Proenergia. Impulsant la Transició Energètica al Lluçanès i Osona

Joan Rubiralta Delgado, Consorci del Lluçanès

Introducció

El projecte Proenergia és una iniciativa col·lectiva encapçalada per diverses entitats i administracions locals d'Osona i el Lluçanès, i que compte amb el finançament de la Diputació de Barcelona, amb l'objectiu d'impulsar la competitivitat del sector industrial en l'àmbit energètic. Amb la participació activa del Consorci del Lluçanès, Creacció, la Mancomunitat la Plana, el Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura, i els Ajuntaments de Vic, Manlleu, Gurb, Roda de Ter,  Les Masies de Voltregà, Sant Pere de Torelló i el Consell Comarcal d’Osona (Agència Local de l’Energia); i també amb el suport de AICO (Associació d’Instal·ladors Catalans Oficials), les associacions de polígons de Vic (AINEV, PAE Vic i Associació Polígons Vic Nord), el Consell Empresarial d’Osona (CEDO) i l’Associació d’empresaris de Manlleu (AEM), Proenergia s'erigeix com un pal de paller en la transició cap a un model energètic més sostenible i eficient.

L’objectiu principal és promoure la competitivitat del sector industrial del territori en l’àmbit de l’energia. Els nostres valors són la transparència, la neutralitat i la proximitat. Comptem amb professionals experts per a oferir un servei de qualitat.

Optimitzant l'ús d'energia

Enfrontant els reptes ambientals del segle XXI, Proenergia ofereix un suport integral per millorar la gestió energètica de les empreses, des de l'optimització de la contractació fins a la implementació de solucions per a l'eficiència i el consum responsable d'energia. Aquest enfocament no només redueix els costos operatius per a les empreses, sinó que també contribueix a la protecció del medi ambient i al desenvolupament d'un teixit empresarial més sostenible. Des de l’inici del projecte s’han realitzat ​més de 500 assessoraments sobre la contractació del subministrament elèctric, tant del preu de l’energia com de l’optimització de la potència contractada​, etc. Actualment en formen part 65 empreses de tot el territori i de diferents sectors, des de comerços fins a indústries.

Col·laboració territorial per un futur sostenible

La col·laboració entre les empreses i les institucions locals d'Osona i el Lluçanès és fonamental per aconseguir una transició energètica efectiva. A través de la recopilació d'informació detallada sobre el consum energètic, les activitats industrials i les infraestructures existents, Proenergia identifica oportunitats de millora i proposa solucions personalitzades, com ara projectes d'autoconsum, mobilitat elèctrica i simbiosi energètica industrial.

Servei GeCom: Innovació per a una gestió energètica dinàmica

Últimament s'ha incorporat el programa GeCom, consistent en un estudi energètic dinàmic de 6 mesos de durada, personalitzat per a cada empresa i orientat a accions de millora de la gestió, amb una mínima o sense cap inversió i, amb un ràpid retorn, que ha donat lloc a resultats tangibles i inspiradors, amb la reducció de les despeses energètiques en empreses i edificis municipals. Els beneficis d'aquesta iniciativa són evidents i palpables per a totes les empreses que desitgin i puguin participar d’aquesta iniciativa.

Conclusions i perspectives de futur

El compromís amb la transició energètica és fonamental per a un futur sostenible. Amb el suport de Proenergia, les empreses d'Osona i el Lluçanès tenen l'oportunitat de liderar aquest canvi cap a una economia més verda i competitiva. Els valors de transparència, neutralitat i proximitat guien aquesta iniciativa, amb la visió de construir un entorn empresarial on la eficiència energètica sigui la norma, i la col·laboració territorial la clau del èxit. L’objectiu del projecte és aconseguir més implicació per part de les empreses del territori en el present programa, crear sinergies entre elles i, que la gestió de les diferents accions es decideixi per aquestes.