Logicofobistes. 1936
10/11/2017 -04/03/2018
De l'11 de novembre al 28 de febrer, de 10 a 17h. De l'1 al 4 de març, de 10 a 19h
Museu Maricel. Carrer Fonollar, sn. Sitges
On?
- General
El dilluns 4 de maig de 1936, finalment i després de diferents ajornaments, va tenir lloc l'exposició 'Logicofobista' a la Galeria Catalonia, situada als baixos de la Llibreria Catalonia, a la ronda Sant Pere de Barcelona.
La voluntat del grup era representar una nova generació de surrealistes, més enllà de Miró, Dalí i Óscar Domínguez, i projectar una implicació social del surrealisme.
Els autors que van exposar van ser:
Artur Carbonell, Leandre Cristòfol, Angel Ferrant, Esteve Francès, A. Gamboa-Rothvoss, A.G. Lamolla, Ramon Marinel·lo, Joan Massanet, Maruja Mallo, Àngel Planells, Jaume Sans, Nàdia Sokolova, Remedios Varo i Juan Ismael.
L'esclat de la guerra significà un tall en les expectatives de projecció d'aquest grup surrealista, la majoria dels quals van haver-se d'exilar i les seves obres van desaparèixer.
La recerca dels artistes i de les obres que van exposar estan presents en la mostra.
La descripció de la personalitat d'alguns dels logicofobistes, a hores d'ara desconeguts, i la identificació de les obres desaparegudes son alguns dels interessos d'aquesta mostra després d'exposar-se a la Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell, organtizada amb al Diputació de Barcelona, itinerarà pels museus de la Xarxa de Museus Locals.
Accessibilitat
Contingut
Una evocació de la mostra Logicofobista que va tenir lloc a la Llibreria Catalonia l'any 1936, just abans de la Guerra Civil.
Aquesta exposició ha seguit un procés de recerca de tots els artistes, així com de les obres que van ser presents a la mostra logicofobista del 1936, i les seves conseqüencies.
La ciutat: Barcelona. Els promotors: ADLAN (L'Associació d'Amics de l'Art Nou)
Constituida a Barcelona, el 23 d'octubre de 1932, la seva primera seu estava ubicada al número 99 del passeig de Gràcia, compartida amb el GATCPAC. Els seus objectius eren la protecció i desenvolupament de l'art, fos quina fos la seva manifestació. Les dues darreres exposicions van ser la de Picasso a la Sala Esteva el gener del 1936 i la del Grup Logicofobista el maig del mateix any.
Paul Éluard: L'irradiador
El projecte de l'exposició logicofobista es va congriar arran de la v isita de Paul Éluard a Barcelona, amb moitu de l'exposició que la Sala Esteva va inaugurar el 13 de gener de 1936.
Els signats del manifest: Cassanyes i Viola
Magí Cassanyes i Josep Vila signen le manifest, primer i únic de la mostra.
La Sala: Llibreria Catalònia
Després de la reforma de la plaça Catalunya la llibreria Catalonia es va traslladar a la ronda de Sant Pere núm. 3. Als baixos de la llibreria es va obrir un espai d'exposicions, encarregat a Josep Dalmau. La sala va obrir les seves portes el desembre de 1933, serà en aquest espai on es va fer la mostra logicofobista.
L'exposició logicofobista original
L'exposició logicofobista es va ajornar diverses vegades. La inauguració es va preveure per al 15 d'abril, però finalment es va obrir el 4 de maig.
Tipus d'exposició
- Itinerant
- Artística
- Temàtica
- Monogràfica
Accessibilitat
Activitat accessible.Crèdits
Coordinació
Gabinet de Premsa i Comunicació de la Diputació de Barcelona
Coordinació Tècnica
Gerència de Serveis de Cultura de la Diputació de Barcelona
Comissariat
Josep Miquel Garcia (Fundació Apel·les Fenosa)
Imatge de l'exposició
Estudi NiX. Disseny gràfic, comunicació visual
Disseny gràfic
Forabord
Muntatge
Indecor. Marcs i regals
Assegurances
Allianz
Patrocini
Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, Diputació de Tarragona, Ajuntament del Vendrell
Agraïments
Fundació Àngel Planells; Meda Mládková; Museum Kampa; V&A Theatre Collections; Galeria Guillermo de Osma; M. Teresa Solé. Arxiu Comarcal del Baix Empordà; Lucid Art Foundation; Pilar Corredoira; Jordi Salvá Vigo; Sylvie Gonzalez. Saint Denis; Èlia Farré; Pola Canteli; Vinyet Panyella; Jordi Marsal; Eva Prats Guerre; Francesc Cristòfol; Museu Patio Herreriano; Carlos E. Pinto; Javier Arnaldo; Margarita Trías. Fundació Foix; Edward Francés; Alejandra Gamboa Morago; Yolanda García Lamolla; Antoni Reyes i Valent; Martí Sans; Walter Gruen; Janet Kaplan; Beatriz Varo; Àlex Susanna i Nadal; Damià Martínez Latorre; Fundació Catalunya – La Pedrera; Mercè Saura. Gabinet de dibuixos i gravats. MNAC; Fina Duran i Riu; Marta Alòs; Sergi Cassanyes Garcia; Isidre Cassanyes García; Isidre Roset i Juan; Fariba Bog Zaran; Jordi Cerdà Subirachs; Josefina Alix; Sebastià Goday; Lola Sallarés; J. Mladek; Carme Arenas Noguera; Teresa Costa-Gramunt; Oriol Pi de Cabanyes