Presentació

La Diputació de Barcelona, a través de l’Àrea d’Esports i Activitat Física (AEAF), treballa per fer efectiu el dret de tota la ciutadania a gaudir de l’esport i la pràctica física com una activitat essencial pel benestar personal i que, alhora, contribueix a la cohesió social i el desenvolupament comunitari. La pràctica esportiva és un dret ciutadà i un espai de socialització relacional que materialitza altres drets com el de la participació, el dret al lleure i a la vida saludable.

Atenent el marc de referència de l’Agenda 2030 i el caràcter transversal i multidimensional de la Diputació de Barcelona, s’han definit les següents línies estratègiques que configuren els programes i accions de l’Àrea i que s’estan desplegant amb les aliances dels ens locals i dels agents del teixit esportiu i social:

  1. Garantir i democratitzar la pràctica de l’esport i de l’activitat física per a tothom, des de l’equitat social i de gènere i des de la inclusió social d’aquells col·lectius més vulnerables i d’altres, amb necessitats i particularitats pròpies (joves, diversitat funcional, gent gran, etc.).
  2. Impulsar l’esport femení, al llarg de tota la vida de les dones, a través de programes d’activitat física continuada, posant èmfasi en la lluitar contra el sedentarisme de la població jove.
  3. Facilitar l’activitat física sostenible, generadora de benestar i de qualitat de vida. Una pràctica esportiva en igualtat i lliure de tota discriminació i abusos, tot actuant contra el masclisme i la violència de gènere, promovent la coeducació no sexista i fomentant l’esport femení.
  4. Promoure entorns actius a l’espai públic, tant al medi natural com urbà,  facilitant la sostenibilitat dels esdeveniments i reduint el seu cost ambiental mitjançant la modernització de les instal·lacions. Fer de l’ecosistema esportiu municipal un entorn en valors cívics i democràtics, enriquint la vida comunitària dels barris, col·laborant amb els centres i entitats i prevenint problemes de convivència i d’exclusió social.
  5. Consolidar una xarxa d’equipaments de qualitat i modernitzada que acompleixi condicions idònies d’atenció ciutadana i seguretat personal i col·lectiva, per a la pràctica física i esportiva.
  6. Preservar els serveis d’esports municipals per aconseguir l’assequibilitat dels preus públics i la sostenibilitat financera dels equipaments municipals, fent front a l’increment de la despesa operativa (cost energètic i gestió d’instal·lacions) i vetllant per l’equilibri econòmic dels models de gestió.