Línies estratègiques
La missió de la Gerència de Serveis d’Espais Naturals (GSEN) és gestionar i posar en valor els recursos naturals i patrimonials existents a la Xarxa de Parcs Naturals (XPN) de la Diputació de Barcelona. I ho fa amb criteris d’eficàcia i eficiència a través d’estructures de gestió en les quals s’integren els ajuntaments i hi participen activament les entitats i associacions implicades en la conservació del medi natural en cada un d’aquests espais. Aquestes són les set línies estratègiques en què es basa el seu treball.
La conservació de la biodiversitat és l’eix principal de la preservació dels espais naturals. En aquesta línia es vol consolidar el Pla estratègic de seguiment dels paràmetres ecològics de cada parc i del conjunt de la XPN, tot determinant les línies prioritàries de recerca i estandarditzant els protocols i metodologies de seguiment d’espècies de flora i fauna dels parcs promovent criteris i bones pràctiques ambientals.
D'altra banda, es realitzen accions de restauració del paisatge i del patrimoni arquitectònic compatibles amb el desplegament d’una estratègia de gestió forestal adequada als efectes del canvi climàtic, afavorint la seva conservació i el manteniment de les funcions productives, ambientals i socials.
- Plans de conservació
- Plans de seguiment dels paràmetres ecològics
- Programes Life i d’àmbit europeu (Life eCOadapt50, Stonewallsforlife)
- Trobades de presentació d'estudis
- Gestió forestal als parcs naturals
Un dels eixos de la gestió en els espais naturals és desplegar plans de desenvolupament socioeconòmic que proporcionin oportunitats a la població local i al teixit econòmic dels municipis dels parcs que permetin col·laborar amb altres programes o iniciatives territorials públiques o privades semblants. També es vol fomentar la ramaderia extensiva i la recuperació de prats i espais oberts, per potenciar la diversitat d’hàbitats en el paisatge i la prevenció d’incendis forestals.
- Catàleg de serveis
- Subvencions i ajuts a entitats i particulars
- Obres i serveis
- Manteniment i restauració del patrimoni arquitectònic
- Plans de restauració
- Gestió forestal als parcs naturals
Promoure un turisme responsable i sostenible als espai naturals és una obligació per als gestors, especialment als equipaments destinats a atendre l’ús públic d’aquests espais. Per això es desenvolupen programes que cerquen aquest fi i es fan campanyes informatives i de sensibilització ambientals adreçades als visitants.
Promoure la mobilitat sostenible i l’accés per a tothom als espais naturals és un altre dels deures que té la XPN. Pel que fa a la mobilitat, és un objectiu marcat tant dins la promoció del turisme sostenible com en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). La XPN avança cap a la igualtat de drets i d'oportunitats de les persones amb discapacitat tot proporcionant diferents mitjans per tal que desenvolupin una vida social i cultural més activa i autònoma. Per això s’han adaptat programes, equipaments i serveis d’educació ambiental, itineraris accessibles i practicables, i s’han elaborat recursos pedagògics i es fa préstec de material de suport a l’accessibilitat.
- Plans de mobilitat
- Regulació d’accessos i control de la freqüentació (Vall de Sau i Punt d'acollida de Fogars)
- Transport públic integrat, Bus Parc
- Web d'accessibilitat: Materials, programes i serveis inclusius per a persones amb capacitats diverses
La visita i gaudi de la natura és un dret per a tota la població, sempre que es faci i de forma ordenada i respectuosa amb el medi. Per tal de millorar aquesta experiència amb la natura, la XPN organitza tot l’any múltiples activitats de descoberta de l’entorn, com són les Passejades guiades. A banda, s’impulsa una Estratègia en matèria de Salut i Benestar d’acord amb les directrius marcades per la Federació EUROPARC.
- Passejades guiades
- Turisme vivencial
- Banys de bosc
Els espais naturals són escenaris idonis on dur a terme propostes d’educació i sensibilització ambiental. En aquesta línia, es vol desplegar el Pla Marc d’Educació Ambiental i Voluntariat (2020-2025) a tots els espais de la XPN, i es col·labora en el seguiment i millora del programes genèrics que sobre aquest àmbit s’hi desenvolupen.
En l’àmbit de l’ús públic es vol estendre programes, serveis, iniciatives i bones pràctiques que són d’interès al conjunt de la Xarxa (plans d’informació, sistema Q de qualitat, plans d’itineraris senyalitzats, sistemes de regulació d’accés i promoció del transport públic o procediments de càlcul de la freqüentació de visitants). Tot amb la finalitat d'obtenir indicadors de seguiment fiables i propostes de millora en la gestió.
És important ressaltar que en tot aquest àmbit es col·labora estretament amb el món educatiu, els gestors municipals, les entitats culturals locals i les empreses de sensibilització i divulgació del medi natural.
- Viu el parc a l’escola
- Agendes escolars
- El Montseny a l’escola
- Guilleries a l’escola
- Coneguem els nostres parcs
- Aprenentatge servei i Servei comunitari
- Activitats de voluntariat ambiental (Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals)
- Exposicions itinerants i virtuals
- Parcs i biblioteques... naturalment!
- Efemèrides ambientals
- Pla d’itineraris senyalitzats (Gooltracking i Wikiloc)
Cultura i natura són dos conceptes que van de costat. La cultura pot expressar-se de diverses maneres dins l’àmbit dels espais naturals. És per això que des de la XPN es duen a terme activitats i propostes culturals de diversa índole (teatre, música, poesia, pintura, fotografia, rutes, tallers...) que apropen la ciutadania a gaudir d’espectacles culturals en entorns naturals diversos d’una manera tranquil·la i respectuosa.
- Activitats culturals diverses
- Passejades guiades
- Viu el parc
- Parcs en concert
- Poesia als parcs
- Òpera als parcs
- Patrimoni construït
- Patrimoni immaterial (Patrimoni cultural immaterial del Montseny)
- Trobades de presentació d’estudis
- Concursos i ral·lis de fotografia