Pacte d’Acció Econòmica i Social de l’Anoia amb visió 2030

Pere Riba Garcia, Maria Martí Sabaté i Eva Maria Fernández Casellas, Pla Acció Econòmica i Social de l’Anoia.
Consell Comarcal de l’Anoia Daniel Gutiérrez Espartero, Conseller de programes europeus i turisme del Consell Comarcal de l’Anoia

El mapa sociolaboral de l’atur ha patit, degut a la pandèmia, un procés de transformació que ha comportat una situació dura i complicada de superar i que no ha afectat tots els sectors amb la mateixa intensitat. S’ha posat en evidència que hi ha col·lectius que tenen majors dificultats per afrontar la situació laboral, sobretot els que tenen una manca d’especialització en els estudis. La taxa d’atur de l’Anoia, segons dades del maig de 2021, és del 16,04 % de la població activa, una de les més altes de Catalunya.

Per fer front a aquesta situació, el Consell Comarcal de l’Anoia ha impulsat el Pacte d’Acció, que troba el seu origen en la subvenció per a la reactivació davant la covid-19 del Consell de Direcció del SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya), amb l’objectiu de repensar la comarca amb tots els agents del territori i planificar el rumb de l’Anoia.

S’ha posat en marxa l’espai informatiu www.pacteanoia.cat, que aglutina tota la informació sobre les ajudes per part de l’administració davant les conseqüències de les restriccions derivades de la pandèmia així com les accions executades en aquest sentit pels ajuntaments de l’Anoia. S’hi poden trobar informes sobre la situació sociolaboral i dades sobre l’evolució del mercat de treball de la comarca. Aquest espai impulsa la difusió de la informació sobre els fons europeus i manté una bústia oberta, anoiaeuropa@anoia.cat, per tal que els agents socials i econòmics puguin presentar els seus projectes. Finalment, també hi ha un espai de notícies relatives a la promoció econòmica generada des del Consell.

Pacte Anoia

El Pacte d’Acció Econòmica i Social és impulsat pel Consell Comarcal i els ajuntaments de la comarca, acompanyats de la Unió Empresarial de l’Anoia, el TIC Anoia, l’Associació dels Polígons dels Plans, la Unió de Pagesos de l’Anoia, Igualada Comerç, el Gremi d’Hostaleria de l’Anoia, els sindicats Comissions Obreres i UGT; les entitats del tercer sector Àuria Grup, Creu Roja i Càritas; l’Institut Milà i Fontanals, el Campus Universitari Igualada-UdL i l’Ateneu Igualadí.

El Consell Comarcal de l’Anoia va iniciar els treballs del Pacte d’Acció Econòmica i Social com l’eina per traçar la reconversió econòmica de la comarca després de la crisi de la covid-19, i va posar el focus en la detecció d’oportunitats, l’impuls dels punts forts de la comarca i en la captació de fons europeus. L’objectiu és generar projectes estructurals que puguin rebre finançament dels fons europeus i que prioritzin les transicions digital i verda. Aquest procés es duu a terme de manera consensuada amb tots els agents socials i econòmics de la comarca.

Cap a l’Anoia 20-30

Aquesta és la tercera crisi que pateix l’Anoia els últims anys, amb l’afegit que les dues darreres encara no s’han acabat de tancar (la crisi del tèxtil de començament de segle i la crisi financera mundial del 2008). Per no cometre els mateixos errors, s’han identificat sis eixos en què la comarca ha de treballar per enfocar bé el seu futur. Aquests eixos són vehiculats pels vectors de transformació econòmica i social alineats amb l’Agenda 2030, programa que impulsa l’ONU i que aborda disset Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Els sis eixos clau per a la comarca són els següents: l’eix digital, focalitzat en trencar la bretxa digital i millorar la connectivitat de la comarca mitjançant la col·laboració amb el sector TIC, i aprofitar que es troba molt desenvolupat gràcies a l’associació empresarial TIC Anoia, que fa possible l’aplicació transversal de la digitalització de les empreses. La transició ecològica, per crear nous sectors d’activitat i ocupació, amb l’aposta de reactivar el consum de proximitat. L’eix del transport, per pal·liar la manca de transport públic competitiu que té la comarca amb Barcelona, amb les comarques contigües i el transport intercomarcal, que redueix la qualitat de vida dels ciutadans i dificulta l’atracció i retenció de talent. La indústria 4.0, per assegurar la pervivència dels sectors industrials ja existents en el territori. L’eix de l’habitatge, ja que la rehabilitació permetrà la dinamització d’un sector amb poca formació, lluitar contra la despoblació rural i la desertització comercial de municipis, i atreure nova població. Finalment, l’eix de l‘economia de les cures, ja que la comarca es troba en un procés d’inversió de la seva piràmide poblacional i s’encamina cap a l’envelliment progressiu l’any 2026, amb un augment del 20 % de la població major de 65 anys i la pèrdua de quasi un 10 % de la població menor de 35 anys. L’economia de les cures pot ser un sector d’activitat econòmica que innovi en productes i serveis, atengui la nova realitat i dignifiqui el sector.

La modernització econòmica serà alineada amb la transició energètica i digital, i s’acompanyarà de polítiques transversals com són les estratègies en l’àmbit de l’ocupació i l’emprenedoria, el sector formatiu, l’aposta per la innovació digital, la necessitat de disposar d’infraestructures per cohesionar el territori i gestionar sempre amb el focus encès a la diversitat. L’aposta no serà possible si no hi ha un procés de concertació com a instrument de diàleg i lideratge entre el sector públic, el sector empresarial i la resta d’agents.

Alguns dels projectes que encarnen aquest esperit de reconversió són els següents: «Tornem als pobles», una iniciativa privada incardinada en l’economia social i que dona resposta a la dificultat que hi ha per trobar habitatge de lloguer assequible i aporta solucions a les dificultats associades al despoblament. El «Parc Agrari de la Conca d’Òdena», que neix amb la voluntat de ser una eina de dinamització territorial que permeti incidir sobre les activitats que es desenvolupin en sòls agrícoles, forestals i en les activitats relacionades com la ramaderia, l’agroindústria o el turisme. L’Ajuntament de Masquefa estudia alternatives al tractament de residus per convertir-los en energia verda a través de l’hidrogen renovable i els seus derivats com el metanol verd.

Captar els fons europeus

Tot i la paràlisi empresarial i la desacceleració econòmica, hi ha empreses que per la seva resiliència o per la seva especialització han sabut adaptar-se a la situació i reformular el seu model de negoci. És per aquest motiu que el Consell Comarcal de l’Anoia ha impulsat visites per conèixer de primera mà el teixit productiu comarcal i ajudar-lo en la seva recuperació i reconversió postpandèmia, i detectar projectes que podrien optar als fons europeus de la recuperació, el marc financer plurianual 2021-2027 i altres fons de finançament. Els Next Generation són una oportunitat única per enfortir el teixit econòmic i convertir l’actual situació adversa en una oportunitat per al territori de l’Anoia. La prioritat és aprofitar totes les oportunitats que puguin generar ocupació a la comarca.