Programa DIANA: capacitació del talent i activació de l’ocupació de les dones

Mª José Arcos i Neus Alonso, Ajuntament de Viladecans

DIANA, un programa dissenyat atenent a l’entorn laboral i social de la ciutat

L’Ajuntament de Viladecans, a través del Departament de Formació i Ocupació de l’Àrea d’Ocupació i Empreses, porta tres dècades impulsant polítiques actives d’ocupació i de promoció econòmica, amb la voluntat de contribuir al desenvolupament socioeconòmic de la ciutat mitjançant la provisió de serveis i projectes de qualificació professional i d’ocupació, ara emmarcats en l’Estratègia Viladecans 2030 i l’Agenda Urbana Local, per enfortir l’ocupabilitat i afavorir les oportunitats d’inserció laboral de les persones,  fomentant la inclusió i la igualtat d’oportunitats per a la millora de la qualitat de la vida de la ciutadania.

En aquest sentit, un eix estratègic de formació i ocupació és tenir en compte la perspectiva de gènere en el desenvolupament de diferents programes i serveis adreçats a dones, per pal·liar la bretxa de gènere en les taxes d’atur, que afavoreixin la igualtat en el desenvolupament personal i laboral, sense limitacions fomentades pels rols de gènere tradicionals.

El disseny del programa DIANA, respon a aquesta línia estratègica, d’impulsar iniciatives adreçades al col·lectiu de dones, en situació d’atur i amb dificultats d’accedir al mercat de treball. Es va iniciar a l’any 2022, amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona, amb l’objectiu principal de fomentar el talent femení, promoure la formació permanent, i l'ocupació sostenible i de qualitat de les dones de més de 30 anys, prioritzant majors de 45 anys, aturades de llarga durada i dones inactives.

Es tracta de la implementació d'actuacions amb una metodologia d'intervenció integral i holística, que promou la participació activa de les dones a través de la millora del seu capital competencial i l'accés a l'ocupació, així com la mentoria entre dones i la col·laboració amb els agents socials i econòmics.

DIANA ha estat ideat, dissenyat i organitzat des de l’Ajuntament per l’equip tècnic del Departament de Formació i Ocupació, integrat per diferents professionals que conformen un equip multidisciplinari.

Metodologia i línies de treball

El programa s'estructura en quatre eixos de treball que es complementen i permeten crear un ecosistema d’activació de l’ocupació en el municipi:

  • Desenvolupament competencial de dones participants. Capacitació i millora competencial per a l’ocupació.
  • Ecologia emocional amb dones mentores. Col·laboració i compromís de dones empresàries i emprenedores amb impacte en la inserció laboral de dones aturades.
  • Integració social amb els agents socials. Treball en xarxa amb els agents socials per incrementar l’impacte dels resultats en el benestar de les dones.
  • Activació per a l’ocupació amb els agents econòmics. Jornades i actuacions per promoure l’ocupació sostenible i de qualitat.

Elements metodològics singulars

  • Setmana BIO: Benestar i Oportunitats. Organització de microtallers en disciplines com  creixement personal, gestió de les emocions, salut i nutrició, benestar laboral, mindfulness, entre d’altres, per assolir un apoderament sostenible de les persones entre la seva vida personal i professional, amb una mirada holística capaç de generar un impacte positiu en el benestar de les dones.
  • Networking laboral amb empreses del territori: Com una iniciativa integrada en la formació del programa, on visiten les dones durant les sessions formatives, presenten l'empresa, els tipus de processos de selecció que realitzen, i apropen noves oportunitats laborals.
  • Dones mentores: Participació de dones mentores empresàries, directives, emprenedores compromeses i vinculades amb el benestar de les persones. Comparteixen i acompanyen a les dones participants en el seu aprenentatge i apoderament per a l’activació i inserció laboral.

Elements metodològics transversals

  • Acompanyament personalitzat. Orientació i assessorament en la construcció del projecte professional de manera individualitzada al llarg de tot el procés de participació. Una de les accions més valorades per les dones, 9.6 sobre 10.
  • Perspectiva de gènere. Donada la major vulnerabilitat de les dones el programa treballa amb aquesta mirada holística en col·laboració no sols amb els agents socials i econòmics, sinó també amb el Servei d'Informació i Atenció a les dones (SIAD) i altres programes d'apoderament professional de les dones (Innova Dona, Women Corporate i Women Meetup, realitzats pel servei d’Empresa i Emprenedoria).

Resultats i perspectiva de futur

El programa DIANA és un programa singular que ha obtingut molt bons resultats i està tenint un alt grau de repercussió positiva per l'impacte de les actuacions i metodologia innovadora aplicada, no només amb les dones participants sinó també amb els agents i serveis que col·laboren en la seva implementació. 

Durant les dues edicions han participat un total de 64 dones, de les quals el 71% són dones majors de 45 anys i el 61% aturades de llarga durada. La inserció global ha superat el 94% (laboral i formativa), que ha suposat un impacte en la inserció laboral del 58% de les dones participants. La valoració mitjana del programa és molt elevada, amb un grau de satisfacció del 9,7 sobre 10.

Cal assenyalar que el programa va estar seleccionat i presentat com a experiència innovadora al plenari nacional del "XVI Encuentro de la red estatal de ciudades educadoras  Gijón/Xixón", amb el lema "Cuidades educadoras: Ciudades que cuidan y acogen", obtenint un gran èxit entre els seus assistents. I també s’ha presentat al Banc de Bones Pràctiques innovadores dels governs locals de la Fundació Carles Pi i Sunyer, a l’espera de la valoració.

Com a conclusió, analitzant l’impacte positiu del programa amb els resultats obtinguts i l’ecosistema d’activació a l’ocupació que s’ha generat amb els agents del territori, es valora com un programa transformador que ha integrat noves maneres innovadores de promoure el talent femení, afavorir la inclusió sociolaboral i la igualtat d’oportunitats,  i avançar en la qualitat de vida de les dones. Per aquest motiu, la previsió és consolidar aquesta iniciativa en el marc del catàleg de serveis del Departament de Formació i Ocupació com una estratègia que respon als objectius de desenvolupament sostenible de lluita contra la reducció de l’exclusió social i laboral d’un dels col·lectius vulnerables, com són les dones.