Guies metodològiques

Eines que aborden el cicle d’elaboració d’un pla de salut en totes o algunes de les fases

Aquesta guia estableix una metodologia de referència per abordar les diferents fases del procés d’elaboració d’un pla local de salut, on l’actuació sobre els determinants de la salut, l’impuls del treball transversal i intersectorial i la participació de la ciutadania es constitueixen en eixos durant tot el procés.

Aquesta guia és el resultat d’un exercici de reflexió sobre la pràctica acumulada entorn els plans locals de salut des de la publicació l’any 2013 de la “Guia metodològica per a l'elaboració d'un Pla Local de Salut”, i pretén aportar als ajuntaments majors de 10.000 habitants una aproximació més pràctica al procés de disseny i posada en marxa d’un pla local de salut, concretant i complementant els punts de referència i les orientacions contingudes en la guia de 2013, tenint present la disponibilitat de dades i recursos habituals dels municipis d’aquest perfil poblacional.

Guia pràctica per a l'elaboració d'un pla local de salut per a municipis majors de 10.000 habitants

Aquesta guia pretén fer més accessibles i pràctiques per als ajuntaments de menys 10.000 habitants les orientacions contingudes en la “Guia metodològica per a l'elaboració d'un Pla Local de Salut” de 2013, adaptant la metodologia del procés a la realitat dels municipis d’aquest perfil poblacional, on les necessitats d’estructura i organització en salut pública i l’adopció d’una perspectiva comunitària són elements bàsics a considerar per abordar el disseny i elaboració del pla local de salut amb garanties d’èxit.

En sintonia amb el marc teòric de la Guia metodològica per a l’elaboració d’un Pla Local de Salut, aquest instrument posa l’èmfasi en esbrinar els efectes que els processos de disseny i implantació del pla de salut han tingut sobre la capacitat del municipi de treballar la salut en forma cooperativa, incorporant l’avaluació qualitativa des de l’inici del procés de planificació.

Aquesta guia ofereix pautes metodològiques i recursos pràctics per abordar de manera senzilla i esquemàtica el seguiment i l’avaluació dels plans locals de salut i ajudar els municipis a avançar en la cultura de l’avaluació de la gestió municipal de salut pública.

Portada Guia pràctica d’avaluació d’un pla local de salut

Eines que aborden aspectes transversals de l’elaboració dels plans de salut

Aquest document ofereix orientacions per promoure el treball col·laboratiu entre l’ajuntament i l’atenció primària de salut per elaborar i posar en marxa el pla local de salut. L’objectiu és potenciar les sinèrgies entre administracions en benefici de la millora de la qualitat de vida de la població.

Aquesta guia té per objectiu fer dels plans locals de salut instruments útils en l’abordatge de les situacions d’emergència sanitària. El document aporta criteris metodològics per incloure la gestió de crisis sanitàries en els processos del disseny i implementació dels plans locals de salut i ofereix orientacions per decidir les intervencions en salut més adequades en aquestes circumstàncies.

Aquesta guia estableix una metodologia de referència per abordar les diferents fases del procés d’elaboració d’un pla local de salut, on l’actuació sobre els determinants de la salut, l’impuls del treball transversal i intersectorial i la participació de la ciutadania es constitueixen en eixos durant tot el procés.

Plans locals de salut i participació

Guia per incorporar la participació en el disseny, implementació i avaluació dels plans locals de salut

Aquesta guia pretén aportar criteris i proporcionar directrius als municipis sobre com incorporar la participació de la ciutadania i resta d’actors implicats en els processos associats a l’elaboració i desplegament dels plans locals de salut.

Quaderns de participació ciutadana: participació en el disseny, la implementació i l’avaluació dels plans locals de salut

Aquest quadern mostra de manera resumida i àgil aspectes de la guia: els beneficis d’incorporar la participació en l’elaboració dels plans locals de salut, el cicle de la participació en aquest tipus de processos, els actors implicats i els criteris per a la selecció d’eines participatives.

Elaborat pel Servei d’Agenda 2030 i Participació de la Diputació de Barcelona amb la col·laboració del Servei de Salut Pública.

Enllaç al document.