Presentació

L’informe econòmic local de la província de Barcelona 2022, hereu de l’anterior Informe territorial de la província de Barcelona, que al llarg de divuit anys va realitzar anàlisis exhaustius de la situació socioeconòmica, continua posicionant-se com una obra de referència entre les publicacions periòdiques orientades a l’estudi de les comarques i els municipis de Barcelona, en conjunt i per separat. La nova versió millora la seva presentació amb un minisite web a més d’una publicació més sintètica i orientada a uns continguts que faciliten més la comprensió. La versió en línia permet accedir amb major facilitat a les dades analitzades, comparar-les amb les dels anys anteriors i extreure’n conclusions. Ambdós formats configuren una obra que presenta les principals magnituds econòmiques del nostre territori i n’explica l’evolució al llarg de l’any 2021, 2020 i 2019, feta a la Diputació de Barcelona, amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona i l’aportació d’articles temàtics per part de consells comarcals i ajuntaments de la província. 

El present informe reflexa la recuperació de l’activitat econòmica un cop superats els moments més crítics provocats per la pandèmia covid-19, amb l’aixecament progressiu de les restriccions per contenir el virus. En aquest període el nombre d’empreses, persones ocupades i llocs de treball han augmentat, mentre el nombre de persones aturades i la taxa d’atur relacionada han disminuït. L’evolució s’emmarca en un procés de recuperació del PIB real a Catalunya (5,8%), que és extensiu a Espanya (5,1%), a la zona euro (5,3%) i a nivell mundial (6,1%). L’ocupació s’ha incrementat el 3,4%, i en el cas dels llocs de treball el creixement s’eleva al 4,0%, en bona part explicat per la recuperació de l’activitat als sectors dels serveis i la construcció, amb les activitats de la restauració i dels serveis de tecnologies de la informació impulsant aquest creixement (més de 22.000 llocs de treball més entre totes dues). En l’àmbit de les empreses també es registra un increment, en aquest cas més moderat, del 2,3%. Per la seva banda, la població aturada es redueix considerablement (-26,3%), situant la taxa d’atur en el 10,1%, més de tres punt percentuals per sota de la que es donava un any abans. 

Com ha succeït en el conjunt de la província, l’increment en el nombre d’empreses, de llocs de treball i d’ocupació, així com  la reducció de l’atur i la taxa d’atur s’han fet extensius a totes les comarques que configuren la província, amb major o menor intensitat però sense excepció. En el nombre d’empreses en finalitzar l’any 2021 el Berguedà esdevé la comarca amb un creixement més intens (5,4%). L’evolució de la població ocupada varia entre el 5,2% del Moianès i el 2,7% del Berguedà, mentre que l’ocupació varia entre el 5,5% del Garraf i el 2,9% de l’Alt Penedès i el Bages. Respecte a la població aturada registrada, el descens més marcat és el del Barcelonès (-30,6%), mentre l’Anoia presenta la caiguda més moderada, tot i que és molt significativa (-18,2%). 

Per la seva banda, el monogràfic sobre Vies Blaves Anoia presenta aquest projecte que representa una oportunitat per a la recuperació dels camins fluvials naturals per a un turisme sostenible. El segon monogràfic es dedica al sector de la construcció i el seu paper fonamental per tal d’aconseguir una transició eficaç cap a l’economia circular. El tercer monogràfic reflexiona sobre com millorar l’eficiència energètica dels equipaments públics de mercats municipals, clau per evitar el malbaratament energètic. Per últim, el darrer monogràfic analitza la indústria dels videojocs a la província de Barcelona, una indústria que es troba a mig camí entre dues tipologies: les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i les indústries creatives.

L’anàlisi de la realitat territorial ens permet conèixer l’escenari que ha de facilitar el desenvolupament econòmic que ara afrontem. La tensió inflacionària i  l’increment de preus de l’energia que marquen el context actual ens obliga a explorar nous camins i noves fórmules on els Objectius de Desenvolupament Sostenible que marca l’Agenda 2030 de les Nacions Unides han de ser-hi presents. Amb els fons europeus Next Generation tenim l’oportunitat de finançar projectes que tinguin un veritable impacte transformador en les persones, les empreses, les institucions i que alhora serveixin per assolir un model de desenvolupament econòmic com una nova manera d’entendre el territori i d’aproximar-nos a ell, que no deixi cap persona ni cap municipi enrere.  


Eva Menor Cantador

Diputada presidenta de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona