Al Moianès ens cuidem. Dinamització i consolidació del sector de serveis a les persones

Judit Sala Carbonès i Roser Galí Izard, Consell Comarcal del Moianès

Contextualització

El projecte Al Moianès ens Cuidem-dinamització i consolidació del sector serveis a les persones, té més de 10 anys de trajectòria a la comarca del Moianès, dissenyant i desplegant actuacions transversals per a la dinamització socioeconòmica d’un dels sectors emergents del Moianès, el sector de les cures i de serveis a les persones.

El projecte té com a objectiu la transformació del sector dels serveis a les persones dissenyant activitats de regeneració econòmica, amb la creació de dispositius per a la professionalització, creació de perfils professionals per donar resposta a les necessitats del mercat de treball, creació de xarxes de cooperació entre els actors del sector; i des dels últims anys s’ha incorporat dins l’objectiu la implementació del model innovador d’atenció centrada a la persona a tots els serveis del sector d’atenció a les persones de la comarca.

Un objectiu que garanteix uns serveis públics de qualitat, eficients i eficaços, millorant la qualitat de vida de les persones i l’activitat dels sectors productius estratègics generadors d’ocupació del territori, i possibilitar la inserció sociolaboral de les persones més desfavorides.

La llei 39/2006, coneguda com Llei de Dependència, va crear i regular el Sistema de cures per a les persones mancades d'autonomia, una modernització del sistema de protecció social que actualitzava la normativa per posar al dia les institucions que cuiden les persones més fràgils. Dos anys més tard es van aprovar els criteris professionals per garantir la qualitat dels centres i serveis regulats per la llei: així, els/les treballadors/es amb funcions de cuidadores, gerocultors/es i categories similars que no tinguessin titulació haurien d’acreditar-se o fer la formació professional corresponent; a partir de l’1 de gener de 2016, i els/les professionals de nova incorporació ja haurien de tenir la titulació requerida.

Va ser l’any 2013, que el Consorci va iniciar un treball de prospecció del sector amb l’objectiu de dissenyar recursos i línies d’actuació estratègiques per donar resposta a les necessitats d’acreditació de les competències i a les necessitats formatives i d’ocupació. Tots aquests anys i fins a l’actualitat el projecte #AlMoianèsEnsCuidem s’ha consolidat desplegant una estratègia transversal tenint en compte les persones, les empreses i els serveis públics de serveis a les persones.

El Moianès, amb 7 residències per a persones grans i un centre per a persones amb discapacitat, tenia en aquell moment 181 treballadors/es amb funcions de gerocultor/a, 71 dels quals sense la titulació oficial. Per tant, un cop l’administració va aclarir com es faria l’acreditació, el 2013, el Consorci va prendre la iniciativa per acreditar aquells/es treballadors/es i en paral·lel dissenyar altres actuacions de cooperació amb el sector dels serveis a les persones.

Arran de la col·laboració en l’acreditació de competències, es va constituir una Taula de cooperació amb els agents i el sector serveis a les persones per crear un full de ruta per als següents anys amb l’objectiu d’oferir serveis i actuacions que fomentessin la professionalització i acompanyament a la innovació, establir mecanismes de treball en xarxa, identificar nous perfils professionals i definir una estratègia a mitjà i llarg termini per al sector.

Calia poder oferir la formació oficial al territori (encara no comarca), per això es van iniciar dos processos en paral·lel: d’una banda, aconseguir impartir al centre educatiu de secundària de referència (l’Institut Moianès) el cicle formatiu de grau mitjà d’atenció a les persones en situació de dependència, gràcies a l’excepció per territoris de baixa densitat de població: el conveni es va signar el 2015 i segueix vigent. D’altra banda, iniciar l’homologació dels espais del mateix institut per oferir el Certificat de Professionalitat de l’àmbit; tràmit que ha culminat aquest 2023 gràcies a una nova normativa estatal.

Així, el 2016, el Consorci, entre els programes formatius propis, el programa Acredita’t, les proves d’accés pel Grau Mitjà i el Cicle Formatiu (en algun cas estudiat en paral·lel), havia aconseguit que 70 de les 71 treballadores sense titulació requerida per normativa l’haguessin adquirit i s’oferís al Moianès formació reglada en l’àmbit de la dependència.

A partir de 2017 el Consorci s’integra en el nou Consell Comarcal, que adquireix competències en l’àmbit dels Serveis Socials i Educació i s’obren més portes al projecte amb identificació de nous serveis i perfils professionals: el servei d’atenció domiciliària, atenció a la dependència, atenció a la infància i a l’adolescència.

Actualment, el sector de les cures està vivint una transformació de creixement i de reformulació dels serveis a causa, principalment, del desplegament de les competències comarcals vinculades el sector dels serveis a les persones i per les conseqüències de la pandèmia COVID-19 viscudes en el sector, principalment, a les residències de gent gran, ja que ha reactivat la necessitat de definir mesures per reconvertir el sector per adaptar-se a les noves necessitats, ja sigui per les persones ateses com per la situació conjuntural (manca de professionals qualificats, dificultats per cobrir els llocs de treball, creixement de noves demandes i necessitats...).

Tres línies estratègiques amb perspectiva transversal

El projecte #AlMoianèsEnsCuidem s’estructura en tres línies estratègiques que s’han definit des d’una perspectiva transversal entre totes les àrees del Consell i del Consorci: atenció a persones, educació, migracions i promoció econòmica, ocupació i formació:

Ocupació i professionalització

Actuacions que fomentin la professionalització i la creació de perfils professionals. Identificant persones en situació d’atur amb una motivació per reconvertir el seu projecte professional cap a un nou sector econòmic a través d’itineraris d’inserció per les professions de les cures i oferint actuacions de capacitació de les competències transversals i tècniques de les fitxes de professions identificades (15 professions).

Xarxa #AlMoianesEnsCuidem-Cooperació entre el sector públic i el privat

Un espai de treball i de cooperació entre els actors per la consolidació del sector. Un espai per definir el full de ruta per atendre les necessitats conjunturals i per potenciar la transformació del sector dels serveis a les persones.

Aquest espai permet des d’atendre la urgència de persones amb dependència sobrevinguda a la recerca, formació, acreditació de competències de treballadors, assessoraments per processos i atendre altres necessitats a demanda.

Model d’atenció centrada a la persona

Dissenyar i implementar el model innovador d’atenció centrada en la persona que mitjançant una nova organització dels serveis prestats pels agents que intervenen en el territori, permeti una millor i més àmplia prestació de serveis públics amb una visió integrada i transversal, que respongui als nous reptes que planteja la situació econòmica, ocupacional i social actual amb l’objectiu de garantir uns serveis públics de qualitat, eficients i eficaços, millorar la qualitat de vida de les persones, crear i mantenir ocupació de qualitat, millorar l’activitat dels sectors productius estratègics generadors d’ocupació dels territoris i possibilitar la inserció sociolaboral de les persones més desafavorides.

Conclusions

#AlMoianèsEnsCuidem és un paraigua obert sota el qual s'hi aixopluguen totes aquelles actuacions i activitats en relació amb el sector de cura a les persones. Qualsevol de les tècniques del Consell, Consorci, ajuntaments o sector pot detectar un nínxol on es pugui fer una actuació interessant que ajudi a pal·liar una necessitat, resoldre una mancança o innovar en l’atenció, pot proposar-ho i es planificarà una actuació o activitat que hi doni resposta.

El projecte té visió estratègica pensant en la nova realitat social a mitjà i llarg termini i planificar les accions que duguin a un bon equilibri. El creixement poblacional de la comarca porta a una creixent necessitat de serveis de conciliació i escolarització, lleure i extraescolars per la part de la infància i adolescència, i pel que fa a les persones grans cal seguir fomentant l’envelliment actiu i comunitari i seguir l’evolució dels serveis a domicili en creixement continu, i l’adaptació de les residències a les noves demandes de la nova generació de persones grans. S'han identificat nous llocs de treball, es vol continuar oferint acompanyaments i formació per treballar les competències transversals i tècniques del sector i fomentar el treball en xarxa i de cooperació entre el sector públic i privat.