Jornades Cultura Versió 2050

Comparteix

Presentació

L'Area de Cultura de la Diputació de Barcelona impulsa les jornades Cultura: Versió 2050 en què diferents experts han debatut sobre el reptes de futur que ha d'afrontar la cultura en el nostre país.

Analitzant els senyals que emet el sector, aquestes jornades pretenen formular una interpretació global de la cultura de demà amb una mirada llarga i un enfocament transversal i holístic.

Les jornades volen aportar reflexions i criteris que ajudin a bastir un consens a llarg termini entre tots els actors que conflueixen en l'activitat cultural i que serveixin per establir grans directrius comunament acceptades per impulsar la cultura.

Durant quatre dies, del 14 al 17 de febrer de 2023, el programa de Cultura: Versió 2050 ha desplegat una dotzena de taules de debat en què diferents especialistes aborden qüestions com el paper de la cultura davant els grans canvis econòmics, socials i ambientals; la posició de Barcelona en el context europeu i del català com a llengua minoritzada en un món global; les noves maneres de crear coneixement, els nous tipus de consum cultural i els canals per a la projecció exterior; i com les polítiques culturals poden fer front als desafiaments del desenvolupament de la societat en aquesta primera meitat de segle. 

Programa

Dimarts 14 de febrer

 

Benvinguda
9.30-10h

Joan Carles Garcia Cañizares, president delegat de l'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona.

Ferran Mascarell, vicepresident tercer de la Diputació de Barcelona.

🔉 Podcast

Modera:
Genís Roca

10-11.30h

Nous fenòmens i debats en l'horitzó 2050. Josep Maria Ganyet, (Mortensen, agència digital), Ingrid Guardiola (Bòlit, Centre d'Art Contemporani) i Xavier Marcet, consultor.

🔉 Podcast

 

12-13.30h

De què parlem avui quan parlem de cultura? Per un concepte més holístic de la cultura. Tatxo Benet, empresari (Llibreria Ona) Salvador Cardús, sociòleg (Universitat Autònoma de Barcelona) i Vinyet Panyella (CoNCA)

🔉 Podcast

  15.30-17h

Transformació en la generació, el consum i el gaudi en l'entorn digital. Creativitat i innovació. Albert Lloreta (La Fera, fàbrica de creació digital), Jordi Sellas (IDEAL Centre d'Arts Digitals de Barcelona) i Cristina Villà (Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals).

🔉 Podcast

Dimecres 15 de febrer

Modera:
Vicenç Villatoro

10-11.30h

Diagnosi de la projecció exteriorPere Almeda (Institut Ramon Llull), Antònia Folguera (Sonar+D) i Mònica Garcia (Sitges Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya).

🔉 Podcast

 

12-13.30h

Llengua, llengües minoritzades i globalització. La llengua catalana en la societat i en la cultura de les pròximes dècades. Míriam Martín Lloret (Optimot), Montserrat Sendra, (Universitat de Barcelona) i Pau Vidal, filòleg.

🔉 Podcast

  15.30-17h

Barcelona, Catalunya i la cultura. Maite Esteve (Fundació Catalunya Cultura), Pepe Serra (Museu Nacional d’Art de Catalunya) i Àlex Susanna (Fundació Vila Casas).

🔉 Podcast

Dijous 16 de febrer

Modera:
Llucia Ramis

 

10-11.30h

Creació i coneixement. Joana Hurtado (Fabra i Coats. Centre d'Art Contemporani de Barcelona), Montserrat Pareja Eastaway (Universitat de Barcelona) i Enric Puig Punyet (Centre d’Art Santa Mònica).

🔉 Podcast

 

12-13.30h

Producció de contingutsValentí Oviedo (Gran Teatre del Liceu), Jaume Roures (Mediapro) i Isabel Vidal (Grup Focus). 

🔉 Podcast

  15.30-17h

Gaudi i consum. Sílvia Duran (Institut Català de les Empreses Culturals, ICEC), Lluís Noguera, gestor cultural i Jaume Ciurana (Símbol Cultura).

🔉 Podcast

Divendres 17 de febrer

Modera:
Esteve León

9.30-11h

Una nova era per a les polítiques culturals. Judit Carrera (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, CCCB), Joan Manuel Tresserras, Doctor en Ciències de la Informació, Anna Villarroya (Universitat de Barcelona).

 🔉 Podcast

 

11.30-13h

Les polítiques culturals del món local per a les pròximes dècades. Rosa Boladeras (Ajuntament de Terrassa), Anna Giribet (Fira Tàrrega), Txema Romero (Museu d'Art de Cerdanyola) i Joan Solà (Associació Micropobles de Catalunya).

 🔉 Podcast

Presenta:
Enric Llarch

13-14h

Síntesi de les jornades. Maria Favà i Jaume Forés Juliana, relators.
 

Cloenda institucional 
14-14.15h

Joan Carles Garcia Cañizares, president delegat de l'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona.

 🔉  Podcast Síntesi i cloenda 

 

Programa [pdf]

Podcasts

Escolteu l'enregistrament de cada sessió

Participants

Director de l’Institut Ramon Llull. Anteriorment havia estat director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis i de la revista Idees. Jurista i politòleg, té un Diploma d’Estudis Avançats en Ciència Política i un postgrau en Relacions Internacionals i Cultura de Pau. És professor associat de Ciència Política a la Universitat de Barcelona. Ha treballat i col·laborat en diverses institucions com ara el Parlament de Catalunya, el Parlament Europeu o el Departament d’Afers Polítics de les Nacions Unides. Va ser coordinador del projecte internacional del recinte Històric de Sant Pau i de la Fundació Catalunya Europa.

Periodista i empresari. Ha treballat en mitjans com El Diario de Lérida, Catalunya Express, El País i El Periódico de Catalunya. També ha format part de l’equip fundador de Televisió de Catalunya, al departament d’Informatius. També hi ha estat cap d’Assignacions d’Informatius, cap d’Esports i hi ha presentat diversos programes. Igualment, ha estat director general d’Audiovisual Sports. Soci del Grup MEDIAPRO comparteix amb Jaume Roures la gestió d’aquest grup. Refundador de la Llibreria Ona.

Actriu de teatre i de cinema. Des de l’any 2019 és regidora de Cultura de l’Ajuntament de Terrassa. Ha participat en nombrosíssimes obres teatrals, com ara "Lluny de NuuK", "A mi no em diguis amor" o "M de Mortal". També ha participat en sèries cèlebres de televisió com "Poble Nou", "Estació d’Enllaç" i "La Riera". Ha actuat també en pel·lícules com "El cònsol de Sodoma" i "Floquet de neu". L’any 2012 va merèixer el Premi Butaca com a millor actriu de repartiment per la seva intervenció a l’obra "La nostra de la classe", de Tadeusz Slobodzianek. L'any 2020 obté el premi de la publicació digital Teatre Barcelona a millor actriu protagonista per "La Rambla de les Floristes". També ha rebut, ex aequo, el premi d’interpretació del Festival de Cinema de Girona.

Doctor en Ciències Econòmiques. Assagista i periodista. Professor titular de Sociologia a la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Articulista del Diari de Terrassa, Ara, La República i El Temps. Ha rebut el Premi Nacional de Periodisme, el Serra i Moret de Civisme, el Joan Corominas i el Prize of Journalism. El 2008 va ingressar a la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Catalans. També ha format part del Consell Assessor per a la Transició Nacional i actualment és president de la Fundació Paco Candel. Entre els seus llibres destaquen "Plegar de viure" (1981), "El desconcert de l’educació" (2000), "El camí de la independència" (2010) i "Temps i poder" (2016).

Directora del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) des del 2018. Anteriorment, al mateix CCCB va ser la responsable del programa de Debats i conferències i del Premi europeu de l’espai públic urbà. Té més de vint anys d’experiència en l’àmbit de la cultura i les relacions internacionals. Llicenciada en Ciència Política a la Universitat de Barcelona (UAB), va obtenir un Diploma d’Estudis Avançats a l’Institut d’Études Politiques de París, on posteriorment va treballar a la UNESCO. Ha estat columnista dels diaris El País i Ara i membre del plenari del Consell de Cultura de Barcelona. Actualment, és membre de diversos jurats literaris i forma part del comitè de redacció de la revista Barcelona Metròpolis i de la revista nord-americana Public Culture. L’any 2022 va ser distingida amb l’Ordre de les Arts i les Lletres del Ministeri de Cultura de França i va rebre el Premi Difusió de la Setmana del Llibre en català.

Director de Símbol Cultura. Consultor cultural. Editor de Símbol Editors. Membre de la Junta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana. Llicenciat en Dret i diplomat en Arqueologia i Prehistòria Hispànica, té un postgrau en Gestió Pública i Lideratge (IESE) i un màster en Dret Comparat. Anteriorment va ser tinent d'alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l'Ajuntament de Barcelona (2011-2015) i diputat de Presidència i de Relacions amb la ciutat de Barcelona a la Diputació de Barcelona. 

Llicenciada en Història de l’Art Contemporani. Té formació, igualment, en l’àmbit de la comunicació, el màrqueting i els públics. Actual directora de l’Àrea de Desenvolupament de públics de l’ICEC, ha treballat com a gestora cultural a Metrònom, Fundació d’Art Contemporani, entre el 1987 i el 1990, i també en el Departament de Cultura, a partir de 1990. Ha estat coordinadora del centre KRTU i responsable de l’àrea de comunicació i desenvolupament de l’Entitat Autònoma de Difusió Cultural (EADC), com a subdirectora de difusió cultural i coordinadora dels plans integrals de circ, dansa i espectacles familiars.

Mare de 3 fills, dirigeix la Fundació Catalunya Cultura des del 2018. Patrona de la Fundació Amics del MNAC, membre de la comissió de cultura de la Coordinadora Catalana de Fundacions, assessora de l'Associació de Botiguers del Passeig de Gràcia i tertuliana a GironaFM. Va estudiar dret a les universitats de Barcelona i Göteborg, i el 2006 es va especialitzar en direcció i gestió d’associacions i fundacions a la Universitat de Girona. Fins a aquell any, havia estat responsable dels serveis jurídics de la Fundació Gala-Salvador Dalí, per posteriorment dirigir la Fundació del Tribunal Laboral de Catalunya a Girona. Entre el 2010 i el 2016 va ser responsable de projectes de la Fundació Princesa de Girona. Ha dut a terme tota la seva carrera professional liderant projectes en diferents Fundacions i, a nivell particular, impulsant iniciatives socio-educatives.

Periodista. Va començar a escriure a Garbo, Tele/eXpres i Diario de Barcelona. El 1976 va ser una de les redactores fundadores del diari Avui. Va ser corresponsal de la cadena SER al Marroc (1990-1993), va col·laborar amb l’emissora Catalunya Cultura i va fer un espai de consum dins el programa "Bon dia" de TV3 (1996-1999). El 2022 va publicar la monografia "L’Aliança del Poblenou, 150 anys fent història de Barcelona" i el llibre "La mina de la mort". També ha participat en llibres col·lectius sobre Barcelona, ha estat membre de la junta del Col·legi de Periodistes i ha publicat "Diari Avui, 1976-2009" i "Entre el somni i l’agonia" (2017).

Comissària i comunicadora, crea els continguts de conferències, podcasts i programes de ràdio. El seu treball es mou a través dels terrenys de l’art i la cultura digitals, la comunicació i la música electrònica. És comissària de Sónar+D, el congrés de tecnologies creatives de Sónar, i forma part dels equips curatorials d’Eufònic (Terres de l’Ebre) i STRP (Eindhoven). També és cofundadora de la XRCB (Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona) una plataforma de podcasting comunitària, ètica i per al bé comú. Entre altres coses, a la xarxa prototipen i investiguen la ràdio del futur. També fa podcasts i ràdio en directe, i presenta i modera tot tipus d’esdeveniments culturals i tecnològics.

Actor graduat en Art Dramàtic per l'Institut del Teatre, tècnic superior en Realització d'Audiovisuals i Espectacles i gestor cultural graduat per la UOC i la UdG. Cap de redacció de Núvol, digital de cultura des del maig del 2021. Membre fundador de la companyia Món Animal, dirigida per l’actriu Míriam Puntí, amb la qual ha posat en escena set obres des del 2011. Ha estat guardonat ex aequo amb el XXI Premi Aurora Díaz-Plaja de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i ha intervingut en sèries televisives com “La Riera”.

Enginyer informàtic per la Universitat Autònoma de Barcelona en l’especialitat d’Intel·ligència Artificial. Ha treballat en el camp de la interacció humana amb els ordinadors, disseny, ensenyament i comunicació en empreses com IBM, Deutsche Bank i Gotomedia. Ha creat empreses en els sectors del disseny, la comunicació i l’arqueologia. Actualment dirigeix l’agència digital Mortensen, imparteix classes de Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra i dicta conferències. Col·labora a RAC1, La Vanguardia, VIAempresa i BTV. Blogueja a Ganyet.com i participa activament en mitjans socials.

Alcalde de Tordera des de l’any 1995. President delegat de l’Àrea de Cultura i membre de la Junta de Govern de la Diputació de Barcelona. Estudis en dret i titulat en disseny industrial, amb formació en Lideratge a IESE Business School i en Motivació i Organització d’Equips a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, s’ha especialitzat en governança pública, concretament en l’àmbit local, on ha assolit una àmplia experiència per la seva trajectòria professional. Ha impartit sessions en diferents seminaris nacionals i internacionals sobre gestió i administració pública i models de descentralització, organització territorial i competencial dels ens locals i regionals.

Directora de la Fundació Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. Compagina aquesta activitat amb la docència universitària, sent codirectora del Màster de Cinema Fantàstic de la UOC, i l’escriptura. Disposa de més d’una dotzena de títols publicats de caràcter divulgatiu. Es va llicenciar en Ciències de la Comunicació i en Publicitat i Relacions Públiques. A més, és investigadora del Doctorat d’Enginyeria Multimèdia i actualment treballa en una tesi sobre festivals de cinema i màrqueting cinematogràfic. A Sitges ha creat, entre d’altres, programes professionals com Sitges FanPitch, Fantastic 7 o WomanInFan per a la promoció de la dona creadora dins del cinema de gènere, tots ells amb extensions internacionals.

Directora artística de FiraTàrrega des de l’any 2019. Prèviament, també va ser-ne adjunta de la direcció. Llicenciada en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona. Postgrau de Gestió de Plataformes Culturals de la IDEC-Universitat Pompeu Fabra. Ha estat coordinadora del màster de Creació en Arts de Carrer de FiraTàrrega, en les edicions 2013 i 2015. Té també el màster de Gestió Cultural de la Universitat Oberta de Catalunya. És vocal del Consejo Estatal de las Artes Escénicas y la Música.

Directora del Bòlit, Centre d’Art Contemporani de Girona. Doctora en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra. És professora a la Universitat de Girona. Ha estat professora de Tendències de la Televisió Contemporània a la Universitat Pompeu Fabra (2009-2015) i en diversos màsters. El 2018 va publicar amb Arcàdia l'assaig "L'ull i la navalla: un assaig sobre el món com a interfície" (Premi Crítica Serra d'Or d'assaig) i, l’any 2020, juntament amb Marta Segarra i també amb Arcàdia, va publicar "Fils: un assaig sobre el confinament, la vigilància i l'anormalitat". En l’àmbit de la gestió, realització i producció cultural ha coordinat el MINIPUT (Mostra de TV de Qualitat, 2002-2018). Ha cocreat projectes com “Radiomensió” (2006-2007), el Festival Surpas (2008-2011) o “La dimensió poc coneguda: Pioneres del Cinema” (www.pioneresdelcinema.cat).

Des del 2019 és la directora de Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani de Barcelona i des del 2022 és docent del Grau d’Arts i Disseny de la UAB a l’Escola Massana. Historiadora de l’art per la UB i amb un màster en Crítica d’Art i Comunicació per la UdG, és titular d’un DEA en Recerques Cinematogràfiques i Audiovisuals per la Universitat Paris III – Sorbonne Nouvelle. Del 2010 al 2019 va dirigir el programa d’arts visuals de Can Felipa. Ha comissariat exposicions i cicles cinematogràfics, ha editat llibres d’art i ha escrit per a catàlegs i revistes especialitzades, així com per al suplement Cultura/s de La Vanguardia, on va col·laborar de forma habitual del 2003 al 2014.

Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona, diplomat en Funció Gerencial a les Administracions Públiques d’ESADE. Actualment és gerent de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Ha estat coordinador de l’Àrea de Cultura de la Diputació. Ha exercit com a professor en diversos plans formatius al voltant de la gestió cultural i vocal de nombrosos organismes. Ha estat coordinador, membre del comitè organitzador i científic a les edicions d’Interacció entre 1994 i 2006. 

Economista per la Universitat de Barcelona, especialitzat en economia regional, urbana i dels serveis. Assessor tècnic de la Diputació de Barcelona. Ha estat investigador i analista al Centre d'Estudis de Planificació i a la societat de capital risc Proelsa. Ha treballat en l'àmbit de la promoció econòmica a l’Ajuntament de Barcelona, on va crear i dirigir la revista Barcelona economia, i també a la Diputació de Barcelona, on va crear i dirigir els serveis de promoció del comerç urbà. Va crear i dirigir l’Institut Català de l’Economia Verda (Universitat de Vic). Ha estat el creador i director de la revista Paradigmes. Col·labora a La Vanguardia i en altres publicacions.

Realitzador audiovisual, membre i fundador de La Fera - Fàbrica Digital i de la cooperativa audiovisual Bonobo Films. Treballa en els àmbits del documental social i cultural, el videoclip i la producció audiovisual com a eina de transformació social, així com en els àmbits del podcast i del videoblog, amb un interès especial per les qüestions lligades a la cultura digital.

Consultor en estratègia, innovació i emprenedoria corporativa. Format en postgrau en les escoles de negocis Universitat de Califòrnia -Berkeley, IESE i ESADE. Llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de l’any 2002 treballa ajudant empreses, universitats i administracions a desplegar models d’innovació orientats a obtenir resultats. Ha estat cap del Gabinet de Rectorat de la Universitat Politècnica de Catalunya, director de la Global University Innovation Net i director general de Localret. És professor de la Universitat Pompeu Fabra. Els seus últims llibres publicats son "Cosas que aprendemos despué"s (Plataforma Editorial, 2010), "Innovación Pública" (RIL Ed. 2013) i "Esquivar la Mediocridad" (Plataforma Editorial 2018). És col·laborador habitual en temes de management de La Vanguardia i del blog www.sintetia.com.

Filòloga i assessora de llengua a Optimot. Com a divulgadora lingüística ha col·laborat a Catalunya Ràdio, al Versió Estiu de Rac1 i actualment escriu articles de llengua a Nació Digital i col·labora al programa Zona Franca de TV3. També va col·laborar en el magazín d’actualitat social i transformació tecnològica En línia, a La 2 de TVE. És autora de "Teràpia lingüística" d’Ara Llibres, i coautora de tres llibres: "Curset. Mètode de català per a tothom" de l'editorial Blackie Books; "Molt a favor: 57 propostes i un pacte per la llengua" d'Eumo Editorial; i "Som dones, som lingüistes, som moltes i diem prou" d'Eumo Editorial.

Regidor a l’Ajuntament de Barcelona. Vicepresident tercer, membre de la Junta de Govern i de la Comissió Executiva de la Diputació de Barcelona. Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Editor i director de les revistes L’Avenç i Saber. També ha dirigit el Servei de Publicacions de la Diputació de Barcelona i, entre 1992 i 1995, la delegació catalana de la SGAE. Ha treballat al grup editorial RBA i ha dirigit el postgrau en Gestió d’Institucions i Plataformes Culturals de la Universitat Pompeu Fabra. Ha estat coordinador de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, director de l’Institut de Cultura de Barcelona i conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya en dos mandats.

Expert en polítiques culturals, gestor cultural i museòleg. Actualment és conseller a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Llicenciat en Filosofia (1991) per la Universirtat Autònoma de Barcelona, màster en Gestió Cultural (1996) per la Universitat de Barcelona i en Gestió Pública (Executive Master in Public Administration, 2010 ESADE). Ha realitzat estudis de Relacions Culturals Internacionals (Organización de Estados Iberoamericanos para la Educación, la Ciencia y la Cultura -OEI- 2015). Ha estat director de Caixaforum Barcelona (2019-2022), director de CosmoCaixa (2013-2019), secretari general del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya (2006-2010), coordinador general de Roca Umbert Fàbrica de les Arts (2004-2006), director de l'Àrea de Cultura Ajuntament de Granollers (1999-2004). Va dirigir i impulsar el Pla d'Equipaments Culturals de Catalunya (2010- 2020).

Director General del Gran Teatre del Liceu. Llicenciat en Administració d’Empreses per la Universitat Autònoma de Barcelona, MBA per l’IE Business School i PDD per IESE. Entre 2008 i 2013 va dirigir l’empresa municipal Manresa d’Equipaments Escènics. Entre 2013 i 2016 va ser gerent del Consorci de l’Auditori i l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC). També ha estat gerent de l’Institut de Cultura de Barcelona. Ha col·laborat com a docent en matèria de finances i màrqueting al màster en Gestió Cultural de la Universitat de Barcelona, i ha estat membre de la junta de l’Associació de Gestors Culturals de Catalunya i de l’Associació cultural El Galliner.

Presidenta del CoNCA (2019-). Escriptora i investigadora cultural. Ha estat directora del Consorci del Patrimoni de Sitges (2011-2019), directora de la Biblioteca Nacional de Catalunya (2000-2004) i gerent (1989-1996); cap de Projectes i Recerca de la Direcció d’Estudis Parlamentaris (2004-2011) i del Servei de Documentació, Biblioteca i Arxiu (1983-1989); responsable de l’Arxiu Històric de Sitges (1976-1983). Ha publicat una quarantena d'obres de creació, estudi i assaig, entre les quals disset títols de poesia. Guardonada amb els premis Gaziel de biografies i memòries i Miquel de Palol de poesia, entre altres. Des de 2006 manté el  blogweb  Quadern de Terramar.

Doctora en Economia Aplicada i professora del departament d’Economia de la Universitat de Barcelona (UB). Co-directora de la Càtedra Barcelona Estudis d’Habitatge UPC-UPF-UB-UAB (CBEH).  Vice-presidenta de la European Network for Housing Research i coordinadora del Màster Universitari de Gestió Cultural de la UB. És la investigadora principal a la UB del projecte europeu CICERONE Global Production Networks in Cultural and Creative Industries. S’ha especialitzat en l’anàlisi de l’habitatge i les seves polítiques des d’una òptica multi-disciplinar i en els aspectes urbans de la cultura, la creativitat i la innovació.

Doctor en Filosofia, escriptor i comissari. Director del Centre d’Art Santa Mònica. Prèviament va dirigir La Escocesa, centre d’arts visuals de la Xarxa de Fàbriques de Creació de l’Ajuntament de Barcelona, on va impulsar diversos grups d’investigació sobre qüestions com la tecnologia, l’art i el cos. Col·labora habitualment en diferents mitjans com ara El Periódico de Catalunya, La Maleta de Portbou o Le Monde Diplomatique. És autor, entre d’altres, dels llibres "La cultura del ránking" (Bellaterra, 2015), "El Dorado. Una historia crítica de Internet" (Clave intel·lectual, 2017) i "Los cuerpos rotos. La digitalización de la vida tras la Covid-19" (Clave Intelectual, 2020).

Periodista. Va estudiar Ciències de la Comunicació a la Universitat Autònoma de Barcelona. Col·laboradora del diari La Vanguardia. Ha publicat contes en diverses antologies i és autora de les novel·les "Coses que et passen a Barcelona quan tens 30 anys" (2008), "Egosurfing" (2010), "Tot allò que una tarda morí amb les bicicletes" (2013) i "Les possessions" (2018). Ha guanyat els premis Anagrama, Josep Pla i Bartomeu Rosselló-Pòrcel.

Especialista en processos de transformació empresarial, desenvolupament de negoci i cultura digital. Arqueòleg especialitzat en Paleolític Inferior per la Universitat Autònoma de Barcelona i MBA per ESADE. President de la Fundació PuntCat i vicepresident de la Fundació Barcelona Music Lab i el Museu Picasso. Director del postgrau en Transformació Digital de les Organitzacions de la Universitat Pompeu Fabra. Ha estat fundador de RocaSalvatella i ha ocupat posicions d’alta direcció a Infonomia, la Universitat Oberta de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona.

Doctor en Història de l’Art per la Universitat Autònoma de Barcelona. És director del Museu d’Art de Cerdanyola des del 2009, membre de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya i vocal de la Junta de Museus de Catalunya. Ha comissariat diverses exposicions al museu cerdanyolenc, a diversos museus de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona i al programa Cultura en Gira de la Generalitat de Catalunya. És autor de diverses publicacions sobre arquitectura modernista.

Productor de cinema, sèries i documentals. Ha produït, entre altres, pel·lícules com "Los lunes al sol", "Salvador (Puig Antich)", "Midnight in Paris" o "El buen patrón". Soci gestor del Grup Mediapro. Va treballar a TV3 fins a l’any 1991 com a responsable del departament de notícies i esports.

Gestor d’empreses culturals i actual director artístic d’IDEAL, Centre d’Arts Digitals de Barcelona, i de MAD Madrid Artes Digitales. És també soci de Minoria Absoluta i director executiu d’El Món d’Ahir. Ha estat també director de màrqueting del Grup Focus, on va crear el Club TR3SC; director del departament de Nous Negocis del Grup RBA; creador, director i presentador durant una dècada del programa de ràdio i televisió Generació Digital; i director general de Creació i Empreses Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, entre 2013 i 2016. Col·labora en diversos espais radiofònics i forma part de la junta directora de la Federació Catalana d’Empreses de Producció Audiovisual (PROA).

És doctora en Filologia Catalana per  la Universitat de Barcelona (2023), màster en Estudis Avançats i Aplicats en Llengua i Literatura Catalanes per la Universitat Autònoma de Barcelona - Universitat de Barcelona (2012) i màster en Formació del Professorat per la Universitat Rovira i Virgili (2017). Està especialitzada en sociolingüística i ensenyament de la llengua i la literatura catalana. Actualment és investigadora del Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona, professora associada del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la mateixa universitat, i consultora de la Universitat Oberta de Catalunya. 

Llicenciat en Història de l’Art (especialitat contemporani) per la Universitat Autònoma de Barcelona. És director del Museu Nacional d’Art de Catalunya des de gener de 2012. Anteriorment ha estat director del Museu Picasso de Barcelona (2006-2012), sotsdirector general de museus i promoció del patrimoni cultural al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (2005- 2006), cap de Programes de la Fundació Caixa Catalunya - La Pedrera (2001-2005) i coordinador d’exposicions itinerants al MACBA (1996-2000). També ha dirigit el postgrau de Museus a la Universitat Pompeu Fabra (2010-2015) i les dues edicions a Barcelona del seminari Museums in Changing Times, organitzat per la Johns Hopkins University (2012 i 2016). A més, és professor convidat de diversos màsters i estudis de postgrau.

Alcalde de Riner i vicepresident de l’Associació de Micropobles de Catalunya. Responsable de la sectorial de Progrés Social i Cultura en la mateixa entitat. També ha estat president del Consell Comarcal del Solsonès.

Escriptor, crític d’art i gestor cultural. Director d’art de la Fundació Vila Casas. Ha estat director de la Fundació Caixa Catalunya a La Pedrera (2004-2011), Institut Ramon Llull (2013-2016) i Agència Catalana del Patrimoni Cultural (2016-2017). Fundador i director de Columna Edicions i Columna Música. Entre els seus llibres de poemes figuren "Memòria del cos" (1980, premi Miquel de Palol 1979),  "Les anelles dels anys" (1991, premi Carles Riba 1990), "Angles morts" (2007) i l’antologia "Dits tacats" (2019). Com a prosista, ha publicat, entre d’altres, "Quadern venecià" (1989, premi Josep Pla 1988), "Quadern dels marges" (2006), "Paisatge amb figures" (2019, premi de la Crítica Serra d’Or 2020) i "El món en suspens" (2022). Ha comissariat exposicions de Maillol, Rodin, Rousseau, Todó, Llena, Claramunt o Marsans. El 1984 va fundar el Festival Internacional de Poesia de Barcelona, del qual va ser director fins al 2000. La seva obra ha estat traduïda a diverses llengües. 

Doctor en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Professor titular del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB. Ha estat professor o conferenciant convidat a una vintena d’universitats, entre les quals ha impartit cursos de doctorat a la Universitat de Sao Paulo (1992) i Universitat Pompeu Fabra (1997). Ha estat guardonat amb el premi d’assaig Joan Fuster (1994). Autor de diversos llibres, entre els quals D’Ací i D’Allà, aparador de la modernitat (1993) o Polítiques de Cultura i comunicació i construcció nacional (2010). Va ser director del Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació (1991-1993) i conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat, entre el 2006 i el 2010. Des de 2016 és el president de la Fundació Josep Irla.

Llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona. Directora general del Grup Focus, presidenta de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA) i vice-presidenta de FAETEDA (Federació Estatal d’Empreses de Teatre i Dansa). Ha estat membre del consell executiu de l’associació Barcelona Global. És membre de la junta del Clúster de l’Audiovisual. I membre del grup impulsor d’Actua Cultura.

Filòleg i traductor. Ha publicat obres de divulgació lingüística com "En perill d'extinció (100 paraules per salvar)", "El catanyol es cura", "100 insults imprescindibles", "El bilingüisme mata" i "Nivell Ç. Del català esporuguit al parlant empoderat". Ha conduït nombroses seccions sobre llengua en premsa, ràdio i televisió a Catalunya Ràdio, RAC1, COM Ràdio i TV3. Tradueix narrativa italiana contemporània i és articulista al digital Vilaweb.

Directora d'Innovació, Recerca i Estratègia Digital de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Llicenciada en Periodisme (URL) i màster en Màrqueting Polític (UAB). Vinculada a mitjans de comunicació durant més de 10 anys, va treballar a TV3, Catalunya Ràdio, 8TV i COM Ràdio, entre d’altres, en tasques de redacció, coordinació i producció. Posteriorment, va ser cap de comunicació d’Edicions 62 i cap de continguts digitals de l’Ajuntament de Barcelona. Entre el 2017 i el 2021 ha estat cap d'Estratègia i Canals Digitals al Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, amb responsabilitat, en diferents etapes, sobre màrqueting, transformació digital, atenció ciutadana i compra pública innovadora i fins al 2022 cap d’oficina de comunicació del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya.

Llicenciada en Dret i Economia i doctora en Economia del sector Públic per la Universitat de Barcelona (UB). Des de l’any 1993 és professora al Departament d’Economia de la UB. És autora de l’informe sobre política cultural a Espanya inclòs en el Compendium of Cultural Policies and Trends i presidenta de l’European Association of Cultural Researchers. És també coordinadora del Programa de Doctorat Interuniversitari en Estudis de Gènere: Cultures, Societats i Polítiques. Ha publicat part de la seva recerca en prestigioses revistes com ara el Journal of Cultural Economics. Es també directora del Centre de Recerca en Informació, Comunicació i Cultura de la UB.

Escriptor i periodista. Director del CCCB des de novembre de 2014 fins a setembre de 2018 i del Memorial Democràtic fins al 2022. De la seva obra com a escriptor destaquen "Evangeli gris" (1981), "La claror de juliol" (1997), "Memòria del traïdor" (1996),  "Un home que se’n va" (2014), "El Retorn dels Bassat" (2016), "La casa dels avis" (2021) i "Tren a Maratea" (2022). Com a periodista ha dirigit el diari Avui, la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió i ha presentat diversos programes culturals com Trossos, Crònica tres, Millenium i De llibres.  Profesor de generes d’opinió a la UAB. Ha estat director general de Promoció Cultural de la Generalitat de Catalunya, director de l’Institut Ramon Llull i diputat al Parlament de Catalunya.