Àrees d'intervenció en mitigació

Són aquelles mesures que comporten una reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, siguin o no quantificables. Aquestes i altres mesures les podeu trobar al document adjunt.

Les classificarem per àrees d’intervenció.

Edificis i equipaments municipals

Edificis residencials i terciaris

 

 

 

Podeu clicar a una de les set icones per anar a consultar les accions de cada àrea d'intervenció en mitigació.


Actuacions en edificis dels sectors residencial i terciari

De gestió energètica

L’ús de mesuradors digitals (smartmeters) de consum pot facilitar la gestió domèstica i del sector terciari de l’energia. Des de l’Administració local es pot fer una campanya per facilitar l’ús d’aquests aparells: cedint aparells, facilitant l’ús de plataformes que interpretin les dades i facilitin consells, etc.

Per exemple, l’Ajuntament de Rubí o l'Ajuntament de Barcelona han apostat per aquestes iniciatives.

 


Suport als ens locals

La Diputació de Barcelona ofereix suport a aquest tipus d'acció amb la cessió de material.

 


Bones pràctiques en l'aplicació d'aquesta acció

La realització de VAE o auditories domèstiques als habitatges tenen per objectiu promoure l’estalvi i l’eficiència energètica a les llars, així com detectar les possibilitats d’instal·lació d’energies renovables per tal de reduir les emissions de CO2.

Les VAE als habitatges consisteixen a visitar els domicilis per assessorar de forma personalitzada sobre com reduir les emissions de GEH amb l’ajuda de comptadors intel·ligents del consum d’electricitat. En aquestes visites es mesura el consum energètic, el consum d’aigua i la gestió dels residus. En els casos de domicilis amb risc de pobresa energètica la mesura té una doble rellevància, ambiental i social. S'han de detectar mesures d'estalvi i eficiència així com avaluar la potència i la tarifa contractada.

Cada avaluació inclou tres visites del tècnic/a: en la primera s’instal•la el comptador, es facilita un qüestionari sobre els consums i s’informa sobre les bones pràctiques per a l’estalvi i l’eficiència energètica. La segona visita (passats 6 mesos) s’analitzen els consums i s’informa sobre les mesures que poden dur a terme per ser més eficients. La tercera visita es realitza per observar els resultats de les mesures aplicades passats entre 6 i 12 mesos.

 


Suport als ens locals

La Diputació de Barcelona ofereix suport a aquest tipus d'acció amb el programa d'Auditories energètiques en llars amb risc de pobresa energètica.

 


Bones pràctiques en l'aplicació d'aquesta acció

Eficiència energètica

La renovació d’electrodomèstics per electrodomèstics amb etiqueta energètica A, la de calderes per calderes més eficients (de condensació en alguns casos), la millora dels aïllaments i la renovació (natural) de les bombetes són claus per optimitzar el consum energètic a llars i al sector terciari.

Aquestes renovacions es poden incentivar mitjançant campanyes, ajuts, bonificacions fiscals, canvis en les ordenances, etc.

L’objectiu de les campanyes és sensibilitzar i informar als ciutadans sobre l’estalvi energètic i la minimització dels impactes ambientals que suposa l’adquisició d’electrodomèstics d’alta eficiència energètica; així com assessorar sobre els Plans Renove d’electrodomèstics oferts des de l’Administració.

La campanya pot incloure:

  • creació de material informatiu
  • col·laboració dels punts de venda dels electrodomèstics
  • punts d’informació i assessorament en la compra d’electrodomèstics eficients.
  • informar sobre la campanya a través dels mitjans de comunicació i dels mitjans 2.0 (web municipal, twitter, facebook, etc.).

Una de les eines què disposa l’ajuntament és l’aplicació de bonificacions en l’ICIO per a aquells habitatges o locals que implantin millores amb la finalitat d’augmentar en l’eficiència energètica (millora aïllaments, etc.). Es poden aplicar estàndards de certificació energètica més enllà del que obliga la llei en matèria d’arquitectura i construcció dels edificis.

Per tal que aquestes bonificacions tinguin efecte cal que estiguin recollides de manera explícita en l’ordenança fiscal de l’any corresponent.

 


Suport als ens locals

La Diputació de Barcelona oferira suport a aquest tipus d'acció en el marc del programa de lluita contra la pobresa energètica.

 


Bones pràctiques en l'aplicació d'aquesta acció

Actualment hi ha dos decrets vigents pel que fan les ordenances de construcció sostenible: d’una banda, el Decret 21/2006, de 14 de febrer, pel qual es regula l’adopció de criteris ambientals d’ecoeficiència en els nous edificis, el qual presenta limitacions com ara la no consideració dels edificis industrials, amb la qual cosa es desaprofita el potencial d’obtenció d’energia que els sostres d’aquests equipaments ofereixen.

D’altra banda, el CTE, que estableix uns requisits bàsics d’estalvi energètic a complir pels nous edificis. Aquests requisits consisteixen a aconseguir un ús racional de l’energia necessària per a l’ús dels edificis, reduint a límits sostenibles el seu consum i aconseguint que una part d’aquest consum procedeixi de fonts d’energia renovable.

Amb l’objectiu de superar les exigències pels dos decrets i garantir el seu compliment, es proposa que l’ajuntament aprovi una ordenança de construcció sostenible (veure els exemple de Tiana o Vacarisses) tot incloent aquelles mancances observades en els decrets de construcció sostenible esmentats.

