Fomentant l’Emprenedoria Vitivinícola al Penedès: innovació, diversificació i sostenibilitat per al territori

Rosa Figueras Mas, Ajuntament de Vilafranca del Penedès

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès impulsa el programa “Emprenedoria Vitivinícola”, amb l’objectiu no només de fomentar la creació de microcellers, sinó també d’impulsar un canvi cap a un model més sostenible i diversificat per al sector del vi a la comarca.

El programa compta amb el cofinançament de la Diputació de Barcelona, dins la línia de “Projectes singulars de suport al teixit productiu” del Catàleg.

Context i necessitat de canvi

En els últims anys, el Penedès ha hagut d'enfrontar-se a desafiaments significatius en el sector vitivinícola. La crisi dels preus del raïm, la necessitat urgent d’evitar la dependència excessiva de les grans empreses elaboradores, el canvi climàtic amb l’increment de temperatures i els episodis de sequera servera, la necessitat de preservar la rellevància del sector agrari en l'economia local, entre altres, ha fet evident la necessitat d'explorar alternatives innovadores per revitalitzar aquest sector clau al Penedès. En aquest context, el programa “Emprenedoria Vitivinícola” emergeix com una resposta per fer front a aquests reptes, preservant i enriquint el patrimoni vitivinícola.

El Viver de Cellers del Penedès: un espai per a la creativitat i l’emprenedoria vitivinícola

Al cor del programa es troba la creació d'un Viver de Cellers, amb seu a Vilafranca del Penedès, concebut com un espai de col·laboració, participació i aprenentatge per a joves emprenedors i emprenedores del sector. Aquest viver no només ofereix un lloc físic per a la producció de vi, sinó també una xarxa de suport integral que inclou formació empresarial, assessorament tècnic i accés a recursos essencials. Amb més de 500 m2 distribuïts en zona de recepció de verema, sala de vinificació i criança, magatzem, espai per embotellar i etiquetar, el Viver de Cellers proporciona les eines i el suport necessaris, des de les primeres fermentacions fins a la distribució del producte final. Amb aquest model es vol fomentar la creativitat i la innovació, així com la creació d’una xarxa de professionals compromesos amb la qualitat i la sostenibilitat.

En l’actualitat acull 7 projectes impulsats per 14 persones emprenedores, que al maig d’enguany han presentat ja les seves primeres vinificacions, fruit de la verema de 2023.

Per a l’adequació de l’espai del viver, l’execució d’obra i l’equipament, s’ha comptat amb una subvenció PECT 2021-2022 (Pla d’Especialització i competitivitat Territorial) “Penedès Territori Vitivinícola sostenible i saludable”, del qual en van ser membres beneficiaris  juntament amb l’Ajuntament de Vilafranca, el Consell Regulador de la DO Penedès,  el Consell Comarcal de l’Alt Penedès i VITEC.

Actualment la gestió del Viver de Cellers està compartida entre l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i el Consell Regulador de la DO Penedès.

Innovació i diversificació: la clau del futur vitivinícola del Penedès

Un dels punts forts d'aquesta iniciativa és la seva aposta per la diversificació i la diferenciació en el panorama enològic del Penedès. Mitjançant la creació de microcellers i la promoció de vins singulars, el programa “Emprenedoria Vitivinícola” busca enriquir l’oferta de la regió i captar l'interès d’un mercat cada vegada més exigents. Des de varietats úniques fins a processos d'elaboració innovadors, el projecte promou la cultura creativa i l’experimentació en el món del vi.

En són agents clau algunes entitats col·laboradores com INNOVI (Clúster vitivinícola català), que treballen per promoure la competitivitat del món vitivinícola mitjançant la innovació.

A més a més de fomentar la innovació estilística, el programa també posa èmfasi en la sostenibilitat i la salut. Amb una creixent demanda de productes ecològics i saludables, els vins produïts en aquest marc tenen el potencial de guanyar terreny en el mercat nacional i internacional. Des de pràctiques agrícoles sostenibles fins a processos d'elaboració respectuosos amb el medi ambient, “Emprenedoria Vitivinícola” representa un pas cap a un futur més verd i saludable per al sector del vi.

El futur de l’Emprenedoria Vitivinícola al Penedès

Però el foment de l’emprenedoria vitivinícola al Penedès no és només una oportunitat per al present, sinó també per al futur. El programa vol esdevenir motor d'innovació i creixement continuat per al territori. I en aquest sentit, al 2024-2025 es dirigiran els esforços a explorar en els processos de desalcoholització del vi, i en les oportunitats que pot representar per obrir nous mercats. En aquest sentit, està previst dur a terme un estudi de viabilitat econòmica i tècnica de la implantació d’un sistema de desalcoholització del vi.

D’altra banda, per donar suport en la distribució dels vins dels mircrocellers, es planteja crear la figura d’un distribuïdor compartit, centrat en les singularitats dels petits cellers, especialitzat en vins artesans, que a través de l'organització d'esdeveniments promocionals conjunts, degustacions a les botigues o tastos als restaurants, contribueixi a augmentar la visibilitat i la venda d’aquests vins.

També es seguirà treballant en l’impuls d’una aplicació per fomentar una logística més sostenible en l’àmbit de la distribució del producte acabat, mitjançant un model col·laboratiu, i en dur a terme accions de benchmarking per aprendre i crear xarxa professional dins del sector.

El programa “Emprenedoria Vitivinícola” vol contribuir a fer realitat el somni d’elaborar vins extraordinaris de viticultors i viticultores del territori, d’enòlegs i d’amants del vi, que tenen en comú  l’amor per la terra i el seu fruït, contribuint a revitalitzar el Penedès, fent-lo més ric, sostenible i saludable.

Fomentant l’Emprenedoria Vitivinícola al Penedès: innovació, diversificació i sostenibilitat per al territori

Rosa Figueras Mas, Ajuntament de Vilafranca del Penedès

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès impulsa el programa “Emprenedoria Vitivinícola”, amb l’objectiu no només de fomentar la creació de microcellers, sinó també d’impulsar un canvi cap a un model més sostenible i diversificat per al sector del vi a la comarca.

El programa compta amb el cofinançament de la Diputació de Barcelona, dins la línia de “Projectes singulars de suport al teixit productiu” del Catàleg.

Context i necessitat de canvi

En els últims anys, el Penedès ha hagut d'enfrontar-se a desafiaments significatius en el sector vitivinícola. La crisi dels preus del raïm, la necessitat urgent d’evitar la dependència excessiva de les grans empreses elaboradores, el canvi climàtic amb l’increment de temperatures i els episodis de sequera servera, la necessitat de preservar la rellevància del sector agrari en l'economia local, entre altres, ha fet evident la necessitat d'explorar alternatives innovadores per revitalitzar aquest sector clau al Penedès. En aquest context, el programa “Emprenedoria Vitivinícola” emergeix com una resposta per fer front a aquests reptes, preservant i enriquint el patrimoni vitivinícola.

El Viver de Cellers del Penedès: un espai per a la creativitat i l’emprenedoria vitivinícola

Al cor del programa es troba la creació d'un Viver de Cellers, amb seu a Vilafranca del Penedès, concebut com un espai de col·laboració, participació i aprenentatge per a joves emprenedors i emprenedores del sector. Aquest viver no només ofereix un lloc físic per a la producció de vi, sinó també una xarxa de suport integral que inclou formació empresarial, assessorament tècnic i accés a recursos essencials. Amb més de 500 m2 distribuïts en zona de recepció de verema, sala de vinificació i criança, magatzem, espai per embotellar i etiquetar, el Viver de Cellers proporciona les eines i el suport necessaris, des de les primeres fermentacions fins a la distribució del producte final. Amb aquest model es vol fomentar la creativitat i la innovació, així com la creació d’una xarxa de professionals compromesos amb la qualitat i la sostenibilitat.

En l’actualitat acull 7 projectes impulsats per 14 persones emprenedores, que al maig d’enguany han presentat ja les seves primeres vinificacions, fruit de la verema de 2023.

Per a l’adequació de l’espai del viver, l’execució d’obra i l’equipament, s’ha comptat amb una subvenció PECT 2021-2022 (Pla d’Especialització i competitivitat Territorial) “Penedès Territori Vitivinícola sostenible i saludable”, del qual en van ser membres beneficiaris  juntament amb l’Ajuntament de Vilafranca, el Consell Regulador de la DO Penedès,  el Consell Comarcal de l’Alt Penedès i VITEC.

Actualment la gestió del Viver de Cellers està compartida entre l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i el Consell Regulador de la DO Penedès.

Innovació i diversificació: la clau del futur vitivinícola del Penedès

Un dels punts forts d'aquesta iniciativa és la seva aposta per la diversificació i la diferenciació en el panorama enològic del Penedès. Mitjançant la creació de microcellers i la promoció de vins singulars, el programa “Emprenedoria Vitivinícola” busca enriquir l’oferta de la regió i captar l'interès d’un mercat cada vegada més exigents. Des de varietats úniques fins a processos d'elaboració innovadors, el projecte promou la cultura creativa i l’experimentació en el món del vi.

En són agents clau algunes entitats col·laboradores com INNOVI (Clúster vitivinícola català), que treballen per promoure la competitivitat del món vitivinícola mitjançant la innovació.

A més a més de fomentar la innovació estilística, el programa també posa èmfasi en la sostenibilitat i la salut. Amb una creixent demanda de productes ecològics i saludables, els vins produïts en aquest marc tenen el potencial de guanyar terreny en el mercat nacional i internacional. Des de pràctiques agrícoles sostenibles fins a processos d'elaboració respectuosos amb el medi ambient, “Emprenedoria Vitivinícola” representa un pas cap a un futur més verd i saludable per al sector del vi.

El futur de l’Emprenedoria Vitivinícola al Penedès

Però el foment de l’emprenedoria vitivinícola al Penedès no és només una oportunitat per al present, sinó també per al futur. El programa vol esdevenir motor d'innovació i creixement continuat per al territori. I en aquest sentit, al 2024-2025 es dirigiran els esforços a explorar en els processos de desalcoholització del vi, i en les oportunitats que pot representar per obrir nous mercats. En aquest sentit, està previst dur a terme un estudi de viabilitat econòmica i tècnica de la implantació d’un sistema de desalcoholització del vi.

D’altra banda, per donar suport en la distribució dels vins dels mircrocellers, es planteja crear la figura d’un distribuïdor compartit, centrat en les singularitats dels petits cellers, especialitzat en vins artesans, que a través de l'organització d'esdeveniments promocionals conjunts, degustacions a les botigues o tastos als restaurants, contribueixi a augmentar la visibilitat i la venda d’aquests vins.

També es seguirà treballant en l’impuls d’una aplicació per fomentar una logística més sostenible en l’àmbit de la distribució del producte acabat, mitjançant un model col·laboratiu, i en dur a terme accions de benchmarking per aprendre i crear xarxa professional dins del sector.

El programa “Emprenedoria Vitivinícola” vol contribuir a fer realitat el somni d’elaborar vins extraordinaris de viticultors i viticultores del territori, d’enòlegs i d’amants del vi, que tenen en comú  l’amor per la terra i el seu fruït, contribuint a revitalitzar el Penedès, fent-lo més ric, sostenible i saludable.