Enquesta sobre el futur d’Europa

La Diputació de Barcelona col·labora amb les institucions europees amb l’objectiu de promoure tant la participació dels governs locals de la província en l’accés a programes i iniciatives europees, com la incidència en el procés legislatiu de la Unió Europea. La corporació ha dut a terme una enquesta ciutadana sobre el futur de la UE a 1.000 persones, amb la mirada posada als joves.

A la vegada, la Diputació de Barcelona treballa per implicar en el projecte europeu a la ciutadania de la província i apropar les institucions europees a les necessitats i prioritats d’aquesta, posant de manifest l'impacte que té, en el dia a dia, l'aliança teixida entre el món local i la UE.

Per aquest motiu, des del llançament de la Conferència sobre el Futur d’Europa (CoFoe), el 9 de maig de 2021, el procés promogut per les institucions europees amb la voluntat d’avançar envers l’objectiu de què la ciutadania europea tingui un paper més important en la configuració de les polítiques i ambicions de la UE, la Diputació de Barcelona ha impulsat diferents iniciatives per fer ressò dels interessos dels municipis i la població de la província de Barcelona en aquest procés.

Sota aquest paraigua, la Diputació de Barcelona va dur a terme, per primera vegada l’any 2022, una enquesta a 1.000 persones de diversos municipis de la província de Barcelona per tal de traslladar a les institucions europees l’opinió i valoracions dels ciutadans i ciutadanes de la província de Barcelona, tot tenint en compte la perspectiva que des del món local es té del futur i dels reptes de la Unió Europea. En especial, tenint en compte que el 2022 va ser declarat l’«Any Europeu de la Joventut», el sondeig va voler mesurar la percepció del jovent i, per aquesta raó, va donar importància a la població jove (15-29 anys).

Aquesta enquesta va proporcionar dades úniques i valuoses que van permetre avaluar la percepció de la població de la província de Barcelona i, per aquest motiu, s’ha volgut repetir l’any 2023.

La segona enquesta va tenir característiques similars a la primera, per tal d’observar si l’opinió de la ciutadania de la província de Barcelona en relació amb els temes rellevants per al present i futur de la UE havia canviat i, si fos el cas, en quin grau. Ara bé, tenint en compte que en el moment en el que es va realitzar la primera enquesta, l’any 2022, encara no havia esclatat la guerra a Ucraïna es va proposar canviar el bloc relacionat amb la joventut per un que copsés la opinió de la ciutadania entorn l’acció de solidaritat i cooperació internacional de la Unió Europea.

Ambdues enquestes han servit per poder fer un seguiment regular de l’estat de l’opinió pública sobre temes vinculats a la Unió Europea i implementar polítiques públiques més ajustades a la realitat, perquè el projecte europeu l’hem de construir entre tots i totes nosaltres, dia a dia.

Els resultats de les enquestes d’opinió es poden trobar a continuació: