Gerencia de Servicios de Promoción Económica y Ocupación

Diputació de Barcelona

Travessera de les Corts, 131-159

Recinte Maternitat - Pavelló Mestral

08028 Barcelona

Tel. 934 022 817

Formulario de contacto


Reimagine Textile, la revolució industrial tèxtil del segle XXI

Emma Feriche, Fundació TecnoCampus

Reimagine Textile és l'aposta estratègica liderada per la Fundació TecnoCampus i el centre tecnològic Eurecat amb l'objectiu de fer créixer i reinventar el sector tèxtil-moda a Catalunya en clau d'innovació, tecnologia i sostenibilitat. Un repte conjunt amb l'ambició de ser referent no només a Catalunya sinó a tota Europa i al món des de Mataró, icona històrica del tèxtil.

Reimagine Textile neix en el marc del Pla d’Especialització Competitiva Territorial (PECT) del Maresme, amb el suport de la Unió Europea (fons FEDER) i la Diputació de Barcelona. La iniciativa creix gràcies a l'atracció de talent d'emprenedors i joves empreses, i per aconseguir-ho es treballa en els quatre eixos que es presenten a continuació.

Talent d’alt rendiment

En el primer eix es treballa amb el talent emprenedor mitjançant un programa d’acceleració d'alt rendiment, que transforma idees singulars en projectes competitius: se seleccionen els millors projectes en teixits intel·ligents, wearables, materials innovadors i sostenibles, economia circular i tecnologies digitals, com la impressió 3D o la realitat augmentada, entre d'altres. Els projectes es transformen en models de negoci disruptius amb una clara proposta de valor i se'ls prepara per al seu llançament exitós al mercat en menys d'un any. Un factor clau per tal que evolucionin de forma eficient és donar-los suport amb un tipus de mentoring tridimensional: estratègia, operacions i oportunitat tecnologia.

En finalitzar el programa, els projectes emprenedors es preparen per aixecar el finançament tant públic com privat que els permeti tant desenvolupar la innovació com llançar-se al mercat amb prou impuls.

Incubadora

El segon eix d'actuació és la Incubadora de Reimagine Textile, la primera especialitzada en tèxtil a Catalunya i gestionada per la Fundació TecnoCampus, qui compta amb un background de més de 20 anys d'història en models d'incubació innovadors. Des de la incubadora s'ofereixen a les startups 6 palanques de creixement com són: instal·lacions modernes i altament equipades, accés al FabLab d'experimentació i prototipatge amb accés a tecnologies i nous materials, assessorament de negoci a mida per accelerar el creixement, accés a webinars i workshops especialitzats, accés a finançament, xarxa de contactes en l'àmbit industrial, financer i internacional, i finalment, però no menys important, presència en mitjans de comunicació i mitjans especialitzats.

Acceleradora corporativa

El tercer eix és l'acceleradora corporativa que permet a la PIME tèxtil abordar noves oportunitats de negoci i entomar el repte de transformació digital i transició ecològica per créixer. Des de l'acceleradora, cada empresa pot maximitzar la combinació de tres factors claus per al seu creixement: el coneixement que neix de la universitat, la generació de nous models de negoci i la innovació tant en producte com en processos.

Impuls tecnològic

El quart eix de Reimagine Textile és l'impuls tecnològic que ofereix, tant a emprenedors com a empreses i professionals del sector, conèixer l'estat de la tecnologia d'avantguarda que els ha de permetre adquirir avantatge competitiu en el mercat.

Des de Reimagine Textile acompanyen les empreses en els seus processos de transformació digital i transició ecològica, atenent els reptes de futur pel que fa al desenvolupament sostenible i l'economia circular.

A través del Reimagine Textile, el nostre centre tecnològic ajuda a emprenedors PIME i grans empreses a innovar al llarg de tot el procés, des de la idea fins al producte final amb serveis com l’accés al FabLab d'experimentació i prototipatge amb tecnologies de fabricació digital i materials sostenibles i suport professional. Les empreses també compten amb assessorament expert i personalitzat en l'aplicació de materials avançats, tecnologies innovadores i processos sostenibles.

A més, els emprenedors i les empreses tenen a la seva disposició altres serveis com ara suport expert per al desenvolupament experimental de nous productes o materials a les instal·lacions de fabricació tèxtil industrial del CRTT a Canet de Mar de la Diputació de Barcelona; orientació tecnològica; intel·ligència competitiva, i jornades de transferència i dinamització de la innovació.

Testimonis i balanç

Passats 5 anys des de la seva posada en marxa, Reimagine Textile pot presentar resultats de la mà de les empreses que hi han confiat, aquest és el cas dels testimonis següents:

Marc Millet, cofundador de la startup EVIX: “Gràcies a Reimagine Textile inicialment vam validar el nostre projecte i el nostre model de negoci, se'ns va posar en contacte amb una enginyeria de Catalunya que ens ha ajudat molt a desenvolupar el prototip. De la mà de Reimagine Textile vam assistir a diverses fires d’emprenedoria molt importants i se'ns ha posat en contacte amb diversos partners per cercar col·laboracions i aconseguir finançament”.

Ane i Núria, co-fundadores de  ZER ERA “ZER neix fa 5 anys, inclou 3 dels nostres grans pilars que són la innovació, la sostenibilitat i un disseny minimalista i unisex: innovació perquè el que fem principalment és digitalitzar tots els patrons i produir només el teixit necessari, d’aquí ve la paraula. ZER de zero residus. Reimagine textile ens està ajudant a formar part del procés de canvi del futur de la moda”.

Julia Garcia Escribà, fundadora de JGE “Vam participar l'any passat al programa d'emprenedoria Reimagine Textile, on vam materialitzar la idea de negoci i ens vam posar en contacte més fàcilment amb la tecnologia i la patent dobles. La patent dobles és el nom de la tecnologia que va ser creada per a la NASA i que utilitzem a les nostres peces per fer-les termoreguladores i que s'adaptin a la temperatura que el teu cos necessita”.

Paolo Quogloti, fundador de The Running Republic “The Running Repubic és una marca de tèxtil esportiu sostenible feta a partir de residus. Està feta amb residus plàstics recol·lectats en el medi ambient i el 84% de la matèria que utilitzem és reciclada. Pertànyer a Reimagine Textile ens permet créixer i estar en constant moviment”.

Conclusions

Després de 5 anys Reimagine Textile ja ha donat suport a més de 85 startups mitjançant el programa d’alt rendiment, ha incubat més de 30 empreses i ha facilitat l’aixecament de prop de 3 milions d’euros per al creixement de les noves iniciatives, afavorint així la creació de més de 300 llocs de treball.

Reimagine Textile és la primera aposta compromesa a llarg termini a Catalunya per impulsar la reinvenció del sector tèxtil en clau d'emprenedoria i innovació, disseny i sostenibilitat. Les bases estan posades, ara ens cal continuar “reimaginant”... Voleu teixir amb nosaltres la revolució del tèxtil del segle XXI?