Presentació

L’Informe econòmic local de la província de Barcelona 2021, es tracta d’una evolució de l’anterior Informe territorial de la província de Barcelona que al llarg de divuit anys va realitzar una anàlisi exhaustiva de la situació socioeconòmica, esdevenint una obra de referència entre les publicacions periòdiques orientades a l’estudi de les comarques i els municipis de Barcelona, en conjunt i per separat. La nova versió millora la seva presentació amb un minisite web a més d’una publicació més sintètica i orientada a uns continguts que faciliten més la comprensió. La versió en línia, connectada amb la base de dades local HERMES, permetrà accedir amb major facilitat a les dades analitzades, comparar-les amb la dels anys anteriors i extreure conclusions. Ambdós formats configuren una obra que presenta les principals magnituds econòmiques del nostre territori i n’explica l’evolució al llarg de l’any 2020, feta a la Diputació de Barcelona, amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona i l’aportació d’articles temàtics per part de consells comarcals i ajuntaments de la província.

L’informe descriu com a l’any 2020, arran de la crisi provocada per les mesures adoptades per lluitar contra la pandèmia de la covid-19, la província de Barcelona va patir reduccions en el nombre d’empreses, els llocs de treball i la població ocupada registrada, i increments dels aturats registrats i de la taxa d’atur. Aquesta evolució s’emmarca en un context de caigudes rècord del PIB real a Catalunya (–11,5%), Espanya (–10,8%) i la zona euro (–6,5%). La disminució del nombre d’empreses va ser del 8,5 % i la dels llocs de treball, del 2,3% Els aturats registrats es van incrementar un 27,7%, de tal manera que la taxa d’atur registrat va pujar tres punts percentuals, fins al 13,3%. El subsector que més llocs de treball va destruir, amb diferència, en termes absoluts, va ser el de la restauració (més de 22.500 llocs menys a final del 2020 respecte l’any anterior). 

Per comarques, totes van patir el 2020 una reducció del nombre d’empreses; les més elevades es van registrar al Berguedà i el Barcelonès (sengles caigudes del 9,3%). En l’evolució de la població ocupada, destaca el descens del Barcelonès (–3,6 %), seguida pel Baix Llobregat (–2,1%). En sentit contrari, es van produir increments en la població ocupada registrada a l’Anoia, molt feble, i al Moianès (1,2%). Respecte als aturats registrats, els creixements relatius més elevats es van produir al Moianès (41,7 %) i al Barcelonès (33,3%), mentre que els més reduïts es van experimentar a Osona (21,8 %) i les dues comarques vallesanes (22-23%). 

Per la seva banda, el monogràfic especial sobre l’impacte de la covid-19 en l’activitat turística de la província de Barcelona relata exhaustivament els efectes de la crisi a l’oferta i la demanda turística i de la recuperació futura del sector recolzada en els fons Next Generation EU. El segon monogràfic, els Marcs de referència de les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU), presenta una aproximació als marcs de referència que fonamenten la recent regulació de les APEU, amb una relació de les polítiques públiques i els processos que no han funcionat per tal de no tornar a cometre els mateixos errors en el procés de desplegament territorial d’aquestes noves entitats. El tercer monogràfic estudia les oportunitats en l’àmbit territorial del potencial de l’economia circular en el sector energètic, i el darrer monogràfic fa incidència en la importància de les infraestructures de transport viaria i ferroviària en la localització del agents econòmics i la distribució de la població, amb especial èmfasi en la Barcelona metropolitana.

L’anàlisi de la realitat territorial ens permet conèixer l’escenari que ha de facilitar la reactivació i recuperació econòmica que ara afrontem. L’impacte de la pandèmia ens obliga a explorar nous camins i noves fórmules on els Objectius de Desenvolupament Sostenible que marca l’Agenda 2030 de les Nacions Unides han de ser-hi presents. Amb els fons europeus Next Generation tenim l’oportunitat de finançar projectes que tinguin un veritable impacte transformador en les persones, les empreses, les institucions i que alhora serveixin per assolir un model de desenvolupament econòmic com una nova manera d’entendre el territori i d’aproximació al mateix, que no deixi cap persona ni cap municipi enrere.  
 

Eva Menor Cantador

Diputada presidenta de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona