El Camí dels Bons Homes, 25 anys dinamitzant i aportant valor al territori

Karina Behar Murillas, Agència de Desenvolupament del Berguedà

Els inicis i el seu desenvolupament fins a l’actualitat

El Camí dels Bons Homes, GR 107, és un itinerari transfronterer d’uns 200 km que ressegueix les rutes de migració dels càtars a l’edat mitjana des del Berguedà fins a l’Arieja (França) i que es pot fer a peu, a cavall i en bicicleta, i que ja té 25 anys d’existència.

L’itinerari es va crear amb l’objectiu de desenvolupar econòmicament i social el territori per on transcorre, i el 1995 va néixer com un projecte de cooperació europea (Interreg II) amb els nostres veïns francesos. La cooperació al llarg dels anys ha esdevingut un element essencial i s’ha anat mantenint i consolidant amb diversos programes: Interreg, Leader i POCTEFA.

Un altre element bàsic des dels inicis ha estat la col·laboració publicoprivada. Al llarg dels anys s’ha treballat amb les empreses proveïdores de serveis als senderistes, ciclistes i genets, per tal de millorar l’acollida d’aquest tipus de públic, per fer promoció conjunta i seguir les accions del projecte. També les entitats públiques com el Parc Natural del Cadí-Moixeró i els consells comarcals del Berguedà i la Cerdanya hi van apostar als inicis i la seva implicació continua fins ara. Aquesta implicació ajuda al manteniment dels camins i a les millores del traçat, perquè l’experiència dels usuaris sigui tan satisfactòria com sigui possible.

El Camí dels Bons Homes (CBH) a més d’una travessa, ha estat un projecte generador de nous continguts de valor i productes, teixint complicitats diverses com per exemple l’edició del llibre La cuina al temps dels Bons Homes editat per Altaïr amb la col·laboració de la Fundació Alicia; la guia A peu per camins de càtars al Pirineu català amb l’editorial Arola; el Mapa del Camí dels Bons Homes d’Alpina; dos jocs de geocatching per al públic familiar; el conte infantil El Tresor dels càtars (Arola)... Els productes de la ruta van ser reconeguts amb dos premis Alimara el 2021 en la categoria de Thought experiences i en la d’ús i promoció del català. A més, des dels inicis s’ha treballat la promoció en diferents canals tant per al públic nacional com per a l’internacional i la creació de diversos productes amb les agències locals.

Algunes dades sobre els Bons Homes i bones dones

A nivell de dades, podem dir que el CBH ha acollit en aquests anys més de 50.000 senderistes, amb un nivell de satisfacció alt, que compta amb una cinquantena de membres privats adherits (trenta de la part catalana), entre hotels, albergs, refugis, agències de viatges, guies de muntanya i taxis. Tots plegats participen en la creació i millora dels serveis i productes associats a la travessa transfronterera.

En un recent informe fet sobre les dades sociodemogràfiques i de perfil del consumidor del Camí dels Bons Homes s’han obtingut els resultats següents (amb una mostra de 288 persones enquestades):

  • Gènere: 44,4% homes i 55,3% dones.
  • Edat: adult madur (entre 45 i 59 anys) i és molt propera a la d’adult jove (entre 25 i 44 anys).
  • Estat civil: 41% casat o amb parella, 36,1% solters i 20,8% separat o divorciat.
  • Situació professional: 46,2% treballen per compte d'altri, 14,7% autònoms, 13,3% persones jubilades.
  • Ingressos mensuals: un 48,8% entre 1.000-2.000 € i un 30,9% entre 2.000-3.000 €.
  • Estudis: 41% batxillerat/FP i 39,9% màster o doctorat.
  • Composició de grup: un 50,2% en solitari, un 38,6% amb amics o amb parella i un 6,8% en grup guiat o família.
  • Tipus de despesa: el 32,3% de la despesa es destina a l’allotjament, seguit de queviures (18,6%), restaurants (18%) i transports (17%).
  • Modalitat: 95% a peu i 5% en BTT.
  • Les principals motivacions per fer el Camí dels Bons Homes són: amb motivació alta, un repte personal, l'esport, la cultura, la història, l'oci i el plaer; i amb motivació moderada, el creixement personal, la desconnexió d'obligacions laborals, l’espiritualitat, la clarificació de valors personals i socialitzar.

Les caminades conscients, un nou exemple de dinamització del Camí dels Bons Homes

Les caminades conscients acaben de sortir del forn, i en definitiva són una invitació per conèixer la travessa d'una altra manera, més pausada i sensorial, inspirant-se en alguns dels valors dels bons homes i bones dones de l’edat mitjana, que tenien la natura i els camins com espai de creixement, de Melhorament, i que volien tornar a les coses simples i més essencials de la vida.

Amb aquest projecte s’han preparat sis itineraris circulars curts, d’entre 5 i 14 quilòmetres a la part berguedana de la ruta, localitzats als municipis de Castellar del Riu, Peguera, Gisclareny, Bagà, Saldes i Gósol.

Als itineraris es recomanen aturades en punts especials per fer algunes pràctiques meditatives àudioguiades. Les persones hi poden meditar, escoltar i tenir experiències a través dels sentits i entrar en contacte amb la natura d’una manera més profunda, sentint una unió, una harmonia, que aporta claredat mental així com major benestar físic i emocional.

Per fer les rutes cal seguir diferents senyalitzacions de GR, PR i grogues de Xarxa de Camins, detallades a la Guia pas a pas. Els itineraris es troben disponibles amb nombrosos suports digitals en forma de catàleg interactiu, d’àudioguia... I es poden trobar a plataformes com Wikiloc, Spotify, etc.

Conclusions

Som conscients, però, que moltes persones tenen una impossibilitat de realitzar el CBH per la seva extensió, ja sigui per la manca de forma física o bé per la manca de temps, així com per la dificultat de gestionar l’anada tornada de la totalitat del camí.

Actualment, es treballa per donar solució a algunes d’aquestes problemàtiques i alhora ampliar les possibilitats del Camí dels Bons Homes en el camp de la salut i el benestar de les persones.

A més, el projecte vol crear experiències de salut i benestar a la comarca, millorar i diversificar l’oferta i qualitat turística del territori basada en la sostenibilitat, i reposicionar la marca del Camí dels Bons Homes, ampliant el seu públic potencial.

Les caminades conscients conviden a conèixer la travessa al públic local del Berguedà, a persones que els agrada caminar i que no tenen la forma física per fer una gran travessa de tants dies, i a persones interessades a millorar la seva salut i tenir major benestar.