Àrees d'intervenció en mitigació

Són aquelles mesures que comporten una reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, siguin o no quantificables. Aquestes i altres mesures les podeu trobar al document adjunt.

Les classificarem per àrees d’intervenció.

Edificis i equipaments municipals

Edificis residencials i terciaris

 

 

 

Podeu clicar a una de les set icones per anar a consultar les accions de cada àrea d'intervenció en mitigació.


Actuacions en equipaments municipals

De gestió energètica

Es proposa la implantació d’un software de gestió de l’energia amb la finalitat d’optimitzar el consum energètic dels equipaments municipals.

El sistema de comptabilitat es basa en la implantació d’un sistema de control integrat que permet analitzar, gestionar i reportar informació del consum energètic de forma instantània i regular i així permet actuar de forma directe sobre les variables causants de l’increment innecessari del consum energètic.

Amb la introducció de les dades de facturació, es revisa de forma automàtica un conjunt de paràmetres de seguiment: en cas de sobrepassar els rangs preestablerts o de no coincidir amb la programació de correcte funcionament, es genera l'alarma corresponent.

Mitjançant les alarmes és possible identificar anomalies en el consum energètic i d’aigua, i d’aquesta manera facilita la ràpida actuació per tal de corregir-les. El gestor/a energètic serà la persona encarregada de controlar aquest sistema.  

En el cas de municipis petits, les Agències comarcals d'energia poden assumir aquesta funció de comptabilitat energètica.

 


Suport als ens locals

La Diputació de Barcelona ofereix suport integral a aquest tipus d'acció

Suport econòmic a les Agències comarcals d'energia

Suport tècnic


Bones pràctiques en l'aplicació d'aquesta acció

Es proposa la creació de la figura del gestor/a energètic en l’equip tècnic municipal, o dins les Agències locals d'energia, amb l’objectiu de controlar de manera eficaç el consum energètic de totes les instal·lacions municipals, acció que suposa un reducció de les emissions de CO2, així com un estalvi econòmic.

En els municipis petits les Agències comarcals d'Energia poden assumir aquestes funcions.

Les tasques principals d’aquesta figura serien:

  • Gestió centralitzada i contínua del consum energètic dels equipaments municipals.
  • Gestió preventiva de les instal·lacions energètiques d’aquests equipaments.
  • Detecció de disfuncions i aplicació de mesures d’estalvi i reducció de consum energètic sempre que sigui possible.
  • Planificar les mesures d’estalvi i eficiència energètica a prendre en els equipaments.
  • Planificar la incorporació d’energies renovables en els equipaments. 
  • Assessorament i formació en l’àmbit d’energia al personal municipal o personal responsable dels equipaments municipals.
  • Seguiment i avaluació del procés d’execució del PAES.
  • Preparació de material divulgatiu adreçat a la ciutadania sobre les mesures aplicades per l’ajuntament en matèria de sostenibilitat energètica.
  • En municipis petits amb pocs equipaments es poden ampliar les funcions a l’assessorament en matèria energètica a la ciutadania i a les activitats econòmiques.
  • Vetllar pel compliment de l’ordenança d’ecoeficiència. De cara a facilitar les tasques del gestor energètic es pot instal·lar un programa de comptabilitat energètica municipal.

 


Suport als ens locals

La Diputació de Barcelona ofereix suport integral a aquest tipus d'acció:

Suport econòmic a les Agències comarcals d'energia

Suport tècnic i material a les funcions dels gestors energètics

 


Bones pràctiques en l'aplicació d'aquesta acció

En funció de la tipologia d'usuaris aquesta acció es pot aplicar de maneres diferents.

Per exemple, es pot sensibilitzar els treballadors municipals sobre l’eficiència i l’estalvi energètic tot incorporant pautes per a un consum correcte de l’energia en les seves tasques diàries mitjançant sessions informatives i formatives i la disposició de cartells informatius per fomentar la correcta utilització d’aquest recurs.

Una de les vies de sensibilització és mitjançant la realització d’estimacions sobre la despesa energètica que comporten les diferents tasques a la feina.

Es poden realitzar formacions específiques dirigides d’una banda, als tècnics municipals que realitzin inspeccions als equipaments privats amb l'objectiu que puguin proposar mesures bàsiques per a l'estalvi energètic i d’altra banda, als encarregats del manteniment de les instal·lacions municipals per aplicar criteris d’estalvi i eficiència a les seves tasques.

La formació es pot acompanyar amb la monitorització dels consums energètics  

 


Suport als ens locals

La Diputació de Barcelona ofereix suport integral a aquest tipus d'acció a través de formació i programes, com per exemple Passa l'Energia.

 


Bones pràctiques en l'aplicació d'aquesta acció

L'establiment i programació d'unes temperatures de consiga i horari d'encesa dels serves de calefacció i climatització redueix la despesa energètica i permet millorar el confort de les instal·lacions.


Bones pràctiques en l'aplicació d'aquesta acció

El servei de neteja interior dels edificis municipals pot reduir el consum d'energia associat a l'enllumenat interior i als serveis de climatització i calefacció mitjançant una programació d'horaris i rutes consensuades amb el personal del servei.

En aquells equipaments on es detectin majors consums (habitualment escoles, equipaments esportius amb ús intensiu, llars d'infants) a més de la comptabilitat energètica es proposa la instal lació d'aparells (smart meters) que permetin un telecontrol dels consums per detectar consums vampírics, mals usos, alarmes, etc.

Es pot anar un pas més enllà i apostar per la telegestió, la qual cosa implica no només conèixer el consum gairebé instantani, sinó l'acció a distància.  

 


Suport als ens locals

La Diputació de Barcelona ofereix suport integral a aquest tipus d'acció:

Suport econòmic a les Agències comarcals d'energia

 Suport tècnic 

Suport econòmic

 


Bones pràctiques en l'aplicació d'aquesta acció

La Diputació de Barcelona, a través de la Gerència de Serveis de Medi Ambient, ha lidera el projecte Euronet 50/50 i Euronet 50/50max, en el qual s’aplica la metodologia 50/50 a les escoles i d'altres equipaments municipals per promoure l’estalvi energètic.

 

Aquesta metodologia es basa en la creació d’incentius econòmics vers l’estalvi energètic, així el 50% de l’estalvi econòmic fruit de les mesures d’eficiència energètiques aplicades retorna a l’equipament en forma de transferència econòmica i l’altre 50% es tradueix en un estalvi de l’ajuntament en factures.

El resultat és que totes les parts guanyen: l’equipament té majors possibilitats d’actuació, l’ajuntament disminueix la seva despesa econòmica i la societat per la disminució dels impactes ambientals derivats de l'estalvi energètic assolit. L’èxit aconseguit a les escoles encoratja a fer-lo extensiu a d’altres tipologies d’equipaments municipals, i inclús no municipals.

L’ajuntament promourà la implantació d’aquest mètode d’estalvi energètic als edificis i equipaments municipals, prioritzant els de major despesa energètica (com els centres esportius) i serà el responsable del bon funcionament del projecte.

En aquest sentit, és interessant que es creï un grup als equipaments que supervisi el bon funcionament del projecte i informi els responsables municipals de qualsevol incident o noves propostes. El gran nombre d’equipaments municipals i el seu elevat consum energètic són dues realitats que fan que aquesta metodologia tingui una gran potencialitat en l’estalvi energètic municipal.

 


Suport als ens locals

La Diputació de Barcelona ofereix suport integral a aquest tipus d'acció:

Suport tècnic i metodològic


Bones pràctiques en l'aplicació d'aquesta acció

Moltes de les actuacions a tirar endavant requeriran de formació específica dels treballadors municipals.

El coneixement és bàsic per saber si una acció és o no factible i com portar-la a terme,  per la qual cosa es planteja la realització de cursos específics: en gestió energètica municipal bàsica, en bones pràctiques en equipaments, etc.


Suport als ens locals

La Diputació de Barcelona ofereix suport a aquest tipus d'acció a través del Pla de formació ambiental.

Eficiència energètica

Els canvis passen pel canvi de les lluminàries a d’altres més eficients, actualment LED. La major durabilitat dels LED i l’estalvi energètic, i per tant l’econòmic associat, faciliten aquests canvis. En edificis o indrets amb poc ús es proposa que el canvi es faci quan acaba la vida útil del sistema instal·lat.

En cas de fer aquesta renovació caldrà que es tingui en compte l’ús de l’espai per decidir quin és el millor sistema d’il·luminació i quin tipus de LED es vol posar.

Factors importants per escollir una bombeta o lluminària LED:

  • Ángle d’obertura. Determina l’espai que il·luminarà.
  • To de la llum. Càlid, natural o fred, en funció dels usos.
  • Lúmens. Lluminositat del LED.

També és important saber si el sistema actual porta o no transformadors, atès que en aquests casos és millor treure’ls ja que si no la vida del LED s’escurça.

En cas de substituir tubs fluorescent per tubs LED cal eliminar la reactància i l’encebador.

Es proposa que es facin els canvis progressivament, tot iniciant-se en aquells equipaments amb major ús i consum. 

 


Suport als ens locals

La Diputació de Barcelona ofereix suport integral a aquest tipus d'acció.

Suport econòmic 

Suport tècnic

 


Bones pràctiques en l'aplicació d'aquesta acció

A part del canvi de les lluminàries (focus, bombetes, tubs fluorescents, etc) també és important la regulació dels sistemes. L’ús de LED ho facilita.

En tot cas es poden instal·lar detectors de presència o de lluminositat  avaluar la sectorització  de la il·luminació i si fos el cas renovar-la.

 


Suport als ens locals

La Diputació de Barcelona ofereix suport a aquest tipus d'acció:

Suport econòmic 

Suport tècnic 

Renovar els aparells de clima per d’altres més eficients, en molts edificis d’oficines hi ha bombes de calor velles, amb un elevat consum energètic, elèctric, i un cost elevat.

Abans de renovar l’aparell és important avaluar les necessitats reals de l’edifici per ajustar la instal·lació.

 


Suport als ens locals

La Diputació de Barcelona ofereix suport a aquest tipus d'acció

Les calderes velles tenen una menor eficiència i per tant la seva renovació per calderes més eficients és important per reduir consums.

En tot cas, abans de substituir una caldera per una altra és important avaluar la  demanda energètica de l’edifici i minimitzar-la per poder posar una caldera més eficient i si fos el cas de menor potència.

 


Suport als ens locals

La Diputació de Barcelona ofereix suport a aquest tipus d'acció

L’acció consisteix a promoure la millora dels aïllaments de tubs de les instal·lacions de serveis.

L’acció consisteix a promoure la millora dels aïllaments tèrmics i tancaments dels equipaments municipals. 

L’aïllament tèrmic és clau per reduir l’ús de la calefacció a l’hivern i la refrigeració a l’estiu. Algunes de les mesures que es poden prendre són la instal·lació de doble finestra o doble vidre a les finestres amb baixos valors de transmitància tèrmica (tancament estanc), millores que estalvien fins un 30% del consum energètic.  

 


Suport als ens locals

La Diputació de Barcelona ofereix suport integral a aquest tipus d'acció:

Suport econòmic 

Suport tècnic 

 


Bones pràctiques en l'aplicació d'aquesta acció

Es proposa la renovació progressiva dels equipaments d’ofimàtica per d’altres més eficients (ordinadors, impressores, fotocopiadores, etc), Energy Star, també cal avaluar els electrodomèstics que hi pugui haver en determinats edificis i equipaments  (neveres, forns, rentavaixelles, etc.) i segons la seva antiguitat i qualificació energètica renovar-los per altres etiqueta energètica A o superior.

Renovables per a aigua calenta i usos tèrmics

L’acció consisteix a instal·lar calderes de biomassa per a cobrir les necessitats tèrmiques de l’ACS i climatització dels edificis i equipaments municipals.

La instal·lació de les calderes de biomassa s’efectuarà un cop finalitzada la vida útil de les calderes convencionals o es plantejarà en noves instal·lacions. És especialment interessant la substitució de les calderes de gasoil i aquelles de gas natural amb consums superiors als 200.000 kWh/any.

Les instal·lacions per a un edifici amb calderes mitjanes i grans (a partir de 300kW) poden incorporar aplicacions avançades com la producció de fred amb màquina d’absorció.

Les calderes de biomassa generen calor mitjançant la combustió de recursos forestals i agrícoles, restes de la indústria de la fusta i agroalimentària, etc. per aplicar-la a la calefacció i a l’ACS, essent una font d’energia renovable local, de fàcil obtenció i transformació.

Es considera que la combustió de biomassa té un balanç net d’emissions, ja que les emissions de CO2 alliberades per combustió de biomassa han estat absorbides prèviament per la planta a partir de la qual s’ha generat. Existeixen diversos combustibles que formen part de la biomassa:

  • Restes de la indústria de la fusta: estella, pèl•let, briqueta tronc (per calderes petites), etc.
  • Restes agrícoles: excrements procedents de granges, etc.
  • Altres: closques triturades, pinyols d’oliva, cereals, marro, palla, etc.

Aquesta tipologia de calderes requereixen de major manteniment i vigilància que les convencionals. Un factor important a tenir en compte és el grau d’autoabastament de combustible, per aquest motiu es proposa estudiar les possibilitats del municipi i vincular-ho als PTGMF i fer partícips a les ADF, de manera que permeti treure un rendiment dels boscos, que podrien esdevenir una nova font d’ingressos.

En comparació amb el funcionament d’una caldera de gasoil d’1MW de potència amb una caldera de biomassa de la mateixa potència i basant-se en una producció energètica de 1.500 MWh/any, la utilització de biomassa comporta un estalvi anual d’unes 145 tep (1.667.500 kWh/any).

El cost de la biomassa és clarament inferior al del gasoil o el GLP i només lleugerament inferior al gas natural. Això fa que la viabilitat sigui més clara en substituir gasoil i GLP que no pas amb gas natural. Adaptació: L’us de biomassa forestal propera redueix la combustibilitat dels boscos i en redueix el risc d’incendi alhora que redueix la dependència energètica i la necessitat de grans infraestructures.  

 


Suport als ens locals

La Diputació de Barcelona ofereix suport integral a aquest tipus d'acció

 


Bones pràctiques en l'aplicació d'aquesta acció

Per saber-ne més:

- Web de biomassa de la Diputació de Barcelona: inclou mapa i estudi de potencial d'instal·lacions a la demarcació de Barcelona.

- Web de biomassa de l'ICAEN

 

L’acció consisteix a instal·lar estufes biomassa per a cobrir les necessitats de climatització en edificis municipals de petites dimensions, a diferència de l'acció anterior, i en cas de municipis sense xarxa de gas natural, preferentment. 

 


Suport als ens locals

La Diputació de Barcelona ofereix suport integral a aquest tipus d'acció.

 


Per saber-ne més:

 

L’acció consisteix a implantar captadors solars tèrmics a diferents edificis i equipaments municipals sempre que sigui viable.

En els sistemes de captació solar tèrmica es produeix una transformació de la radiació solar en energia tèrmica i té diferents aplicacions:

  • Producció i subministrament d’ACS.
  • Recolzament calefacció per terra radiant.
  • Climatització dels edificis i equipaments.
  • Climatització de piscines. Les instal•lacions de circuit tancat són més cares i complexes que les de circuit obert, però són les més adequades pels edificis de col·lectivitats, amb un consum molt elevat i continu com els equipaments esportius. La no presència d’ombres, així com la correcta orientació i inclinació dels col·lectors determinarà el màxim rendiment i funcionament de la instal·lació.

 


Suport als ens locals

La Diputació de Barcelona ofereix suport integral a aquest tipus d'acció:

Suport econòmic 

Suport tècnic 

 


Bones pràctiques en l'aplicació d'aquesta acció

 

Es proposa implantar energia geotèrmica en aquells equipaments o nous edificis on sigui viable i efectiu (es pot començar amb la instal·lació d’una prova pilot en un edifici municipal).

L’energia geotèrmica aprofita la calor interna de la terra que es considera contínua i inesgotable i no depèn de la variabilitat del temps (se’n disposa els 365 dies/any) a més d’altres avantatges com la seva llarga durabilitat (vida útil de 25-50 anys) i alta eficiència dels equips de baixa temperatura.

Les aplicacions de geotèrmia de baixa temperatura (<30ºC) poden ser les següents:

  • Terra radiant (sostre o paret) per calefacció/refrigeració.
  • Fan coil calefacció/refrigeració (moltes hores o sempre en funcionament).
  • ACS.
  • Climatització de piscines.

Mitjançant un sistema de captació adequat i una bomba de calor geotèrmica (les d’aigua-aigua són les més recomanables), s’aconsegueix absorbir o cedir grans quantitats de calor per ser utilitzada com a calefacció a l’hivern o refrigeració a l’estiu, i per l’ACS. L'augment de temperatura s'aconsegueix mitjançant el consum d'energia elèctrica amb un quocient d’eficiència (COP) de 4/5, és a dir que per cada kWh d'electricitat consumit la bomba de calor geotèrmica produeix 4-5 kWh tèrmics.

 


Suport als ens locals

La Diputació de Barcelona ofereix suport integral a aquest tipus d'acció:

Suport econòmic 

Suport tècnic 

 

 


Bones pràctiques en l'aplicació d'aquesta acció

Altres mesures

Es pot sensibilitzar els treballadors municipals sobre l’eficiència i l’estalvi energètic tot incorporant pautes per a un consum correcte de l’energia en les seves tasques diàries mitjançant sessions informatives i formatives i la disposició de cartells informatius per fomentar la correcta utilització d’aquest recurs.

Una de les vies de sensibilització és mitjançant la realització d’estimacions sobre la despesa energètica que comporten les diferents tasques a la feina.

Es poden realitzar formacions específiques dirigides d’una banda, als tècnics municipals que realitzin inspeccions als equipaments privats amb l'objectiu que puguin proposar mesures bàsiques per a l'estalvi energètic i d’altra banda, als encarregats del manteniment de les instal·lacions municipals per aplicar criteris d’estalvi i eficiència a les seves tasques.

La formació es pot acompanyar amb la monitorització dels consums energètics  

 


Suport als ens locals

La Diputació de Barcelona ofereix suport integral a aquest tipus d'acció a través de formació i programes, com per exemple Passa l'Energia.

 


Bones pràctiques en l'aplicació d'aquesta acció

Aquesta acció consisteix a comprar energia “verda certificada” mitjançant la inclusió en el contracte del servei de subministrament d’electricitat municipal un percentatge mínim de l’electricitat sigui “verda” amb l’objectiu de promoure la generació energètica amb fonts d’energies renovables, fomentar la inversió en noves plantes i reduir els impactes de la producció amb combustibles fòssils i nuclears. 

En l'actualitat, molts contractes públics ja assoleixen el 100% d'energia verda.

L’electricitat “verda certificada” és una electricitat generada a partir de fonts d’energia ambientalment sostenibles (solar, eòlica, hidràulica, energia de les ones, geotèrmica i biomassa).

La garantia del seu origen es basa en els certificats d’origen de l’energia, regulats per la Directiva europea 2001/77/EC i Directiva 2009/28/EC.

Fins la data d’avui la compra d’electricitat “verda” ha estat complicada, ja que el sistema ha dificultat que les empreses comercialitzadores d’aquest servei puguin ser viables (preu de compra de l’electricitat majorista sovint està per sobre de la tarifa regulada); però cada cop sorgeixen noves comercialitzadores i cooperatives de consum que aposten per l’energia de fonts renovables.

En el marc actual de liberalització del mercat energètic, hi ha la possibilitat de contractar diferents comercialitzadores per obtenir un millor preu.

Una altra estratègia és la cooperació entre diferents ens locals (mancomunitats, associacions de municipis, ...) per obtenir encara millors condicions en la contractació d’energia.

 


Suport als ens locals

La Diputació de Barcelona ofereix suport a aquest tipus d'accions a través del projecte SPP regions.

 


Bones pràctiques en l'aplicació d'aquesta acció

Per obtenir més informació es poden consultar els següents documents: