«I tu? Què has fet per la victòria?» al Centre d'Interpretació i Jaciment el Camp de les Lloses de Tona

09/04/2024 -27/06/2024

De dimarts a divendres de 10 a 14h. Dissabtes, diumenges i festius d'11 a 14h.

Centre d'Interpretació i Jaciment el Camp de les Lloses. Carrer Pau Casals, 2, 08551 Tona, Barcelona

  • General
Comparteix
I tu, Què has fet per la victòria a Tona

Com a conseqüència del cop d’estat de 1936, a Catalunya comença una mobilització sense precedents per fer front als sollevats. Una part de la població s’integra en les forces que han de combatre al front; l’altra contribuirà a l’esforç de guerra des de la rereguarda.

Aquesta exposició compartida presenta una selecció de documents, fotografies i objectes provinents de 19 museus locals i arxius municipals.

A Tona la mostra presenta l'espai «Els refugiats i refugiades de guerra a Tona durant la Guerra Civil Espanyola».

Un cuiner del menjador comunitari del restaurant casino del Parque, acompanyat de dones i infants de la colònia de refugiats.

Exposició en el marc del projecte Memòria en Xarxa de la Diputació de Barcelona.

Web de l'exposició

Twitter #TuPerLaVictoria

Contingut

L'exposició en xarxa mostra materials dels fons dels museus i arxius col·laboradors, sobre les xarxes assistencials creades per acollir persones ferides i refugiades, la transformació de fàbriques per produir material bèl·lic i les col·lectivitzacions de la producció agrària.

GENT REFUGIADA I DESPLAÇADA

L’esclat de la guerra suposa l’inici d’un flux migratori creixent cap a Catalunya des dels territoris ocupats per l’exèrcit revoltat. Es calcula que arribaren prop d’un milió de persones, la meitat de les quals eren civils refugiats. Aquesta situació va implicar un enorme esforç logístic i de solidaritat que va contribuir a evitar l’esfondrament de la rereguarda republicana.

LA INDÚSTRIA DE GUERRA A CATALUNYA

L’any 1936 Catalunya no disposava de pràcticament cap tipus d’indústria bèl·lica. Davant d’aquesta situació, la Generalitat, el Comitè de Milícies Antifeixistes de Catalunya i els sindicats van prendre la iniciativa.Es va crear la Comissió de la Indústria de la Guerra (CIG), de la qual dependrien totes les fàbriques, tallers i laboratoris que es podien reconvertir per a l’esforç bèl·lic. Paral·lelament, es van projectar i construir quinze indústries noves.

LES COL·LECTIVITZACIONS

A partir de l’esclat de la Guerra Civil espanyola el juliol de 1936, l’organització i el control de la producció van esdevenir un objectiu fonamental per al bàndol republicà. El 24 d’octubre de 1936, el Govern de la Generalitat aprovava el Decret de col·lectivització de les empreses industrials i comercials. Les de més de cent treballadors havien d’ésser col·lectivitzades obligatòriament; només es permetia la petita indústria privada, tot i que sotmesa a controls.L’objectiu era socialitzar l’economia i establir un model de gestió liderat per la classe treballadora a través de comitès i sindicats.

Galeria d'imatges

Tipus d'exposició

  • Temàtica

Crèdits

Memòria en Xarxa és un projecte de la Xarxa de Museus Locals de l’Oficina de Patrimoni Cultural que organitza exposicions articulades a l’entorn de la recuperació de la memòria històrica i que assenyala els museus com a dipositaris de la seva memòria material i com a transmissors d’un llegat cultural comú.

Exposició organitzada per la Diputació de Barcelona amb la col·laboració del Museu d’Història de Cerdanyola - Museu de Ca n’Oliver