Com puc accedir a la via judicial?

Font: Arxiu SSPC

Font: Arxiu SSPC

Si presenteu una reclamació i no és atesa o no podem utilitzar altres mecanismes de resolució de conflictes (mediació, arbitratge), encara us quedarà la via judicial per reclamar els vostres drets, inclosa la possible indemnització pels perjudicis econòmics que us  hagin produït.

Si voleu plantejar una reclamació judicial en matèria de consum heu de fer-ho en la jurisdicció civil, davant la qual es resolen les relacions privades entre ciutadans i també la majoria de les controvèrsies relacionades amb consum.

Haureu de presentar la vostra demanda al Jutjat de Primera Instància corresponent al domicili del demandat o, en el cas que es tracti d'empreses o societats, en el del lloc on desenvolupin la seva activitat. Sovint (com ara en el tema de les clàusules abusives de la contractació) el Jutjat competent serà el del mateix demandant.

Les reclamacions o demandes s'han de tramitar per un procediment establert a la llei. Així, en la jurisdicció civil, i per a la matèria de consum, els procediments adequats són el judici verbal i el judici ordinari, que reben el nom de procediments declaratius; i el judici monitori.

Però, en què es diferencien aquests procediments? La diferència fonamental entre ells és que el judici monitori tracta d'executar drets indiscutibles, mentre que en els procediments declaratius, tant en el verbal com en l'ordinari, hi ha una discussió prèvia, que ha de ser resolta pel jutge a partir d'unes proves, sobre els drets i obligacions de cada part. També es diferencien en la quantia de la reclamació, en la seva durada i en la complexitat dels tràmits.

Per diferenciar-los una mica més, el judici verbal és el més senzill d'aquests tres procediments, i en ell podeu efectuar la reclamació de quantitats que no excedeixin els 6.000 euros. No necessitareu comptar amb advocat ni procurador si la reclamació no supera els 2.000 euros. Encara que sempre és aconsellable l’assessorament d’un professional.

Podreu obtenir formularis impresos normalitzats per efectuar la demanda, a la qual haureu d'acompanyar d'altres documents o proves, al Servei d'Atenció al Ciutadà del Consell General del Poder Judicial, a les seus judicials o per internet.

Si teniu cap document on consti el reconeixement del deute que reclameu, podrà acudir a un altre d'aquests procediments, que és el judici monitori, de ràpida tramitació per al cobrament de deutes, especialment si el demandat no s'hi oposa. A aquest judici també podeu acudir, inicialment, sense advocat ni procurador. Els formularis per plantejar aquests procediments també estan disponibles a internet.

Butlletí: L'Aparador
Número de butlletí: #125 - 16 de maig de 2017