La ruta del vi del Bages, una aposta per al desenvolupament de Bages Turisme

Agustí Comas Guitó, Conseller de Turisme del Consell Comarcal del Bages

 

Bages Turisme és l’ens del Consell Comarcal del Bages, coliderat per l’Ajuntament de Manresa, encarregat de planificar, gestionar i promocionar el turisme a la comarca del Bages. L’integren representants de tots els municipis de la comarca i, des de l’any 2018, també l’associació d’agents privats Bages Impuls. El seu objectiu és aglutinar totes les polítiques destinades a la promoció turística i aprovar els programes d’actuació comarcal i els serveis que es considerin més rellevants i estratègics per al desenvolupament turístic de la comarca, fent del Bages una destinació turística atractiva, amb una oferta estructurada, i amb projecció a nivell local, nacional i internacional.

El Bages compta amb un dels atractius turístics més importants del país: la muntanya de Montserrat. La seva ubicació propera a Barcelona i atractius de referència com el diapir salí de Cardona, el parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac o el monestir de Sant Benet de Bages la converteixen en una destinació amb un gran potencial. A tot això cal sumar-hi la capacitat d’atracció de la capital, Manresa, coneguda arreu del món per la figura de Sant Ignasi de Loiola, i punt d’arribada del Camí Ignasià, una proposta turística amb gran projecció internacional.

 

Tresors a peu de vinya, del patrimoni vitivinícola a la ruta del vi

L’activitat vitivinícola ha estat molt important al Bages al llarg de la història i ho continua essent. La comarca compta amb un patrimoni vinícola de gran rellevància mundial, en el qual destaquen els elements de pedra seca, que converteixen la comarca en el territori de Catalunya amb més concentració d’aquest tipus de construccions. Així mateix, compta des de l’any 1995 amb una Denominació d’Origen vitivinícola, que vetlla per la qualitat dels vins que es produeixen al territori, cellers amb història i una destacada oferta enoturística.

És en aquest context en què l’any 2019 Bages Turisme inicia les primeres passes per estructurar un producte enoturístic que aglutini tota l’oferta turística de la comarca al voltant del món del vi. Una tasca que té com a resultat, l’any 2021, la creació de la Ruta del vi de la DO Pla de Bages, un projecte compartit entre Bages Turisme i el Consell Regulador de la DO Pla de Bages, amb el suport de la Diputació de Barcelona.

El procés per estructurar la Ruta del vi s’ha fet amb l’assessorament d’experts, que van plantejar una proposta basada en l’enoturisme cultural, atès els elements diferenciadors i singulars que ofereix la comarca, amb el patrimoni de pedra seca com a bandera. Després d’una anàlisi i plantejament estratègics, es va fer un acompanyament als cellers per tal de definir els productes turístics que integrarien la futura ruta del vi seguint criteris d’atractivitat, qualitat i competitivitat per al posicionament de la comarca com a destinació turística de primer ordre. Aquest acompanyament als cellers va servir per estructurar l’oferta de productes i impulsar la seva professionalització en l’àmbit de l’enoturisme. Així, se’ls va assessorar en el desenvolupament d’aquesta nova línia de negoci i en la creació de nous productes aliniats amb els seus valors.

L’estructuració de la ruta del vi va continuar amb el desenvolupament d’una oferta turística experiencial amb productes temàtics adreçats a diferents segments de públic. També es van definir els elements que integren la cadena de valor de l’enoturisme al Bages per oferir una ruta que vagi més enllà de la simple visita als cellers i que contingui experiències amb propostes de valor, segmentades i especialitzades.

Així doncs, la Ruta del vi de la DO Pla de Bages vol posicionar la comarca com a referent en enoturisme, posant en valor els vins que es fan a la comarca però també elements patrimonials i paisatgístics únics al món, com les construccions de pedra seca o el Geoparc de la Catalunya Central. La ruta organitza i articula tota l’oferta enoturística dels 15 cellers de la DO Pla de Bages i proposa als visitants diferents activitats per fer a la comarca en funció dels seus interessos. Es tracta doncs d’una ruta que cadascú es pot fer a mida i que s’adreça a tot tipus de públic, però molt especialment a totes les persones que tenen un interès especial en el món del vi o que es consideren wine lovers.

La ruta ofereix un gran ventall de propostes amb un fort component cultural i històric que permeten descobrir el patrimoni i el passat vitivinícola de la zona, sovint desconegut per a molts. Els seus punts més diferencials són:

  • El patrimoni vitivinícola de la pedra seca. El Bages és el territori amb més concentració de tines i barraques de pedra seca a peu de vinya, algunes de molt rellevants com les Tines de la Vall del Flequer. L’art de la pedra seca està considerat patrimoni immaterial UNESCO des del 2018.
  • El Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central. Una geologia única que condiciona i dona caràcter als vins, amb amb 2 parcs naturals, serralades, bosc i paisatges rurals i elements tan icònics com la muntanya de Montserrat.
  • La història de les antigues nissagues de vitcultors, cooperatives centenàries i petits projectes familiars. Una història que es remunta a l’Edat Mitjana, quan el cultiu de la vinya es va expandir sota la influència del Monestir de Sant Benet de Bages i que va tenir, a mitans del segle XIX, el seu moment de máxima esplendor.
  • Varietats autòctones i vins de qualitat. Els cellers de la DO Pla de Bages treballen per elaborar vins de gran qualitat i per recuperar i impulsar varietats autòctones com el picapoll i el mandó.

Per tot això, la Ruta del Vi estructura una oferta segmentada d’experiències singulars per a tots els gustos, com pot ser la descoberta de les barraques de pedra seca, activitats de turisme actiu entre vinyes (buggies, enotrekking, ciclisme, a cavall...), propostes d’enoturisme cultural (visites a Manresa o a Cardona), vi i gastronomia (picnics entre vinyes, maridatges, visites a cellers amb dinar...), i també activitats d’enoturisme premium.

 

Un futur engrescador.

L’any 2022, després d’un any de bagatge, la Ruta del vi presenta resultats molt satisfactoris i engrescadors. La ruta compta amb 32 establiments adherits, entre cellers, allotjaments, restaurants i altres equipaments vinculats al sector enoturístic. Ofereix més de 30 enoexperiències, s’ha impulsat l’obertura de wine bars als cellers, amb 6 establiments oberts en l’actualitat davant dels 3 que hi havia l’any 2019 i es compta amb un esdeveniment anual de referència com és la fira ViBa, la fira del vi del Bages, que se celebra entre finals de maig i principis de juny. A tot això cal afegir-hi la creixent professionalització tant dels cellers com dels allotjaments i restaurants en l’àmbit del turisme.

Però un dels elements més importants ha estat la suma d’esforços entre el sector privat i el sector públic per promocionar la destinació en el seu conjunt. Aquest treball constant i compartit fa que les perspectives de futur siguin molt positives. Per aquest 2022 un dels principals objectius és la recollida de dades que ens permetin analitzar el perfil de l’enoturista al Bages, veure el creixement de l’enoturisme a la comarca i prendre decisions estratègiques que ens permetin continuar el treball en aquesta línia, des de la sostenibilitat i el respecte pel territori.