Els projectes transformadors intenten donar resposta als reptes globals que definiran el futur de la nostra societat, a més d'altres de contingut sectorial.
Els grans reptes transversals per abordar són cinc: la cohesió mediambiental, econòmica i social, que caldrà saber harmonitzar; la quarta revolució industrial, de la qual caldrà saber minimitzar els riscos i aprofitar les oportunitats; l'envelliment de la població, que comportarà reptes de tot tipus (digitals, laborals, de cures...); la societat diversa, que caldrà vertebrar en una única ciutadania inclusiva, i l'equitat i diversitat sexual i de gènere, que ha de garantir combatent les desigualtats educatives, econòmiques, socials i de gènere.
Els projectes transformadors han estat definits per les àrees de la corporació, expressen el compromís de la Diputació de Barcelona amb la localització de l'Agenda 2030, i en són vint-i-dos. A continuació els presentem ordenats a partir de les quatre esferes de l'Agenda 2030 en què més poden contribuir la Diputació i les seves polítiques locals: les persones, la prosperitat, el planeta i les aliances.
Les persones
Es tracta d'abordar tres grans reptes profundament interrelacionats. El primer, el repte de l'equitat de gènere, el dret a la diversitat sexual i de gènere i una vida lliure de violències masclistes. El segon, el repte de la igualtat d'oportunitats. I el tercer, el repte de la inclusió social, que se situa en una dimensió comunitària que avui és fonamental per dissenyar polítiques transformadores que fomentin la cohesió i la integració social des de la proximitat.
Els projectes transformadors relacionats amb l'esfera de les persones són:
Projectes transformadors
Aquest projecte consisteix a promoure accions culturals dirigides a conscienciar, formar i donar poder als professionals i la ciutadania per a l'assoliment de l'Agenda 2030, mitjançant metodologies innovadores i creatives en un entorn col·laboratiu.
La prosperitat
Es tracta d'intentar que totes les persones puguin gaudir d'una vida pròspera i de fer possible que el progrés econòmic, social i tecnològic estigui en harmonia amb el medi natural. La Diputació de Barcelona vol promoure els pobles i ciutats un desenvolupament econòmic més intel·ligent, més sostenible ambientalment i més integrador socialment, mitjançant accions que modernitzin el teixit productiu, el sector turístic i el comerç urbà de proximitat, i de polítiques que promoguin entorns favorables a la innovació, l'ocupabilitat de les persones, l'emprenedoria i l'economia social.
Els projectes transformadors relacionats amb l'esfera de la prosperitat són:
Projectes transformadors
El planeta
Es tracta que els nostres pobles i ciutats transitin cap a hàbitats inclusius i territoris sostenibles.
En aquest sentit, la Diputació de Barcelona donarà suport, especialment, als compromisos que s'adquireixin en el marc de l'Agenda Urbana de Catalunya, una eina participativa impulsada per la Generalitat de Catalunya per potenciar les oportunitats i afrontar els reptes que planteja la creixent urbanització de país, en el marc dels principis de la Nova Agenda Urbana.
La promoció d'instruments de planificació urbana integrada i de noves inversions per a la modernització i l'eficiència de la xarxa de serveis i equipaments locals de la província ha d'anar vertebrant una estratègia integral sobre el clima, l'energia i la qualitat de l'aire per avançar cap a una xarxa de pobles i ciutats que sigui eficient, productiva i d'emissions zero.
Els projectes transformadors relacionats amb l'esfera del planeta són:
Projectes transformadors
Les aliances
Es tracta de disposar d'administracions públiques amb equipaments i serveis eficients i sostenibles, així com amb un capital humà, organitzatiu i tecnològic que estigui a l'avantguarda europea; d'administracions més capacitades per créixer per mitjà de el coneixement i més disposades a treballar transversalment i sumar esforços amb altres administracions, empreses i universitats.
Els projectes transformadors relacionats amb l'esfera de les aliances són: