Gerencia de Servicios de Promoción Económica y Ocupación

Diputació de Barcelona

Travessera de les Corts, 131-159

Recinte Maternitat - Pavelló Mestral

08028 Barcelona

Tel. 934 022 817

Formulario de contacto


L’Oficina 2030 del Vallès Oriental: una aposta per impulsar la sostenibilitat social, mediambiental i econòmica del territori

Marta Cals i Núria Tintoré, Adverbia, Innovació Social i Sostenibilitat
Carme Rodríguez, Consell Comarcal Vallès Oriental

El Consell Comarcal del Vallès Oriental des del gener de 2023 ha posat en marxa, amb fons propis i de manera pionera en l'àmbit català, l’Oficina Agenda 2030, una aposta per impulsar la sostenibilitat social, mediambiental i econòmica del territori.

El Vallès Oriental consta de 39 municipis i està situat a només 30 km de Barcelona. Té un volum de població de 417.543 habitants (padró 2022), i es manté com la cinquena comarca més poblada de Catalunya i concentra el 5,5% de la població de l’àmbit metropolità.  

La distribució i estructura demogràfica dels 39 municipis és molt variada. La majoria de municipis del Vallès Oriental tenen una població d’entre els 1.000 als 15.000 habitants. Només hi ha dues poblacions que superen els 50.000 habitants, Granollers (61.983 habitants) i Mollet (51.294 hab.). De fet, ambdues apleguen un percentatge important de la població total de la comarca: Granollers el 12,98% de la població total de la comarca i Mollet, el 10,74%. Aquestes dues ciutats suposen doncs les dues centralitats comarcals més destacades i molt probablement el seu creixement i el dels municipis que les envolten anirà a l’alça, ja que les darreres projeccions de població elaborades per l’IDESCAT preveuen que la població al Vallès Oriental s’incrementi al voltant del 10% a l’horitzó 2033, registrant-se el creixement més significatiu a les zones amb una població important, especialment als municipis entre 5.000-10.000 habitants, situats prop dels eixos més poblats; això representa un repte per la comarca i els seus municipis i ens situa en la necessitat d’incrementar les actuacions i accions vinculades a garantir el desenvolupament sostenible de la nostra comarca afrontant els reptes vinculats entre d’altres, a l’eficiència energètica, a la mobilitat sostenible, a la protecció dels espais naturals, al turisme sostenible i a la distribució equitativa dels recursos –econòmics, socials, educatius i culturals–. 

L’Agenda 2030 objectiu estratègic: el compromís polític com a primer pas

El juliol del 2020 el Ple del Consell Comarcal va aprovar una moció a on s’apostava per treballar, com a administració pública, en el marc de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Els acords que es van adoptar a partir d’aquesta moció van marcar els inicis dels treballs de sensibilització i formació desenvolupats en el si de l’organització conjuntament amb un treball –desenvolupat amb el suport de la Diputació de Barcelona– d’identificació i sistematització de les accions desenvolupades per part del Consell Comarcal vinculades amb els ODS, que van culminar amb l’elaboració d’una sèrie d’informes que han permès treballar en l’elaboració de l’estratègia Agenda 2030 i ODS.

En aquest sentit, l’acció del Consell es van orientar a la consecució de 4 objectius estratègics: en primer lloc, orientar la gestió interna del Consell Comarcal amb mirada ODS. En segon lloc, Incorporar la mirada ODS als serveis i projectes coordinats pel Consell Comarcal. En tercer lloc, crear una estratègia compartida de l’aplicació de l’Agenda 2030 a escala comarcal. I, finalment, donar suport a les actuacions municipals de la comarca en matèria d’Agenda 2030.

La creació de l’Oficina Agenda 2030

Per tal de donar un impuls decidit a l’Agenda, es crea amb pressupost propi del Consell l’Oficina Agenda 2030; un òrgan consultor i impulsor dels treballs vinculats al desenvolupament sostenible format per professionals experts en la matèria.  

El gener del 2023 s’adjudica –fruit d’un procés de licitació– la gestió de l’Oficina a la consultora Adverbia, Innovació Social i Sostenibilitat per tal que iniciï els treballs d’assessorament i acompanyament a nivell intern del Consell i dels 39 municipis de la comarca.

A nivell intern l’estratègia es lidera i coordina des de Gerència i en concret des del Servei de Millora i Estratègia Corporativa i des d’un Grup Motor Interdepartamental integrat per totes les àrees del Consell: Gerència, Polítiques Socials i Igualtat, Desenvolupament Local, Serveis Personals, Observatori Centre d'Estudis Vallès Oriental, Comunicació externa i transparència, Oficina d’Habitatge comarcal, Transformació Digital i Innovació Tecnològica, Serveis Jurídics, Medi Ambient i Territori, Persones i Valors i Serveis Econòmics.

Els objectius de l’Oficina se centren en: vetllar per introduir la mirada de l’Agenda 2030 en els procediments, serveis i projectes coordinats pel Consell Comarcal del Vallès Oriental; promoure el coneixement de tots els agents del territori (institucionals i no institucionals) sobre l’Agenda 2030; generar espais de reflexió i acció entorn dels Objectius de Desenvolupament Sostenible a escala comarcal; liderar o facilitar la posada en marxa de nous projectes supramunicipals a la comarca que aprofundeixin en la implementació dels ODS; fomentar la generació de sinergies i aliances entre els agents (de dins o fora de la comarca; institucionals i no institucionals), i assessorar sobre la localització de l’Agenda 2030 a escala local.

Les línies d’actuació i els primers resultats

Durant aquest primer any d’actuació s’està treballant en diferents línies internes: una primera, de constitució i trobada bimensual del Grup Motor, com a òrgan de consulta de l’Oficina i impulsor de l’Agenda 2030 a la comarca. En segon lloc, es capacita tota la plantilla del Consell Comarcal: en 4 mesos, ja s’ha format a prop d’un 30 % de la plantilla. En tercer lloc, s’avança l’alineació dels convenis de col·laboració del Consell amb els ajuntaments amb visió Agenda 2030 i fixació d’ODS prioritaris d’acció. S’ha iniciat la tasca amb els convenis subscrits en l’àmbit del turisme. L’objectiu és que el 100% dels convenis a subscriure per part del Consell amb els ajuntaments vagin alineats amb 3 ODS prioritaris d’impacte.

D’altra banda, s’elabora un informe comarcal per monitorar, interpretar i proporcionar coneixement rellevant en relació amb el nivell d’implementació dels ODS al Vallès Oriental. L’objectiu és que els equips de govern municipals de la comarca puguin identificar quins són els principals reptes en l'àmbit econòmic, social i ambiental.

Pel que fa al suport als territoris, un 30% dels ajuntaments de la comarca ja han utilitzat alguns dels serveis de l’oficina dimensionats en funció dels trams poblacionals dels municipis:

  • Participació en els espais d’intercanvi i reflexió en els que bimensualment municipis entre 5.000 i 20.000 reflexionen, intercanvien experiències, metodologies i bones pràctiques que han aplicat per a la localització dels ODS.
  • Assessorament individualitzat per a la recerca de finançament conjuntament amb l’Oficina de Fons Europeus del mateix Consell. 
  • Assessorament per a la implementació d’estratègies de localització dels ODS en la seva planificació estratègica municipal i buscant la permeabilitat en les polítiques públiques que s’implementen.
  • Formació bàsica en Agenda 2030 dirigida a municipis petits de la Comarca i aportació de recursos pràctics.
  • Elaboració d’una guia de bones pràctiques del territori en cadascun dels ODS dirigida als municipis petits.
  • La celebració d’actes de reflexió i acció amb altres actors clau per visibilitzar el compromís d’organitzacions i empreses amb els reptes socials i ambientals, fomentar un espai d’intercanvi de bones pràctiques i iniciar el camí per sumar en la consecució de l’Agenda 2030.

Perspectives de futur

La posada en marxa de l’Oficina així com el Pla de treball definit ha començat a situar l’Agenda 2030 com a línia estratègica de treball a escala interna i externa del Consell.

El Consell Comarcal està adherit l’Acord Nacional per a l’Agenda 2030 i forma part de l’Aliança Catalunya 2030, el partenariat impulsat per la Generalitat de Catalunya entre entitats públiques i privades on es comparteixen els compromisos de país per fer realitat els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). 

El nostre compromís és transformar la nostra organització i la comarca acompanyant tots els municipis en la integració i definició d’objectius de sostenibilitat adaptats a les diferents realitats locals i alhora impulsar projectes d’àmbit comarcal perquè permetin afrontar col·laborativament els reptes que tenim com a territori en àmbits clau com l’habitatge, la igualtat de gènere, la protecció social, l’ocupació de qualitat, la gestió de l’aigua, la transició energètica o el foment de l’economia circular.