube
- Acta APROVADA de la 13a Assemblea general celebrada el 7 de març del 2013 a Lleida
XII ASSEMBLEA GENERAL, Vic, 22 de febrer de 2012
La Dotzena Assemblea General es va celebrar a Vic i va suposar el tret de sortida del present mandat
A la 12a Assemblea general de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat hi varen assistir més de 150 persones representant gairebé un centenar d'administracions locals (ajuntaments, consells comarcals, diputacions) i també la representació de la Generalitat de Catalunya. L'Assemblea es va convertir en un punt de trobada, intercanvi i coneixement entre les nous membres de la Xarxa.
Els acords principals de l'Assemblea de Vic van ser:
- L'aprovació del nou President de la Xarxa, Joan Puigdollers, i les cinc vicepresidències i els vocals de la Comissió de seguiment.
- L'aprovació de l'adhesió de sis nous membres: Caldes d'Estrac, l'Espunyola i Vallgorguina; el Consell Comarcal d'Osona, el Consell Comarcal de la Selva i el Consorci de Serveis del Baix Ebre i Montsià.
- L'aprovació de la Declaració de Vic del compromís del món local vers Rio+20 (disponible també en anglès).
-
L'aprovació del Pla estratègic 2011-2015.
-
També es va informar sobre la Carta Internacional del Caminar i la 1a Fira de Biomassa Forestal a Vic.
Documentació de l'Assemblea de Vic:
- Ordre del dia
- Nomenaments aprovats
- Què és la Xarxa ? Vídeo de presentació
- Informe de gestió (2011 – 2012): Format descarregable / Format girafulls / Format Presentació
- Declaració de Vic del compromís del món local vers Rio+20
- Pla Estratègic 2011-2015
-
Acta APROVADA de la 12a Assemblea general celebrada el 22 de febrer del 2012 a Vic
XI ASSEMBLEA GENERAL, Mataró, 22 de març del 2011
253 socis, 118 activitats desenvolupades, 31 jornades, 36 productes, 3100 assistents... L'èxit de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat es pot mesurar, efectivament en xifres. Però hi ha un altre instrument de mesura, potser més important: la satisfacció que a la 11a Assamblea, es podia sentir i escoltar, dels representants de les ciutats i municipis que en formen part. L'acte va tenir el 22 de març del 2011 a Mataró en el marc del II Fòrum sobre Medi Ambient i Món Local. Energia i Sostenibilitat: Nous temps, noves oportunitats.
-
Informe de gestió (2010 – 2011): Format descarregable / Format girafulls / Format Presentació
-
Informe de gestió dels Grups de treball (2010 – 2011): Format vídeo
-
Cap a on anem. Reflexions i línies de futur de la Xarxa: Dossier / Presentació
-
Declaració de Mataró: El compromís amb el vehicle elèctric: Declaració / Notícia
X ASSEMBLEA GENERAL, Santa Coloma de Gramenet, 6 de maig de 2010
El principal document que es va aprovar és l'anomenada "Declaració de Santa Coloma" que proclama la voluntat dels municipis associats per promoure la creació d'ocupació, la protecció dels recursos renovables i no renovables, i la conservació de la biodiversitat. També es va acordar crear nous llocs de treball per a la millora de la gestió del subministrament d'aigua i de la recollida i tractament de residus.
D'altra banda, l'assemblea va aprovar una iniciativa sobre un sistema sostenible de gestió d'envasos i que la Xarxa s'adhereixi a la Xarxa Aliança del Clima.
- Ordre del dia [48,91 Kb]
- Proposta Declaració de Santa Coloma de Gramenet [23,88 Kb]
- Informe gestió Secretaria tècnica (2009-2010) [1,41 Mb]
- Informe gestió Grups de treball (2009-2010) [2,52 Mb]
- Proposta Pla de treball 2010-2011 [835,34 Kb]
IX ASSEMBLEA GENERAL, Igualada, 1 de juliol del 2009
La Xarxa celebrà la seva 9a Assemblea amb la vista posada a Copenhaguen i va reivindicar el paper del món local en la lluita contra el canvi climàtic.
La ciutat d'Igualada va acollir la 9a Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, on es va fer patent l'aspiració del món local a jugar un paper protagonista en la propera cimera a Copenhaguen, on es decidirà l'acord que substituirà al protocol de Kyoto a partir de 2012. "El compromís per la sostenibilitat va molt més enllà dels estats", va assegurar el president delegat de l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Joan Antoni Baron, afegint que "el món local és on es disputa realment la lluita contra el canvi climàtic ".
- Notícia de la 9a Assemblea general de la Xarxa
- Acta de l'Assemblea de l'1 de juliol del 2009
- Informe de gestió de la Secretaria tècnica (2008-2009)
- Informe dels Grups de treball (2008-2009)
- Memòria de Sostenibilitat 2008 (Memòria)
- Pacte d'Istanbul sobre l'Aigua 2009
- Pla de treball 2009-2010
- Altra documentació lliurada a la carpeta / USB:
- Memòria de la Xarxa 1997-2008
- Model de Reglament municipal del servei de subministrament d'aigua potable
- Model de Plec adjudicació servei abastament aigua potable
- Nou Model Ordenança reguladora incorporació sistemes de captació d'energia solar tèrmica per ACS
- Informe conclusions Cicle de jornades gestió local preu aigua
VIII ASSEMBLEA GENERAL, Manresa, 31 de gener del 2008
La Xarxa celebrà la vuitena assemblea a Manresa, l'any del desè aniversari.
La cita té lloc l'any en el qual la pionera agrupació de municipis per la sostenibilitat complira 10 anys. De l'Assemblea en sortiren els actes i iniciatives, que commemoraran aquesta efemèride. També es renovarà la direcció. A l'assemblea també es presentà la nova cara de la revista Sostenible.
- Notícia de la 8a Assemblea general de la Xarxa
- Acta de l'Assemblea del 31 de gener del 2008
- Informe de gestió de la Secretaria tècnica (2007-2008)
- Declaració de Manresa + 10 : renovació del compromís de les ciutats i pobles amb la sostenibilitat.
Your privacy is our priority
To protect your privacy, before continuing we want to make sure that you know that, both we and our collaborators, use some “cookies” on the website to facilitate its use:
- Own and third party for statistical purposes, with which no user information is collected nor access IP addresses are recorded.
- Our own and third parties to guarantee basic functioning, such as the user session, and personalization aspects, such as the language of our pages.
We save the acceptance of cookies for 30 days to improve the browsing experience. Remember that you can delete cookies from your browser at any time. - From third parties to show you information from our social networks, such as Facebook, X, YouTube, etc. By accessing these websites you can decide whether or not you accept their privacy and cookie policies.