Lluçanès
Gerència de Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació
Diputació de Barcelona
Travessera de les Corts, 131-159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 817
Resum executiu
Informe econòmic local
Informe econòmic Lluçanès, 2024 (pendent)La mateixa dimensió de la comarca del Lluçanès té un efecte directe en l’evolució dels indicadors socioeconòmics analitzats, amb una marcada variació relativa quan es produeixen lleugers canvis en termes absoluts. Per l’any 2023 ha tingut un comportament comparativament moderat en la majoria d’indicadors respecte a la resta de comarques, que contrasta amb el marcat dinamisme de l’any anterior. En aquest període el nombre de persones aturades registrades s’ha mantingut estable (0,0%), replicant l’evolució provincial, però amb un important repunt entre els homes (16,4%) i sobretot entre les persones amb nacionalitat estrangera (53,8%). La taxa d’atur resultant continua sent la més reduïda de la província, del 6,2%, gairebé tres punts per sota de la taxa provincial (9,1%).
S’esmorteix molt l’augment de l’ocupació registrada resident, que creix el 0,2%, molt per sota de l’increment de la província (2,4%). Per contra, els llocs de treball tenen una evolució positiva, creixen el 2,4%, molt similar al ritme provincial (2,5%), i amb un increment tant del treball assalariat (2,9%) com del treball autònom (1,6%). A diferència del conjunt de la demarcació, el teixit empresarial experimenta una destacada reducció (-5,4%). Pel que fa a l’activitat turística, es manté l’oferta, però la recaptació tributària al llarg de l’any es redueix. El comerç, que té una oferta limitada a la comarca, registra una evolució negativa tant en nombre d’establiments com en superfície de venda.
Població ocupada registrada resident a la comarca. IVT 2023
Població aturada registrada resident a la comarca. IVT 2023
La comarca més jove de la província, el Lluçanès, té una superfície de 226,6 km², la segona comarca barcelonina més petita després del Barcelonès, i representa el 2,9% de la superfície de la demarcació. Està formada per 8 municipis amb una superfície mitjana de 28,3 km². Prats de Lluçanès n’és la capital.
Gràfic 1
Taxes de variació de la població total, 2017-2023 (en percentatge)
La comarca del Lluçanès suma un lustre de creixement de població continuat (vegeu el gràfic 1), i l’any 2023 hi ha 5.681 habitants, un increment de l’1,7% en un any, el segon increment més destacat entre les comarques barcelonines, i per sobre del creixement registrat al conjunt de la província (1,4%). Cal destacar que és una de les dues comarques on augmenta la població en tots tres grans grups d’edat analitzats. És la comarca que més creix en població menor de 16 anys (3,3%), i en major de 64 anys (3,8%). La població amb nacionalitat espanyola s’incrementa el 0,5%, mentre que l’estrangera ho fa al ritme més elevat entre totes les comarques, el 18,8%, especialment la població amb nacionalitat nigeriana (80,0%) i colombiana (83,8%). En aquest darrer any es guanya població a set dels vuit municipis, i on més ho fa és a Lluçà (12), Olost (16) i Prats de Lluçanès (53). Només es perd població a Alpens (-7).
Gràfic 2
Piràmide d’edats de Lluçanès 2023-2033 (en percentatge)
El Lluçanès enllaça cinc anys de creixement continuat, i és una de les comarques més dinàmiques en termes de població en aquest darrer any, gràcies a l’important augment de població d’edat més avançada i de població jove.
La font de dades del VAB, l’Anuari econòmic comarcal de BBVA, encara no incorpora les dades referents a la comarca del Lluçanès l’any 2023. L’ocupació registrada de la població resident (vegeu gràfic 4) ha experimentat un tímid creixement (0,2%) el darrer any, molt per sota del conjunt de la província (2,4%), i de l’increment registrat a la comarca els dos anys previs. Per grups d’edat, gairebé tots presenten una evolució positiva discreta, de fet és la comarca on menys creix entre les persones majors de 54 anys (1,5%), i de les que menys ho fa en els grups de menors de 30 anys i de 45 a 54 anys (1,1% i 0,8% respectivament). El grup de 30 a 44 anys experimenta un descens en aquest període del -1,7%. L’any finalitza amb un total de 2.585 persones ocupades residents a la comarca.
Gràfic 4
Taxes de variació interanual de la Població Ocupada registrada. Lluçanès (en percentatge)
Comparativament amb la resta de comarques, el creixement de la població ocupada resident el darrer any és discret (0,2%), i s’esmorteeix el ritme de creixement dels dos anys anteriors.
En aquest període, l’atur registrat (vegeu el gràfic 5) s’ha mantingut en els mateixos valors que un any abans, 172 persones aturades (0,0%), un comportament molt similar al que presenta el conjunt de la província (0,0%), però evidenciant la important frenada en la reducció de l’atur respecte als dos anys anteriors. La taxa d’atur, però, continua sent la més baixa entre totes les comarques barcelonines, del 6,2%, 2,9 punts percentuals per sota de la taxa provincial (9,1%).
Per sexe, la caiguda es concentra en l’atur femení (-7,7%), enfront d'un augment significatiu de l’atur masculí (16,4%). En el cas de l’atur segons nacionalitat l’evolució ha estat també notablement diferent, entre la població nacional es redueix el -4,4%, mentre que en el cas de la població estrangera l’augment és molt considerable, del 53,8%. Segons els grups d’edat analitzats, l’atur es redueix entre les persones amb edats a partir dels 45 anys, i especialment entre els menors de 30 anys (-8,7%). En canvi, augmenta entre les persones de 30 a 44 anys (14,3%). Per sectors d’activitat econòmica, l’atur baixa a la indústria (-4) i sobretot a la construcció (-9), però augmenta a l’agricultura (3) i als serveis (8).
Gràfic 5
Taxes de variació interanual de la Població Aturada registrada. Lluçanès (en percentatge)
Mapa 1
Variació població ocupada registrada. Lluçanès, 2023 (en percentatge)
La incidència de l’atur al Lluçanès continua sent reduïda, amb una taxa d’atur del 6,2%, però amb augments considerables en alguns col·lectius, com els homes i la població d’origen estranger.
Mapa 2
Taxa d’ocupació registrada. Lluçanès, 2023 (en percentatge)
Mapa 3
Variació anual de l’atur registrat. Lluçanès, 2023 (en percentatge)
Mapa 4
Taxa d’atur registrat. Lluçanès, 2023 (en percentatge)
El nombre de persones ocupades residents creix en tres dels vuit municipis, i gairebé tots ells presenten una taxa d’ocupació superior al 70%. L’atur es redueix a quatre municipis, i tots tenen una taxa d’atur reduïda, per sota del 8%.
Gràfic 6
Subsectors d’activitat amb més guany de llocs de treball. Lluçanès, 2023 (absoluts)
Gràfic 7
Subsectors d’activitat amb més pèrdua de llocs de treball. Lluçanès, 2023 (absoluts)
Dotze subsectors econòmics incrementen el nombre de llocs de treball, destacant: comerç al detall i indústries del paper (10 cadascun) i l’explotació de minerals no metàl·lics (30). Per contra, divuit subsectors perden llocs de treball, destacant les activitats especialitzades de la construcció (-20), la construcció d’immobles (-30) i les indústries tèxtils (-55).
El nombre de llocs de treball (treballadors de les empreses de la comarca, hi resideixin o no) presenta una evolució a l’alça. La comarca compta amb 1.900 llocs de treball en acabar l’any 2023, 45 més que l’any anterior (2,4%), un ritme molt similar al marcat pel conjunt de la província (2,5%). El comportament ha estat positiu en ambdues modalitats de treball, amb un increment del 2,9% en el cas del treball assalariat, i de l’1,6% en el treball autònom (el segon més important entre les comarques barcelonines).
Gràfic 8
Taxes de variació interanuals dels llocs de treball i empreses (en percentatge)
La variació interanual dels llocs de treball (vegeu el mapa 5) ha resultat positiva en cinc dels vuit municipis de la comarca, i l’increment ha estat destacat a Olost (6,6%), Alpens (9,1%) i Sant Martí d’Albars (10,7%). En termes absoluts el major increment s’ha donat a Olost (40). A la banda contrària, tres municipis perden llocs de treball, concretament Prats de Lluçanès (-2,4%), Lluçà (-6,3%) i Sobremunt (-16,7%).
Mapa 5
Variació llocs de treball registrats. Lluçanès, 2023 (en percentatge)
Els llocs de treball han crescut el 2,4% el darrer any, gràcies al treball assalariat (2,9%), però també al treball autònom (1,6%). El nombre d’empreses es redueix el -5,4%.
Pel que fa al nombre d’empreses (comptes de cotització) ha caigut el seu nombre en aquest període, concretament el -5,4%, amb 11 empreses menys. En acabar l’any 2023 s’hi localitzen 191 empreses. Per subsectors, els guanys i les pèrdues d’empreses han estat majoritàriament poc remarcables, l’únic cas destacat és el del subsector de les indústries de productes alimentaris, que perd tres empreses respecte un any abans.
Mapa 6
Variació empreses registrades. Lluçanès, 2023 (en percentatge)
Tres municipis concentren la pèrdua d’empreses, destacant Olost, que té 8 empreses menys que l’any 2022. Cap dels municipis de la comarca presenta més empreses que un any abans.
Segons el Sistema d’Anàlisi de Balanços Ibèrics, l’any 2022 el teixit empresarial del Lluçanès consta de 112 empreses que generen un volum de negoci consolidat de 176 milions d’euros. Es tracta, amb diferència, del teixit empresarial més reduït de la província de Barcelona tant en termes de facturació, com d’ocupació com de nombre d’empreses. Gairebé una tercera part de la facturació del Lluçanès prové del comerç a l'engròs d'alimentació i begudes (55 milions d’euros).
Del 2020 al 2021 la facturació comarcal es va incrementar un 6,9%, augment molt inferior al registrat en el conjunt de la província de Barcelona (13,3%). El 2022 l’augment interanual ha estat d’un 24,2%, increment molt per damunt del registrat en el conjunt de la província de Barcelona (19,7%).
El nombre de prestacions per desocupació se situa en 133 a finals de l’any 2023, que són 22 menys que un any abans. Aquesta baixada en el nombre de prestacions ha propiciat una reducció de la taxa de cobertura sobre la població aturada registrada, que se situa en el 81,1%, però encara se situa molt per sobre de la del conjunt de la província (70,5%). La taxa de cobertura s’ha reduït en 12,3 punts percentuals respecte l’any anterior, però continua sent una de les taxes més elevades entre totes les comarques de la província, només per sota del Maresme (81,6%).
En relació amb els contractes laborals registrats al llarg de l’any 2023, amb 904 contractes, és la comarca que experimenta un menor decreixement en la contractació (-0,6%), lluny de la reducció registrada a la província (-12,1%). De fet és l’única comarca on s’incrementa el nombre de contractes indefinits (17,7%), mentre la davallada de la contractació temporal és significativa (-24,3%). La davallada ha estat extensiva a tots els grans sectors econòmics, amb especial incidència a la construcció (-21,1%) i a l’agricultura (-30,9%).
Els indicadors d’evolució turística del Lluçanès presenten una oferta d’allotjament bastant estabilitzada. Només el turisme rural ha guanyat places respecte el 2022, 17 places, i els HUT n’han perdut 6.
No es disposen de dades de demanda turística per a aquests municipis, ni per al conjunt de la comarca.
Gràfic 9
Variacions oferta turística. Lluçanès
Finalment, la taxa turística (IETT) recaptada pels municipis del Lluçanès ha estat de 6.709 euros, un -22% menys que el 2022. Cal tenir en compte que no es disposa de la dada comarcal, sinó dels imports recaptats pel conjunt de municipis de la comarca.
Mapa 7
Recaptació de la taxa turística. Lluçanès
L’oferta de places en establiments d’allotjament turístic als municipis del Lluçanès supera les 850 en el conjunt de totes les tipologies analitzades.
Pel que fa al comerç, l’any 2023 hi havia un total de 75 establiments comercials a la comarca, que ocupaven una superfície de venda de 6.522 m2. Això suposa una baixada respecte a l’any 2021 d’un -17,6% en el nombre d’establiments i d’un -4,4% de la superfície de venda. La densitat comercial resultant és de 13,43 establiments per cada 1.000 habitants, 3,1 punts menys que l’any 2021, i 1.168 m2 per cada 1.000 habitants, un -5,8% menys. La superfície mitjana per establiment se situa en 87 m2, 12 m2 més que el 2021 (15,9%), per sobre de l’increment a escala provincial (11,4%).
Gràfic 11
Taxes de variació del comerç (en percentatge)
L’oferta d’establiments comercials i superfície de venda és la més limitada entre totes les comarques barcelonines, que a més es redueixen respecte l’any 2021.
La darrera Enquesta d’hàbits de consum i compra a la comarca 2019 no recull informació sobre la comarca del Lluçanès, que s’ha configurat amb posterioritat a la realització de l’enquesta.
La teva privacitat és la nostra prioritat
Per protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes “cookies” a la web per a facilitar-te l’ús:
- Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les que no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
- Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
Guardem l’acceptació de cookies durant 30 dies per a millorar l’experiència de navegació. Recorda que pots eliminar les cookies del teu navegador. - De tercers per mostrar-te informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, X, YouTube, etc. A l’accedir a aquests llocs web podràs decidir si acceptes o no les seves polítiques de privacitat i de cookies.