Residus i circularitat

Els esforços en la prevenció i gestió dels residus diuen molt de la sostenibilitat d'un municipi. La distribució dels contenidors, el sistema de recollida de deixalles, els processos de reciclatge i reaprofitament dels residus... tots són igual de rellevants a l'hora d’aturar la saturació i enverinament del nostre entorn.

La Diputació de Barcelona ofereix suport als ens locals per desenvolupar nous models de recollida, ordenances i taxes que permetin incrementar el percentatge de reciclatge i assolir els objectius establerts pels propers anys. També assessora per millorar la prevenció de residus i per identificar la presència d’amiant als edificis i equipaments municipals.

Cercle de comparació intermunicipal de gestió de residus i neteja viària

Tallers dels 2 cercles de gestió de residus i neteja viària

Els serveis de recollida de residus i neteja viària són claus en la política ambiental municipal i és on els ajuntaments dediquen més recursos.

Per aquest motiu i donat el context actual d’emergència climàtica, cal definir eines per assolir millors resultats, mitjançant l’optimització dels recursos disponibles i l’aplicació de noves tecnologies.

El Cercle de comparació intermunicipal de gestió de residus i neteja viària és un procés de benchmarking per a la millora contínua dels serveis, on participen els responsables de la gestió dels serveis municipals.

Els objectius dels cercles són:

  • Mesurar, comparar i avaluar resultats, a través d’indicadors comuns.
  • Formar grups de treball per intercanviar experiències.
  • Impulsar la millora contínua dels serveis

El 22 i 24 d'octubre de 2024 es van organitzar els tallers de la 21a edició del Cercle, on es van presentar els resultats de l’any 2023.

Els 51 ens participants representen el 65 % de la població de la província de Barcelona. L’experiència dels vint anys de treball d’aquest cercle fa que els resultats siguin representatius i legitimats per tots els participants.

Resulta especialment útil disposar d’indicadors comparatius per aconseguir la millora de la qualitat en cadascun dels serveis de recollida de residus i de neteja viària que participen en els Cercles.

Per a més informació sobre els cercles de comparació intermunicipals, visiteu la web del servei de programacióIcona enllaç extern

Cens d’amiant a edificis municipals

La identificació de l'amiant en els edificis és fonamental, ja que és l'única manera segura de no posar en risc la salut dels usuaris i treballadors. La Diputació de Barcelona ofereix suport per inventariar els edificis, instal·lacions i infraestructures amb amiant del municipi, de manera que els equips de treball municipals identifiquin els escenaris de risc per a la salut de les persones, i puguin jerarquitzar les corresponents accions de control i eliminació.

Formació per a personal tècnic municipal:

L'amiant a edificis i instal·lacions: identificació 

Suport tècnic

Mitjançant el Catàleg de serveis, ajudem els municipis en la inspecció per a la identificació de materials amb amiant i la valoració del risc en equipaments municipals per a l'elaboració del cens d'amiant en edificis municipals. Inspecció realitzada segons marca la norma UNE 171370-2:2021. Parte 2: "Localización y diagnóstico de amianto".

Tornar a dalt

Oficina Tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat (OTCCS)
ot.ccs@diba.cat
93 402 24 41


Actuació vinculada als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)Icona enllaç extern, principalment: