L'Aparador - 23 d'abril de 2014

Butlletins
23 d'abril de 2014 - #88

Novetats legislatives

Reial Decret 216/2014 regulador del càlcul del PVPC

Imatge representativa dels Petits Consumidors

Imatge representativa dels Petits Consumidors

L'1 d'abril va entrar en vigor el Reial Decret 216/2014, de 28 de març, pel qual s'estableix la metodologia de càlcul dels preus voluntaris per el petit consumidor (PVPC) d'energia elèctrica i el seu règim jurídic de contractació, encara que compta amb un període transitori de tres mesos perquè les companyies elèctriques adaptin els seus equips.

Aquest Reial Decret fixa el nou mecanisme per determinar el preu de l'energia en la tarifa elèctrica regulada. Aquests són alguns punts a tenir en compte:

1) Característiques del PVPC

- Substitueix l'antiga Tarifa d'Últim Recurs (TUR).

- Ve determinada pel Govern Central.

- Serveix com a base pel càlcul de l'actual bo social.

- Està format per la conjunció de tres components:

  • L'energètic, amb el qual es paga la generació d'energia i que es fixa amb criteris de mercat.
  • Els peatges d'accés, que determina el Govern per retribuir les activitats regulades (transport, distribució, primes renovables, entre altres).
  • Els impostos.

A tall d'exemple, en una factura de 50 euros, es paguen 20,6 euros de peatges, 18,7 euros d'energia i 10,7 euros d'impostos.

2) Qui pot tenir aquesta tarifa

Aquells consumidors connectats en baixa tensió i amb potència contractada igual o inferior a 10 quilowatts (kW).

Els que no compleixen amb aquest dos requisits han de passar al mercat lliure, tenint un recàrrec del 20% sobre el PVPC en la factura mentre no ho facin.

3) Càlcul

- Abans del RD 216/2014, el preu venia marcat per les subhastes trimestrals anomenades CESUR (Ordre ITC/1601/2010), que era una contractació a preu futur, és a dir, s'establia un preu de l'electricitat per a tot el trimestre amb l'objectiu d'evitar als consumidors possibles volatilitats del mercat. Aquesta seguretat encaria el preu de l'energia

- Després del RD 216/2014, el preu ve marcat en base al preu horari de mercat diari, és a dir, és un preu real que es pot veure cada dia a la pàgina web de Red Eléctrica de Espanya. Està calculat en base a una fórmula marcada pel mateix RD.

Per tant, aquells que disposin de comptador de telegestió, els quals permeten la discriminació horària, pagaran cada hora de consum al preu exacte que hagi tingut el mercat en aquell moment.

Aquells que no tinguin un comptador de telegestió (les companyies elèctriques tenen fins el 31/12/2018 per substituir-ho segons l'Ordre ITC/3860/2007 i l'Ordre ITC/3022/2007) se'ls calcularà el preu de l'energia en funció de l'electricitat consumida a un preu mitjà del mercat en el període de facturació.

Aquest càlcul alternatiu també serà d'aplicació pel període transitori de tres mesos perquè les companyies elèctriques adaptin els seus equips. Això afectarà al consumidor ja que li provocarà una inseguretat en la factura de la llum ja que aquesta dependrà de l'evolució del mercat majorista durant el període de facturació de cada client. Els consumidors que vulguin més seguretat poden sortir de la tarifa regulada i anar al mercat lliure.

Les companyies comercialitzadores d'electricitat ofereixen diferents opcions i, a partir de l'entrada en vigor d'aquest RD, estaran obligades a incorporar un modalitat anual de tarifa, amb un preu estable per a tot un any. Aquesta seguretat que dóna la tarifa anual es traduirà en què el preu de l'electricitat pot sortir una mica més elevat. Els consumidors que triïn aquesta opció sortiran de la tarifa, però sempre tenen l'opció de tornar al preu regulat.

Enllaços relacionats amb l'article:

- Reial Decret 216/2014, de 28 de març, pel qual s'estableix la metodologia de càlcul dels preus voluntaris per el petit consumidor (PVPC) d'energia elèctrica i el seu règim jurídic de contractació

- Ordres ITC/3860/2007, de 28 de desembre, per la que es revisen les tarifes elèctriques a partir del 1 de gener de 2008

- Ordre ITC/3022/2007, de 10 d'octubre, per la qual es regula el control metrológico de l'Estat sobre els comptadors d'energia elèctrica, estàtics combinats, activa, classes A, B i C i reactiva, classes 2 i 3, a instal·lar a subministraments d'energia elèctrica fins a una potència de 15 kW d'activa que incorporen dispositius de discriminació horària i telegestió, en les fases d'avaluació de la conformitat, verificació després de reparació o modificació i de verificació periòdica

- Comparador d'Ofertes d'Energia de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència

- Campanya agressiva de les elèctriques davant el canvi de normativa


Valorem la vostra privacitat

Servei de Suport a les Polítiques de Consum
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet - Ed. Serradell
08035 Barcelona
Tel. 934 022 143
Fax 934 049 193
sspc.laparador@diba.cat
web de consum