Curs: Difusió de museus amb perspectiva de gènere

Comparteix
07/06/2021 - 16/06/2021 10:00 - 12:00 10 hores. Hi ha 2 hores previstes de treball personal dels alumnes. o.patrimonic@diba.cat

Des dels museus locals es treballa en la revisió de la mirada androcèntrica dels llegats culturals i en el foment de la recerca amb perspectiva de gènere. Aquesta visió, però, també s’ha de reflectir en les accions de difusió i comunicació dels museus.

En aquest curs es donen pautes i recursos perquè aquesta perspectiva de gènere es pugui fer evident també en la narrativa d’exposicions, la concepció i la dinamització d’activitats, la comunicació a mitjans, xarxes socials i webs, així com en l’atenció al visitant i l’adequació d’altres serveis als públics, en front a la invisibilitat, la infravaloració, l’estereotipatge i el llenguatge no sexista, per aconseguir una comunicació inclusiva.   

Docent

Eva Gou Quintana | Màster en Estudis de la Diferència Sexual (UB) i Màster en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania (IIEDG), experta en gènere i mitjans de comunicació.

Llicenciada en Història per la UAB, Màster en Estudis de la Diferència Sexual (UB) i Màster en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania (IIEDG). És experta en gènere i mitjans de comunicació, amb una activitat que s’estén a la creació de continguts pedagògics, la participació en publicacions i estudis, i la programació audiovisual. Col·labora amb Drac Màgic, entitat dedicada a la divulgació audiovisual, i amb l’Observatori de les Dones als Mitjans de Cuminicació. Ha estat codirectora de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona i  tècnica d’igualtat.  Actualment, realitza activitats de formació en igualtat de gènere.

 

Obertes preinscripcions

Preinscripcions en aquest enllaç.

 

Programa

SESSIÓ 1 - 07/06

Durada: 2h (virtual, 12-14 h)

Objectius i desenvolupament
•    Introduir la perspectiva de gènere en la comunicació del museu.
•    Superar les dificultats que planteja l’aplicació de la comunicació no sexista i inclusiva.
Presentació del curs i posada en context de la transformació que estem vivint cap a una societat més igualitària i del paper clau que té en aquest procés la institució museística i la cultura en general. S’introduirà la perspectiva de gènere i la comunicació no sexista, tot mostrant la importància que té el canvi de perspectiva que implica, i com es pot aplicar en la pràctica quotidiana del museu.
 
Continguts
•    Marc jurídic: igualtat de gènere i comunicació.
•    Mites i avantatges de la comunicació no sexista.

SESSIÓ 2 - 09/06

Durada: 2h (virtual, 12-14 h)

Objectius i desenvolupament
•    Desmuntar els estereotips sexistes dels continguts i  la comunicació.
•    Detectar les formes més habituals de sexisme i androcentrisme en la comunicació oral i escrita.
S’introduiran les pràctiques més habituals que configuren una comunicació i un imaginari poc igualitaris. A partir de l’anàlisi i la revisió d’exemples concrets s’aniran proposant estratègies i models de transformació comunicativa.

Continguts
•    Revisió del discurs expositiu.
•    L’abús del masculí genèric, la representació asimètrica, els doblets aparents, la concordança.


SESSIÓ 3 - 14/06

Durada: 2h (virtual, 12-14 h)

Objectius i desenvolupament
•    Introduir bones pràctiques per evitar el sexisme i l’androcentrisme.
•    Visibilitzar les dones i les seves aportacions.
Ens preguntarem com podem comunicar d’una forma diferent, obrint el focus i fent molt més visibles les dones. Veurem, a través d’exemples pràctics, com una comunicació inclusiva i més igualitària no suposa receptes complicades i passa sovint per canvis senzills i imaginatius tant en la tria de les paraules com de les imatges.
 
Continguts
•    Els mots col·lectius, les formes despersonalitzades, dobles i abreujades: exemples pràctics de transformació.
•    La tria d’imatges.
•    Propostes per als diferents documents, elements de difusió i senyalística.


SESSIÓ 4 - 16/06

Durada: 2h (virtual, 12-14 h)

Objectius i desenvolupament
•    Conèixer les eines i recursos per a una comunicació no sexista.
Es presentaran els diferents materials disponibles per resoldre els dubtes més freqüents a l’hora d’aplicar la comunicació no sexista. Es mostrarà la utilitat pràctica de cada recurs, de quina manera i en quines situacions el podem fer servir i per a quins objectius és més adequat cada material. També es donaran a conèixer eines de diagnosi per aprofundir en l’aplicació de la perspectiva de gènere.

Continguts
•    Recomanacions i guies d’usos no sexistes de la llengua.
•    Guies i codis d’autoregulació.
•    L’Eina de comprovació de sexisme.


Aula virtual

Al llarg de les sessions, a través de l’aula virtual es proporcionaran documents i eines per a la comunicació inclusiva i es facilitaran exemples i exercicis per posar en pràctica els continguts i les claus per aplicar el llenguatge no sexista en el dia a dia de l’entitat museística.

 

Assistents

Directors i personal tècnic dels museus de la XML.