Documentació de Seguretat alimentària

Protocols per al control i la classificació en funció del risc sanitari dels establiments alimentaris de competència municipal.

Documents que permeten avaluar de forma sistemàtica les condicions sanitàries dels establiments alimentaris de competència municipal.

  • Protocol d'inspecció sanitària dels establiments alimentaris d'àmbit local

    Document d'inspecció sanitària únic per a tots els establiments alimentaris d'àmbit local: minoristes (botigues de queviures, supermercats, carnisseries i peixateries, fleques, pastisseries, fruiteries i verduleries, etc.), restauració comercial (bars, restaurants, guinguetes, camions de cuina sobre rodes, etc.), i altres modalitats de comercialització i serveis d'aliments.

    Ha estat elaborat amb el consens dels tècnics inspectors de diferents administracions tant d'àmbit local (Agència de Salut Pública de Barcelona, diputacions i ajuntaments,) com autonòmic (Agència de Salud Pública de Catalunya).

    S'acompanya d'una guia d'ús que inclou els criteris específics de valoració del risc sanitari per a cada ítem del protocol, així com les "línies vermelles" que posen de manifest un risc sanitari imminent i, per tant, l'adopció de mesures cautelars.

    Aquesta documentació està disponible en format word per al personal tècnic municipal, a través de la Comunitat virtual. Si no hi teniu accés podeu sol·licitar-lo enviant un correu a: spenxarxa@diba.cat.

  • Protocol per a la classificació dels establiments alimentaris en funció del risc sanitari

    Document que permet classificar els establiments alimentaris per tal d'establir una freqüència de control apropiada en funció del risc sanitari, amb el conseqüent aprofitament dels recursos humans disponibles. El document incorpora els riscos identificats en relació amb els aliments juntament amb un sistema de valoració en Alt, mig o baix per a cada risc. Aquest document de classificació s'acompanya d'un arxiu Excel (disponible a la comunitat virtual) que permet introduir les dades resultants i obtenir un mapa de risc dels establiments classificats.

    Aquesta documentació està disponible en format word per al personal tècnic municipal a la Comunitat virtual. Si no hi teniu accés podeu sol·licitar-lo enviant un correu a: spenxarxa@diba.cat.

Criteris registrals per a establiments minoristes d'alimentació de Catalunya. Versió actualitzada setembre 2012

Aplicat en l’àmbit de les competències municipals de seguretat alimentària.

La Llei 18/2019,de salut pública estableix les mesures d'intervenció administrativa que poden adoptar els municipis en l'exercici de les seves competències respectives en matèria de salut pública.

Arran de la necessitat manifestada pels ajuntaments de disposar d’eines i documents comuns en seguretat alimentària, l’any 2017 es va formar un grup de treball amb el propòsit d’elaborar un diagrama de la intervenció administrativa municipal en aquest àmbit i els models de documents que se’n deriven. Hi va participar personal tècnic de seguretat alimentària dels ajuntaments de Badalona, Castellbisbal, el Masnou, Mataró, Vilanova i la Geltrú, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona.

En aquest grup es van posar en comú els circuits del procediment i els documents a utilitzar per tal d’instar als titulars dels establiments alimentaris a corregir les deficiències detectades durant les visites d’inspecció i així protegir la salut de les persones consumidores. Un cop consensuats aquests documents, es va considerar necessària la seva revisió jurídica.

De tot aquest procés de treball iniciat en 2017, van resultar dos diagrames que permeten comprendre de forma molt visual el complex entrellat del procediment sancionador ordinari i simplificat en matèria de seguretat alimentària, amb cadascuna de les seves fases i els models de documents implicats, que s’obren en clicar-hi al damunt.

Ordinari

Simplificat

El procediment i els documents vinculats al diagrama s’han elaborat d’acord amb la normativa vigent a 31 d’agost del 2021.

Models de plans d'autocontrol simplificats adreçats als operadors dels establiments alimentaris minoristes i de restauració, per implementar els prerequisits. Són fitxes àgils, sintètiques i molt fàcils de complimentar, que poden constituir una eina molt útil als operadors alimentaris en la seva obligació d'implementar els autocontrols.

Guies amb formularis actius per emplenar-la informàticament (Cal obrir-les amb l'Adobe Acrobat)

Introducció

Els establiments minoristes d'alimentació i els establiments de restauració en que es realitzen activitats de producció, elaboració, transformació, conservació, emmagatzematge, distribució, venda i/o servei d'aliments han de reunir unes condicions higièniques i sanitàries que assegurin la innoqüitat dels aliments que posen a l'abast dels ciutadans i que estan regulades, entre d'altres normatives, per la Llei 18/2009, de 22 d'octubre, de Salut Pública els Reglaments europeus de higiene dels aliments.

Així mateix, aquests establiments han de ser inscrits en els registres de les respectives administracions locals en aplicació del RD 191/2011, de 18 de febrer, sobre Registre General d'Empreses Alimentàries i Aliments i del document de criteris registrals per a establiments minoristes del sector de l'alimentació aprovat el 20 de febrer de 2012, pel Consell d'Administració de l'Agència de Salut Pública de Catalunya.

Utilitat

Les fitxes que us oferim són documents de consulta, adreçades a tècnics municipals i a operadors d'empreses alimentàries, que us facilitaran la informació més rellevant sobre les condicions higièniques i sanitàries que han de reunir els establiments minoristes d'alimentació i els de restauració, així com, la normativa que les regula.

El personal tècnic municipal hi trobareu informació complementària per inscriure els establiments alimentaris en el registre municipal ja que les fitxes contenen un apartat anomenat "Número de registre municipal: Codi sector (PNPC) i codi activitat" on es proposa el codi del sector i de l'activitat considerada com a principal segons el catàleg dels establiments minoristes del sector de l'alimentació aprovat pel document de criteris registrals per a establiments minoristes del sector de l'alimentació el qual també recull el sistema de codificació comú per a tots els municipis de Catalunya.

Hi trobareu informació sobre:

  • Denominació comercial
  • Definició de l'activitat
  • Marc legal sanitari general i específic. Cercador d'Informació de Diaris Oficials (CIDO)
  • Criteris higiènics i sanitaris de referència per a cada sector.
  • Altres consideracions específiques d'interès.
  • Número de registre municipal.

Relació de fitxes:

Fitxes amb informació pendent d'actualitzar d'acord amb el Reial Decret 1021/2022, de 13 de desembre, pel qual es regulen determinats requisits en matèria d'higiene de la producció i comercialització dels productes alimentaris en establiments de comerç al detall.

FITXES DE NORMES I CONDICIONS GENERALS
FITXES DE NORMES I CONDICIONS ESPECIFIQUES DELS DIFERENTS SECTORS

Aigua potable

Sector begudes i sucs

Sector aliments estimulants, espècies vegetals per a infusions i derivats

Sector de la carn fresca i derivats

Sector greixos comestibles, excepte mantega

Sector congelats

Sector vegetals i derivats

Sector gelats

Sector llet i derivats

Sector mel, llaminadures i torrons

Sector menjars preparats

Sector orxates i granissats

Sector ous i derivats

Sector farines i derivats (cereals i farines)

Sector peixos, mol·luscos, bivalves i derivats

Sector queviures, supermercats i grans superfícies

Transport productes alimentaris a temperatura regulada per autovenda i repartiment

Per col·laborar amb els ajuntaments a l'hora de promoure la implantació del sistema d'autocontrol en els diferents sectors alimentaris, posem a disposició dels municipis de la Província de Barcelona les següents guies:

Guia de Pràctiques Correctes d'Higiene reconegudes oficialment (ACSA)

Selecció de guies d'interès per a la competència municipal.

Guies d'orientació i de bones pràctiques (AESAN)

Altres guies