Resum executiu

Download:

La comarca del Moianès, que s’havia mostrat com una de les més resilients durant la crisi de la COVID, ja un any enrere mostrava signes de desacceleració d’alguns indicadors socioeconòmics, que s’han confirmat al llarg de l’any 2023 i s’ha evidenciat un comportament negatiu d’aquests. Per exemple, l’atur ha crescut considerablement (10,2%) i contrasta amb l’estancament a escala provincial (0,0%), i aquest creixement ha tingut especial incidència entre les dones i entre els joves. Malgrat l’important augment, la taxa d’atur encara es manté comparativament reduïda, del 7,9%, per sota de la provincial (9,1%).

L’ocupació registrada resident a la comarca encara es manté a l’alça, amb un augment moderat del 0,5%. En canvi, el nombre de llocs de treball localitzats pateix un descens del -8,2%, concentrada en la caiguda de la modalitat d’assalariats. La variació del nombre d’empreses també és negativa, amb una davallada del -3,9% (província 0,3%). Pel que fa a l’activitat turística, es manté l'oferta, però cau lleugerament la demanda. El comerç també presenta un comportament negatiu, amb una reducció tant del nombre d’establiments com de la superfície total de venda.  

Població ocupada registrada resident a la comarca. IVT 2023

Població aturada registrada resident a la comarca. IVT 2023

La comarca del Moianès, creada l’any 2015, té una superfície de 337,9 km2, i representa el 4,4% de la superfície de la demarcació. Està formada per 10 municipis amb una superfície mitjana de 33,8 km2, una xifra significativament més gran que la mitjana provincial. Moià n’és la capital.

Gràfic 1

Taxes de variació de la població total, 2017-2023 (en percentatge)

La comarca del Moianès continua creixent en termes de població des de la seva creació (vegeu el gràfic 1): l’any 2023 arriba als 14.669 habitants, un increment de l’1,9%, el més elevat entre totes les comarques de la província. Per grans grups d’edat, registra un descens moderat de la població jove menor de 16 anys (-0,4%), però el segon creixement més destacat de població de 16 a 64 anys (2,1%) i de població major de 64 anys (3,3%). La població amb nacionalitat espanyola puja el 0,9%, mentre que l’estrangera ho fa el 12,0%, especialment la població amb nacionalitat veneçolana (31,3%) i ucraïnesa (100,0%). Sis dels deu municipis de la comarca guanyen població, encapçalats per Santa Maria d’Oló (20), Castellterçol (88) i Moià (155). Altres quatre municipis en perden, principalment Collsuspina (-10).

Gràfic 2

Piràmide d’edats del Moianès 2023-2033 (en percentatge)

El Moianès és la comarca més dinàmica en termes de població, guanyant un 1,9% d’habitants, amb un destacat augment de la població gran i adulta, i un moderat descens de la població jove.

Gràfic 3

Taxes de variació real del Valor Afegit Brut (VAB) (en percentatge)

 

L’evolució del VAB ha estat negativa l’any 2022. Segons l’Anuari econòmic comarcal 2023, de BBVA, el VAB de la comarca ha davallat el -2,9%, esdevenint l’única comarca que registra un retrocés d’aquesta variable (vegeu el gràfic 3). Per altra banda, l’ocupació registrada de la població resident (vegeu gràfic 4) experimenta un lleuger increment del 0,5%, menor al creixement que al conjunt de la província (2,4%). És l’única comarca on l’ocupació entre les persones amb nacionalitat estrangera cau, concretament el -3,8%. Per grups d’edat, baixa la població ocupada menor de 45 anys, i augmenta a partir d’aquesta edat, en especial al grup de 55 anys i més (5,6%). L’any finalitza amb 6.665 persones ocupades, 30 més que un any abans.

Gràfic 4

Taxes de variació interanual de la Població Ocupada registrada. Moianès (en percentatge)

L'augment de població ocupada al Moianès és moderat, amb caigudes entre la població menor de 45 anys, i entre la població amb nacionalitat estrangera (-3,8%).

L’atur registrat al Moianès (vegeu el gràfic 5) s’eleva fins a les 573 persones aturades en finalitzar l’any 2023. La xifra suposa un creixement de l’atur del 10,2%, l’increment més intens entre totes les comarques barcelonines, i molt per sobre de l’estabilitat registrada al conjunt de la província (0,0%). En conseqüència, la taxa d’atur escala fins al 7,9%. Tot i l’augment de la taxa, aquesta és la segona més baixa entre les tretze comarques, només per darrere del Lluçanès, i és 1,2 punts percentuals inferior a la taxa provincial (9,1%).

L’evolució és negativa en ambdós sexes, però té una major incidència sobre les dones, entre les que augmenta el 13,3%. L’atur nacional s’incrementa el 9,6%, enfront dels aturats estrangers, que ho fan un significatiu 15,0%. Per edat, tots els grups analitzats pateixen un augment en el nombre d’aturats, i és el grup de menors de 30 anys el que registra un impacte més gran, amb un increment del 36,7%, seguit del grup de 45 a 54 anys (13,6%). S’ha produït un augment de l’atur en tots els grans sectors econòmics, amb la indústria al capdavant (22,4%). Tan sols es redueix entre les persones sense ocupació anterior (-14,3%), però el seu pes és reduït.

Gràfic 5

Taxes de variació interanual de la Població Aturada registrada. Moianès (en percentatge)

S’experimenta un important repunt de l’atur (10,2%), però es manté com la segona comarca amb una menor incidència, amb una taxa d’atur del 7,9%.

Mapa 1

Variació població ocupada registrada. Moianès, 2023 (en percentatge)

Mapa 2

Taxa d’ocupació registrada. Moianès, 2023 (en percentatge)

Mapa 3

Variació anual de l’atur registrat. Moianès, 2023 (en percentatge)

Mapa 4

Taxa d’atur registrat. Moianès, 2023 (en percentatge)

6 dels 10 municipis creixen en nombre de persones ocupades residents, i tots tenen una taxa d’ocupació superior al 60%. L’atur augmenta en 6 municipis, i en dos observem una taxa d’atur igual o superior al 10%.

Gràfic 6

Subsectors d’activitat amb més guany de llocs de treball. Moianès, 2023 (absoluts)

Gràfic 7

Subsectors d’activitat amb més pèrdua de llocs de treball. Moianès, 2023 (absoluts)

Són deu els subsectors que guanyen llocs de treball respecte a l’any 2022, entre els quals destaquen: activitats esportives i d’entreteniment (10) i comerç a l’engròs (30). Per contra, setze subsectors perden llocs de treball, com les indústries tèxtils (-25) i sobretot les indústries de productes alimentaris (-305).

El nombre de llocs de treball (treballadors de les empreses de la comarca, hi resideixin o no) al Moianès es redueix l’any 2023. Amb un total de 3.815 llocs de treball, s’han perdut 340 en relació amb el mateix període de l’any 2022, una caiguda del -8,2%, la més destacada entre totes les comarques barcelonines. La baixada de llocs de treball es concentra en la modalitat de treball assalariat (-12,3%), ja que la modalitat autònoma registra una evolució positiva (1,2%).

Gràfic 8

Taxes de variació interanuals dels llocs de treball i empreses (en percentatge)

La variació interanual dels llocs de treball (vegeu el mapa 5) ha resultat positiva en cinc dels deu municipis de la comarca, entre els quals destaquen Sant Quirze Safaja (10,0%), Granera (11,1%) i Calders (11,4%). En termes absoluts els majors increments s’han donat a Castellcir (20) i Calders (25). Per contra, quatre municipis registren descensos, especialment a Monistrol de Calders (-8,7%), Santa Maria d’Oló (-9,6%) i sobretot Castellterçol (-37,5%).

Mapa 5

Variació llocs de treball registrats. Moianès, 2023 (en percentatge)

Els llocs de treball a la comarca han disminuït el -8,2% l’any 2023, concentrat entre assalariats (-12,3%). El nombre d’empreses també cau, el -3,9%.

Juntament amb els llocs de treball, el nombre d’empreses (comptes de cotització) registra un descens del -3,9% (-16), allunyant-se de la tendència del conjunt de la província, que creix sensiblement (0,3%). L’any finalitza amb 394 empreses, amb alguns lleugers augments, com als subsectors de l’administració pública o la fabricació de productes metàl·lics (2 cadascun), però també amb baixades en altres, com les activitats especialitzades de la construcció i altres activitats de serveis personals (-4 en ambdós casos).

Mapa 6

Variació empreses registrades. Moianès, 2023 (en percentatge)

Set municipis decreixen en nombre d’empreses, dels que destaquen Castellterçol (-4), Sant Quirze Safaja (-4) i Moià (-6). En canvi, tres municipis en guanyen en el mateix període, com l’Estany (2).

Segons el Sistema d’Anàlisi de Balanços Ibèrics, el teixit empresarial del Moianès consta de 202 empreses que generen un volum de negoci consolidat de 328 milions d’euros. Es tracta del segon teixit empresarial més reduït de la província de Barcelona tant en termes de facturació, com d’ocupació com de nombre d’empreses. El Moianès és la comarca amb la major concentració sectorial de la província, això queda explicat per la importància de la indústria de productes alimentaris i begudes. Aquest sector genera un volum de negoci de 166 milions d’euros, que representa el 50,7% de la facturació comarcal.

L’impacte de la pandèmia de la covid-19 en termes de facturació al Moianès es va manifestar en sentit contrari al de la major part de les comarques. Del 2019 al 2020 la facturació va augmentar un 0,8%, mentre que al conjunt de la província de Barcelona es va reduir un 11,0%. El 2021 la facturació es va incrementar un 3,1%, augment molt inferior al registrat en el conjunt de la província de Barcelona (13,3%). El 2022 l’augment interanual ha estat del 4,3%, el menor increment registrat en el conjunt de la província de Barcelona (19,7%).

El nombre de prestacions per desocupació se situa en 434 en tancar l’any, un augment de 78 prestacions respecte a un any abans. La taxa de cobertura sobre la població aturada registrada se situa en el 77,4%, per sobre de la del conjunt de la província (70,5%). Alhora, la taxa de cobertura ha augmentat en 7 punts percentuals en un any, a causa de l’augment de l’ocupació, però especialment per l’increment en el nombre de prestacions arran de la situació d’atur.

En relació amb els contractes laborals registrats al llarg de l’any 2023, el seu nombre s’ha situat en 2.300, que són 632 contractes menys que l’any 2022 (-21,6%), convertint-se en la comarca amb una baixada més intensa, i molt més intensa que la variació provincial (-12,1%). Tots els sectors econòmics experimenten una reducció de la contractació, però és molt rellevant a la indústria (-35,7%). La contractació indefinida ha baixat el -13,1%, i la contractació temporal ho ha fet el -28,5%.  

A la comarca del Moianès, l’oferta de places en allotjaments turístics es manté pràcticament estable en comparació al 2022, excepte pels HUT. L’oferta de places en habitatges d’ús turístics registra un augment d’un 42% (83 places noves), i ja representa un 26% del total de places ofertes a la comarca, per sobre del turisme rural (22%).

Gràfic 9

Variacions oferta turística. Moianès

Aquest 2023 el Moianès es queda lleugerament per sota de les xifres assolides l’any 2022, tant en viatgers com en pernoctacions, en establiments hotelers i en turisme rural. No es disposa de dades de càmpings.

Gràfic 10

Variacions demanda turística. Moianès

El Moianès ha recaptat 12.176 euros d’impost sobre les estades en establiments turístics, un 1% més que el 2022..

Mapa 7

Recaptació de la taxa turística. Moianès

Els habitatges d’ús turístic suposen un 26% del total de places del Moianès, el 2023, i ja tenen més pes que el turisme rural.

En relació amb el comerç, segons les dades publicades per la Generalitat de Catalunya, l’any 2023 hi havia un total de 160 establiments comercials a la comarca, que ocupaven una superfície de venda de 15.142 m2. Això suposa una davallada respecte a l’any 2021 d’un -5,9% en el nombre d’establiments, i d’un -2,4% de la superfície de venda. La densitat comercial resultant és d’11,09 establiments per cada 1.000 habitants, 0,9 dècimes menys l’any 2021, i 1.049 m2 per cada 1.000 habitants, un -3,8% menys. La superfície mitjana per establiment se situa en 95 m2, 4 m2 més que el 2021, la variació més baixa del conjunt de les comarques amb un 4,4%.

Gràfic 11

Taxes de variació del comerç (en percentatge)

Decreix tant el nombre d'establiments comercials com de superfície de venda respecte a l'any 2021. La valoració de l'oferta comercial és la més baixa entre totes les comarques (6,24).
En l’Enquesta d’hàbits de consum i compra a la comarca 2019, en quant a l’Índex d’atracció i pèrdues, s’observa una significativa pèrdua de retenció de compra per a l’alimentació quotidiana (61,1%) especialment per a la resta d’alimentació i la categoria d’altres productes quotidians no alimentaris. Pel que fa als productes no quotidians, el Moianès presenta una situació especial, donat que cap dels responsables de compra que han sigut entrevistats han realitzat la despesa al comerç del seu municipi de residència (per equipament de la persona i de la llar) i totes elles han fet la compra fora de la comarca. En quant al percentatge de compra per internet, s’observa uns índexs molt similars a la resta de les comarques.