Fem DEO, dona – empresa - Osona

Anna Esmarats, Creacció, Agència d'Emprenedoria, Innovació i Coneixement

Fem DEO és una entitat sense ànim de lucre que vetlla per estructurar, dins l’empresa, el paper de la dona empresària a la comarca d’Osona. Aquest grup està coordinat per tres entitats de renom: el Consell Empresarial d’Osona, Cambra de Comerç de Barcelona a Osona, Creacció i compta amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona.

El projecte va sorgir el 2021, en ple COVID-19, quan les 3 entitats volien visibilitzar la dona empresària en el marc del 8 de març. Posant focus en com estructurar dins l’àmbit de l’empresa el paper de la dona empresària a la comarca, va sorgir una jornada molt completa i que en plena pandèmia, tot i ser online, va captar l’atenció del món empresarial i, en concret, del seu sector femení.

Les accions anaven enfocades a visibilitzar el paper de la dona en els diferents àmbits on actua, independentment del seu càrrec i del sector. Però era rellevant veure com hi havia una manera de fer i entendre l’empresa que les caracteritzava. D’aquí en va sorgir un format de diverses xerrades, un manifest elaborat conjuntament per les tres entitats, una taula rodona que va ser transmesa en directe i, finalment, una infodada amb dades rellevants i inèdites de com se situava la dona empresària a Osona, en comparativa també a Catalunya. Era la primera vegada que es posava el marc per empoderar les dones des de totes les idees i línies estratègiques. I el format, distès i agradable, que va tenir Fem DEO va captivar a una seixantena de dones. Tot era un inici.

El projecte va seguir treballant-se al llarg de l’any, fent èmfasi a que s’havia de generar un debat sobre com la confluència dels dos gèneres influeix de forma positiva en el bon rumb empresarial. I d’aquí en va sorgir la proposta de parlar en clau F, un concepte extret de l’autor Joan Vinyets, que focalitza la mirada en el com, més enllà del per què.

Fem DEO en clau F

El 2023, amb l’edició del llibre de Joan Vinyets "Mirem el nostre entorn en clau F", es va proposar parlar de Fem DEO en clau F. El llibre destaca vuit punts clau que les dones aporten a la societat i, per extensió, al món empresarial: cuidar, estimar, pensar, expressar, empatitzar, cercar el benefici compartit, actuar inclusivament i liderar més, manant menys.

Aquests valors es van convertir en el corpus d’actuació de Fem DEO, i van ser la base per atorgar guardons a dones empresàries. El 2023, la guardonada va ser Gemma Prat de Fussimanya, i aquest any, Cristina Isern d’Isern.

Fem DEO creix en més actes

El següent any, el projecte va agafar embranzida, amb la creació de dos esdeveniments, un virtual i un presencial. El virtual, més tècnic i de conceptes; i el presencial amb gran potencial de networking. A destacar la sinergia amb entitats de dones d’arreu de Catalunya, la visibilització de dones osonenques arreu del món i, en especial, la creació del guardó Fem DEO. Un premi que s’atorga, per primera vegada, a una dona empresària de la comarca en reconeixement a la seva tasca en clau F. El primer any, va ser guardonada la Gemma Prat, de Fussimanya, i el segon any, ha estat la Cristina Isern, d’Isern. L’any vinent, qui sap!

Els mitjans se’ns fan ressò per visibilitzar la figura de la dona empresària

En aquest creixement i aposta per arribar a tots els públics, Fem DEO arriba a un acord amb el diari comarcal 9Nou per a fer una entrevista mensual a una dona empresària de la comarca. L’entrevista parla de l’empresa, sens dubte, però també de la dona que hi ha al darrere, de la seva projecció i de com ha arribat fins aquí. En l’actualitat ja portem 16 entrevistes, amb el projecte de crear el primer llibre on es recolliran les primeres 24 entrevistes. Una bona manera de fer entendre a la societat en general que l’empresa és una eina positiva i generadora de valor, de riquesa al territori i d’aposta ferma pel talent de les persones.

Creixement del projecte

Amb totes aquestes accions, estava clar que el grup de dones s’empoderava, que se sentia a gust connectant i que, per tant, amb dos únics actes a la primavera no en tenien prou. El resultat va ser una jornada a la tardor, on es visitava l’empresa guardonada i alhora es feia una dinàmica sistèmica per treballar l’equip i el lideratge. El projecte creix, s’amplia en tots els seus sentits. Avui Fem DEO és una marca que el món empresarial d’Osona coneix, que valora i que empatitza.

Actualment, Fem DEO és una comunitat de més de 300 dones empresàries, reconeguda i valorada al món empresarial d’Osona.

Una Infodada inèdita i amb dades actualitzades

La Infodada anual ha esdevingut una eina clau per obtenir dades sobre la situació de la dona dins l’empresa, abordant temes com la conciliació, la bretxa salarial, la formació i les projeccions de futur. Entre els resultats destacats es troben que només la meitat de les empreses d'Osona tenen un 50% de càrrecs directius ocupats per dones, i només una de cada cinc empreses està dirigida per dones. Altres dades inclouen que el 96,2% dels treballadors que sol·liciten reducció de jornada per tenir cura d'un familiar són dones, i les dones representen el 42,8% dels llocs de treball en el sector serveis, però només el 29,4% en la indústria i el 12,2% en la construcció.

Amb tot aquest entramat, la Infodada cada vegada ha agafat més consistència. En el darrer any, aquesta ha incorporat dades úniques que fins ara no s’havien obtingut mai. Dades referents de la situació de la dona dins l’empresa, vinculades amb temes de conciliació, bretxa salarial, formació i/o projeccions de futur. Un compendi de dades que, un cop obtingudes, permeten desenvolupar accions d’impacte i contingència per revertir i/o reforçar segons cada cas.

El futur de Fem DEO està clar: perdurar i aportar

El futur de FEM DEO no està escrit encara. La voluntat de les 3 entitats, però també de tota la comunitat, és de mantenir allò que ens identifica i ens ha permès ser on som, però alhora seguir escoltant activament per saber cap a on hem de projectar. Les dones ens emplacen a més connexions, a més visibilitat, a més acció. Si aquesta segueix sent la petició del Fem DEO, des de les 3 entitats seguirem treballant per a potenciar i reforçar-ho.

La comarca d’Osona és capdavantera en sectors essencials de Catalunya, però el paper de l’home i la dona en aquest desenvolupament serà clau. Fem DEO treballarà perquè la dona tingui les mateixes oportunitats, perquè aporti allò que ella sap fer amb valor i diferenciació. Fem DEO serà el reforç per una dona empresària viva, amb mirada a llarg termini i amb una ambició de créixer i aportar exponencialment.