Aquesta ordenança podria incloure en part el Model d’ordenança reguladora de la incorporació de sistemes de captació d’energia solar per a la producció d’aigua calenta en edificis i construccions redactat pel grup de treball sobre energia i canvi climàtic de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

Caldria també, peveure els impactes derivats dels efectes del canvi climàtic: més temporals i ventades, onades de calor,  etc que poden afectar al comportament dels edificis i dels seus elements.  Caldrà establir criteris constructius i de dimensionat per als aïlaments, la subjecció d’elements exteriors, recollida de pluvials, ventilacions, ombres…

 


Suport als ens locals

La Diputació de Barcelona ofereix suport tècnic a aquest tipus d'acció.

 


Bones pràctiques en l'aplicació d'aquesta acció

Per saber-ne més:

Renovables per a aigua calenta i usos tèrmics

La introducció de l’energia solar tèrmica passa pel compliment de la normativa vigent, per garantir un bon control de les obres executades, amb garanties del seu bon funcionament, instaurar ajuts i/o bonificacions fiscals.

Més informació sobre solar tèrmica a l'enllaç.

L’acció consisteix a fomentar la substitució de les calderes de gasoil C per calderes de biomassa als habitatges privats amb l’objectiu de cobrir les necessitats de climatització mitjançant energia renovable. Es preveu que la mesura s’apliqui al 5% de les llars del municipi.

La biomassa es considera una font d’energia renovable local, de fàcil obtenció i transformació i, a més, es considera que la seva combustió provoca un balanç net d’emissions igual a zero, ja que les emissions per combustió de biomassa ha estat absorbit prèviament per la planta a partir de la qual s’ha generat. Existeixen diversos combustibles que formen part de la biomassa; però en general les calderes petites admeten combustibles estandarditzats com estella i pèl•lets.

L’ajuntament oferirà un servei d’assessorament durant tot l’any, tasca que pot realitzar el gestor energètic municipals i, a més, promourà campanyes puntuals d’informació sobre les calderes de biomassa, que poden incloure:

  • mostra de les diferents tipologies de calderes de biomassa i períodes de retorn.
  • material informatiu.
  • difusió de les subvencions per la renovació de calderes ofertades des de l’Administració.
  • punts d’informació i assessorament sobre calderes de biomassa.
  • informar sobre els avantatges de les calderes de biomassa a través dels mitjans de comunicació i dels mitjans 2.0 (web municipal, twitter, facebook, etc.).

Es proposa aplicar una bonificació fiscal en l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) per la instal•lació de calderes de biomassa.

Per tal que aquestes bonificacions tinguin efecte cal que estiguin recollides de manera explícita en l’ordenança fiscal que correspongui.

En termes d'adaptació, l’ús de biomassa forestal redueix la combustibilitat de les masses forestals i per tant en redueix el risc d’incendi. A més a més aquesta actuació redueix la dependència energètica de l’exterior i per tant  la necessitat de grans infraestructures.

Pobresa energètica

Efectuar visites a les llars vulnerables i en risc de pobresa energètica és important per conèixer de primer mà on es pot actuar, quin és el potencial real per reduir les factures en aquestes llars i quines serien les mesures adients a fer per intervenir en els habitatges.

 


Suport als ens locals

La Diputació de Barcelona ofereix suport a aquest tipus d'acció.

Des de Diputació de Barcelona s‘ha engegat un programa ambiciós per donar suport als municipis en aquest sentit i que es preveu tindrà continuïtat  i noves fases més encarades a la intervenció en l’habitatge.

Es tracta d'un programa impulsat i gestionat de forma transversal des del Servei d'Acció Social, l'Oficina Tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat i l'Oficina d'Habitatge de la Diputació de Barcelona.

 


Bones pràctiques en l'aplicació d'aquesta acció

Són projectes solidaris d’estalvi energètic ens els equipaments amb els objectius de:

1. Reduir els consums d’electricitat, gas i aigua de diversos equipaments municipals amb bones pràctiques de consum energètic i amb la implicació dels treballadors municipals i usuaris dels equipaments.

2. Destinar l’import de l’estalvi econòmic aconseguit a l’equitat energètica en els respectius municipis.

El valor afegit d’aquest tipus de projectes és:

  • Fomentar l’estalvi energètic en els equipaments públics i es redueixen les emissions de CO2.
  • Reduir l’impacte ambiental i contribuir als objectius de lluita contra el canvi climàtic.
  • Corresponsabilitzar als treballadors municipals en projectes locals.
  • Sensibilitzar a la ciutadania de l’existència de la pobresa energètica en els nostres municipis.
  • Millorar la gestió dels edificis públics.

Passa l’energia és un Programa de la Gerència de Serveis de Medi Ambient per acompanyar, amb suport material i tècnic, a tots els municipis de la província de Barcelona que  facin projectes d’estalvi energètic en els seus equipaments i que inverteixin els estalvis aconseguits en donar suport  a llars en situació de pobresa energètica del seu municipi.

 


Suport als ens locals

La Diputació de Barcelona ofereix suport a aquest tipus d'acció.

 


Bones pràctiques en l'aplicació d'aquesta acció: