Presentació

Aquesta edició 2020 presenta una panoràmica exhaustiva de les principals magnituds econòmiques del nostre territori i n’explica l’evolució al llarg de l’any 2019. 

Un any d’anàlisi del període precrisi a la COVID-19 que també es necessari per comprendre millor els fluxos posteriors. Així, després de cinc anys de creixement sostingut, les dades recollides en aquesta edició confirmen una certa desacceleració en la majoria d’indicadors respecte al creixement sostingut en el període 2014-2018: l’atur registrat a la província va caure només set dècimes (lluny de les davallades de fins a dos xifres dels anys anteriors), l’ocupació registra un creixement inferior de poc més d’un punt i les empreses pràcticament no creixen. Tot i així, en el 83% dels municipis augmenta el nombre de persones ocupades residents, en el 46% també creixen les empreses i en el 50% de municipis baixa el nombre de persones en atur. Hi ha una dada especialment remarcable: el sector de les tecnologies de la informació i la comunicació digital (TIC) és el que creix més a la província l’any 2019 i acumula un augment del 67% en els darrers cinc anys (28.000 noves persones ocupades).

L’anàlisi aprofundida d’aquestes qüestions dona la justa mesura de l’abast i la transcendència de l’Informe per conèixer els àmbits decisius i vitals de l’economia del nostre territori en un moment que és, alhora, complex i esperançador per al procés de recuperació econòmica del país. Un moment que ens apel·la col·lectivament, tant a les empreses com a les administracions públiques. Un moment en què el compromís de la Diputació de Barcelona amb el territori i amb les persones es manté més ferm que mai.
 

 

Eva Menor Cantador

Diputada presidenta de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona