Curs: Gestió documental i arxius municipals (3, 5, 10 i 12 de maig de 2021)

Comparteix
03/05/2021 - 12/05/2021 10:00 - 12:00 8 hores o.patrimonic@diba.cat

Edició virtual. Plataforma zoom

La implantació de la gestió documental en un ajuntament garanteix l’organització dels documents que genera i rep en relació a les competències i funcions que té encomanades, d’acord amb la legislació vigent. I perquè sigui efectiva cal que el personal administratiu municipal, a qui s’adreça aquest curs, conegui el sistema de gestió documental que l’arxiu municipal impulsa per a tota la corporació. Aquest curs pretén explicar els conceptes i les eines bàsiques de gestió documental que cal conèixer i assimilar com són els valors dels documents, la distinció dels documents de suport informatiu i els documents d’arxiu, el quadre de classificació, les tipologies documentals, la transferència documental, la conservació o eliminació dels documents en un context d’una administració que està esdevenint electrònica. L’èxit d’un sistema de gestió documental serà que els documents siguin accessibles tant per la gestió diària de l’administració municipal com per als interessats, investigadors i ciutadans en general.

Programa

  1. La Xarxa d'Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona.
  2. Els documents municipals: valors i suports.
  3. Gestió documental i arxiu: legislació i conceptes.
  4. Els documents de treball i documents d’arxiu. Què cal fer amb cadascun d’ells.
  5. Els arxius de gestió dins el SGDAC. El circuit documental.
  6. El quadre de classificació (QdC): Què és? Com s’ha d’interpretar el quadre de classificació? Com s’hauria d’aplicar a la documentació que produeix la nostra unitat o dependència?
  7. Els tipus documentals. Què són? Per a què serveixen?
  8. La descripció i el sistema de recuperació de la documentació.
  9. La Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC): conceptes bàsics.
  10. Gestió del préstec en l’arxiu de gestió (sol·licitud; seguiment i retorn de la documentació a l’arxiu municipal). Diferència entre el procediment de consulta i préstec.
  11. Transferència documental: Què és? Com es prepara? Com s’executa. 
  12. La instrucció de treball de la transferència.
  13. Avaluació dels documents. El valor dels documents. Eliminació, tria i conservació.
  14. Calendari de conservació. Conservació parcial; temporal i permanent.
  15. Els arxius municipals dins la societat.

Docents

Tècnics OPC: Josep Conejo i Patrícia Alvarez.

Josep Conejo

Arxiver del Programa de Manteniment de la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona.

Llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona. Màster en Arxivística per la Universitat Autònoma de Barcelona i Postgrau en Gestió de recursos digitals en l’empresa privada per la Universitat Jaume I de Castelló.

Membre del Grup de treball permanent del Model de Quadre de Classificació d’Ajuntaments i Consell Comarcals. Secretari del Grup de Treball de la CNAATD sobre recursos econòmics i financers. Ha publicat diversos treballs sobre arxivística i història.

Patrícia Alvarez

Patrícia Álvarez Martínez és llicenciada en història de l’art per la UAB, màster en gestió del patrimoni cultural per la UB i màster en arxivística i gestió documental per l’Escola Superior d’Arxivística i Gestió Documental de Catalunya (ESAGED) de la UAB. A més a més, compta amb la especialització del Postgrau en gestió, preservació i difusió d’arxius fotogràfics de la mateixa ESAGED. Ha treballat en l’àmbit dels arxius municipals. Des de l’any 2017 és arxivera itinerant del Programa de Manteniment de la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona.

Assistents

personal administratiu a petició dels Ajuntaments